Είστε εδώ

News

Οδηγώντας με ασφάλεια: Φεύγουμε για ταξίδι

του Σωτήριου Χάλλα

Η χώρα μας χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από τον καλό καιρό που επικρατεί το μεγαλύτερο ποσοστό του έτους και τις μικρές, συγκριτικά με άλλες χώρες, αποστάσεις που χωρίζουν ακόμα και τα πιο απομακρυσμένα σημεία της, ειδικά όταν πρόκειται για το ηπειρωτικό κομμάτι.

Έτσι, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να αφήνουμε την έδρα μας για κάποια μικρή ή μεγαλύτερη εξόρμηση, για την οποία χρειάζεται να κάνουμε ταξίδι χρησιμοποιώντας το εθνικό αλλά και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Όμως, πόσο καλά προετοιμαζόμαστε πριν βάλουμε το κλειδί στη μίζα; Ξέρουμε τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να φτάσουμε στον προορισμό μας ασφαλείς και χωρίς απρόοπτα;

Στο πλαίσιο της στήλης «οδηγώντας με ασφάλεια» που θα εμπλουτίζουμε κάθε Παρασκευή, παραθέτουμε κάποια tips ώστε να έχετε πολλά απροβλημάτιστα χιλιόμετρα.

Αρχικά, μία ή δύο μέρες πριν φύγουμε ελέγχουμε την ποσότητα λαδιού που υπάρχει στον κινητήρα, ότι τα ελαστικά του οχήματός μας έχουν την ενδεδειγμένη πίεση και ότι η στάθμη των υγρών (για συμπλέκτη, φρένα, κ.λπ.) βρίσκονται στα επιθυμητά επίπεδα.

Όπως και στην καθημερινότητα, φροντίζουμε το όχημά μας να διαθέτει τον εξοπλισμό που χρειαζόμαστε για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως, προειδοποιητικό τρίγωνο, ανακλαστικό γιλέκο, κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα και φακό. Φυσικά, πρέπει ο ανωτέρω εξοπλισμός να βρίσκεται σε εύκολα προσβάσιμο σημείο και όχι “κρυμμένος” κάτω από τις αποσκευές.

Οι βαριές αποσκευές και τα μεγάλα αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται στο πορτ-παγκάζ, με τέτοιο τρόπο ώστε να ακουμπούν στην πλάτη των πίσω καθισμάτων.

Όσον αφορά την καμπίνα, πρέπει τα διάφορα αντικείμενα να είναι στερεωμένα και όχι ελεύθερα, ώστε σε ενδεχόμενο σύγκρουσης ή απότομου φρεναρίσματος να μην τραυματίσουν κάποιον από τους επιβάτες.

Φυσικά το προηγούμενο βράδυ έχουμε κοιμηθεί αρκετές ώρες ώστε τα αντανακλαστικά μας να είναι οξυμένα. Επιπλέον, πρέπει να θυμόμαστε ότι το αλκοόλ δε συνδυάζεται με οδήγηση, οπότε σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να καθυστερήσουμε μερικές ώρες την αναχώρησή μας. Η μοναδική περίπτωση στην οποία καλό είναι να μην οδηγήσουμε καθόλου και να αφήσουμε κάποιον άλλο να πιάσει το τιμόνι, είναι αν λαμβάνουμε φάρμακα με τα κατά τη διάρκεια λήψης των οποίων απαγορεύεται η οδήγηση.

Επειδή στο αυτοκίνητο είμαστε ακίνητοι, σταδιακά χαλαρώνουμε ή “πιανόμαστε” οπότε είναι καλό να κάνουμε στάσεις σε σημεία που προβλέπεται όπως οι ΣΕΑ και τα parking που διαθέτουν οι αυτοκινητόδρομοι, ώστε να ξεκουραζόμαστε και να επανερχόμαστε σε εγρήγορση.

Όπως κάθε φορά που οδηγούμε, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ταξίδι ή όχι, φροντίζουμε να μην υπάρχουν συνθήκες οι οποίες οδηγούν σε απόσπαση της προσοχής μας, όπως η χρήση κινητού τηλεφώνου, η δυνατή μουσική και οι έντονες συζητήσεις μέσα στην καμπίνα.

Έχοντας εξασφαλίσει όλα τα παραπάνω, το μόνο που απομένει είναι εμείς ως οδηγοί να φερθούμε σωστά, οδηγώντας αμυντικά, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας και σεβόμενοι την προτεραιότητα. Επιπλέον, κινούμαστε με ταχύτητα εντός των ορίων και αν οι συνθήκες το επιβάλλουν με ακόμα χαμηλότερη.

Ευχόμαστε τα παραπάνω tips να σας φανούν χρήσιμα και να συμβάλλουν ώστε τα ταξίδια σας να γίνουν πιο άνετα και πιο ασφαλή.

Σχετικά άρθρα

Όσο περνάει ο καιρός η Opel θέλει να μας δώσει μία ολοένα και καλύτερη ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι η νέα γενιά του Mokka, για αυτό το λόγο δημοσιεύει teaser εικόνες.

Η μεγάλη σιλουέτα του Super Ferry II έστριβε Δευτέρα 9 Ιουνίου το πρωί από τον κάβο και χανόταν στο γαλάζιο του Κάβο Ντόρο με πορεία το λιμάνι της Ραφήνας.

Μπορεί η Formula 1 να ανακοίνωσε τους πρώτους 8 αγώνες οι οποίοι με βάση τους κανονισμούς είναι απαραίτητοι ώστε να θεωρηθεί ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα, όμως οι άνθρωποι του αθλήματος εξετάζουν όποιες άλλες επιλογές έχουν για την πραγματοποίηση περισσότερων Γκραν Πρι.

Για πρώτη φορά το δημοφιλές Ford Fiesta θα διατίθεται με ήπιο υβριδικό σύστημα, όχι όμως μόνο στην επιβατική, αλλά και στην επαγγελματική του έκδοση.

Ο Ματία Μπινότο ήταν ξεκάθαρος σε ο,τι αφορά τους δύο οδηγούς της Ferrari για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 από το 2021, καθώς οι Σαρλ Λεκλέρκ και Κάρλος Σάινθ θα αποτελούν το οδηγικό δίδυμο της Scuderia από τη νέα χρονιά.

Πριν από μερικές μέρες η Porsche αποκάλυψε τη νέα 911 Targa 4S Heritage Design Edition, η οποία διαθέτει ρετρό χαρακτηριστικά.

Άλλος ένας αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι προστέθηκε στη λίστα με τους ακυρωμένους αγώνες.

Ο Χέρμπερτ Ντις τα τελευταία χρόνια κατέχει δύο από τις ισχυρότερες θέσεις στο χώρο του αυτοκινήτου, καθώς είναι διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, αλλά και αυτής καθ’ αυτής της γερμανικής μάρκας.

Οι όμιλοι FCA και PSA έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε συγχώνευση, όμως για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο θα πρέπει να περάσουν μια σειρά από διαδικασίες, μεταξύ των οποίων είναι και η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελαφρώς ανανεωμένο και με ήπιο υβριδικό σύστημα κίνησης για πρώτη φορά είναι πλέον το δημοφιλές Ford Fiesta.

Ας ξεκινήσουμε με το ήπιο υβριδικό του σύστημα, το οποίο γνωρίσαμε αρχικά στο νέο Puma, το μικρότερο crossover της Ford που βασίζεται στο Fiesta.