Είστε εδώ

Τεχνολογία

Nissan: Βάζει τις μπαταρίες των αυτοκινήτων, στο σπίτι

του Σωτήριου Χάλλα

Μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να θεωρούνται πολύ πιο καθαρά από εκείνα με κινητήρες εσωτερικής καύσης όμως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία τους και αυτό ποια θα είναι η κατάληξη των μπαταριών μετά τη χρήση τους.

Σε όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η απόδοση των μπαταριών πέφτει με τον καιρό και κάποια στιγμή η πτώση είναι τόσο μεγάλη που πλέον δεν είναι επαρκείς για το αυτοκίνητο. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι έχει εξαντληθεί το δυναμικό τους.

Αντιθέτως μπορούν ακόμα να συγκρατήσουν αρκετή ενέργεια κάτι που τις κάνει κατάλληλες για χρήση σε συστήματα χαμηλότερων ενεργειακών απαιτήσεων. Το ζήτημα είναι πού θα μπορούσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε ώστε να τις εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο.

Η απάντηση της Nissan είναι στα σπίτια μας. Αυτή την περίοδο η ιαπωνική εταιρεία σχεδιάζει να δώσει έξι μπαταρίες στο πανεπιστήμιο της Santa Catarina στη Βραζιλία προκειμένου να εξεταστεί αν αυτή η πρόταση είναι βιώσιμη.

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες η μπαταρία ενός Nissan Leaf μπορεί να τροφοδοτήσει με ρεύμα ένα μέσο σπίτι στη Βραζιλία για έως και τρεις ημέρες και θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες στο να απαλλάξουν το δίκτυο από τις ώρες αυξημένης ζήτησης.

Όταν το σπίτι χρειάζεται παραπάνω ρεύμα θα τροφοδοτείται από τις μπαταρίες και όταν η ζήτηση μειώνεται θα γίνεται η φόρτιση ώστε το δίκτυο να έχει όσο το δυνατόν σταθερή ζήτηση.

Όλοι οι κατασκευαστές ψάχνουν να βρουν τρόπους ασφαλούς απόρριψης των μπαταριών μετά τον κύκλο ζωής τους καθώς το πέταμά τους στο περιβάλλον χωρίς μέριμνα μπορεί να έχει πολύ βλαβερές για τον άνθρωπο επιπτώσεις.

Σχετικά άρθρα

Laudamotion

Όχι ακριβώς έτσι, αλλά κάπως έτσι καθώς ιδρυτής της Laudamotion (το 2018) είναι ο 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 Αυστριακός Νίκι Λάουντα και νυν  μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ομάδας της Mercedes στη Formula 1.

ERC

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ράλι για το 2019 αρχίζει στις Αζόρες μεταξύ 21-23 Μαρτίου.

Ο αγώνας είναι χωμάτινος και περιλαμβάνει 15 Ειδικές Διαδρομές συνολικού μήκους 219.04 χλμ.

Κάλε και Ήρο

Τι σχέση έχει η γνωστή «αττική σύνταξη» με τους δύο Φινλανδούς που τους αρέσει η ταχύτητα, αλλά σε διαφορετικά εδάφη.

Ο ένας είναι ο Κάλε Ροβάνπερα, ο πιτσιρικάς ετών 19 που έχει καταπλήξει με τις επιδόσεις στο μαγικό χώρο των ράλι και ο άλλος ο Ήρο Ετάλα, γνωστός snowboarder.

Liberty Media

Η Liberty Media ψάχνει συνεχώς νέους τρόπους να κάνει την παρακολούθηση των αγώνων της Formula 1 πιο ενδιαφέρουσα και μία από τις ιδέες που “έχουν πέσει στο τραπέζι” είναι η τοποθέτηση κάμερας πάνω ή μέσα στο κράνος των οδηγών.

Mercedes GLC Coupe

Αγωνία τέλος για την ανανεωμένη GLC Coupe, καθώς η Mercedes προέβη στην αποκάλυψη της, πριν από το επίσημο ντεμπούτο της στο Σαλόνι της Νέας Υόρκης.

Fiat 500X Cross 1.3 FireFly DCT

Η ελαφρώς ανανεωμένη εικόνα του Fiat 500X το φέρνει και πάλι στο προσκήνιο. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα. Οι δυο νέοι βενζινοκινητήρες FireFly 1.0 και 1.3 λίτρων. Εμείς στην προκειμένη περίπτωση εξετάζουμε τον ισχυρότερο.

Γκραν Πρι Μπαχρέιν

Το δεύτερο ραντεβού του φετινού πρωταθλήματος είναι στην έρημο του Μπαχρέιν και στην πίστα «Σακίρ» στις 31 Μαρτίου.

Ηνωμένες Πολιτείες

Στη Βόρεια Καρολίνα υπάρχει μία γέφυρα τρένου η οποία είναι ιδιαίτερα διάσημη στο internet αφού εξ’ αιτίας της έχουν καταστραφεί πολλά φορτηγά, τόσο πολλά ώστε υπάρχει πλέον και site στο οποίο ανεβαίνουν τα ανάλογα βίντεο.

Kia

Πριν ένα μήνα ακριβώς είχαμε δημοσιεύσει ένα σκίτσο, στο οποίο απεικονίζονταν η επερχόμενη crossover έκδοση του Kia Ceed. 

Porsche

Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Porsche, η Taycan, όμως η γερμανική μάρκα δε θα περιοριστεί εκεί αφού επιβεβαίωσε επίσημα ότι ετοιμάζει και μία εκδοχή του μοντέλου με μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος.