Είστε εδώ

Auto News

Ρωσία: Έφτιαξαν ατμοκίνητο Lada (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Το κανάλι Garage54 στο YouTube είναι γνωστό για διάφορες “περίεργες” ιδέες που έχουν σχέση με αυτοκίνητα, τις οποίες οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του υλοποιούν και μας τις παρουσιάζουν.

Στο βίντεο που ακολουθεί είχαν την ιδέα να κάνουν ένα αυτοκίνητο να κινείται με ατμό. Για αυτό το λόγο χρησιμοποίησαν ένα παλιό Lada Samara, στο οποίο φυσικά χρειάστηκε να κάνουν αλλαγές.

Το πρώτο βήμα ήταν να κόψουν την οροφή και τις κολώνες από τη μέση και πίσω και να αφαιρέσουν τα καθίσματα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε επαρκής χώρος ώστε να τοποθετήσουν φούρνο, στον οποίο ρίχνουν τα απαραίτητα κάρβουνα για τη φωτιά και δεξαμενή νερού, το οποίο ζεσταίνεται ώστε να παραχθεί ο απαιτούμενος ατμός.

Μία ακόμα προσθήκη η οποία είναι ορατή με την πρώτη ματιά είναι η ύπαρξη σωλήνα μέσω του οποίου μεταφέρεται ο ατμός στον κινητήρα.

Φυσικά με τόσο πρόχειρες αλλαγές δεν περίμενε κανείς να γίνουν θαύματα, όμως είναι αξιοσημείωτο ότι το ατμοκίνητο Lada καταφέρνει να κινηθεί μόνο του, έστω και για μερικά μέτρα κάθε φορά.

Πιθανόν αν αποφάσιζαν να λειτουργήσουν το σύστημα σε μεγαλύτερη πίεση να πετύχαιναν καλύτερα αποτελέσματα, όμως τα επιμέρους τμήματα πιθανόν να μην άντεχαν κάτι περισσότερο από τις 6 ατμόσφαιρες, η οποία ήταν η μέγιστη τιμή στην οποία έφτασαν.

Σε κάθε περίπτωση έχει πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο να κινείται με ατμό.

Σχετικά άρθρα

Το απόγευμα της δεύτερης μέρας των χειμερινών δοκιμών στην πίστα της Βαρκελώνης επεφύλασσε εκπλήξεις, αφού ήταν η πρώτη φορά φέτος που είχαμε κόκκινη σημαία, κάποιο μονοθέσιο αναγκάστηκε να σταματήσει από βλάβη, ενώ κανείς δεν περίμενε τον οδηγό που βρέθηκε στην πρώτη θέση των χρόνων.

Ο Ηλίας Χρηστέας με τον δικό του τρόπο γράφει για τον «Ειπωρχ» που έφυγε Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου για τη μεγάλη χωρίς επιστροφή διαδρομή.

Σαρανταπέντε χρονιά μετά από την πρώτη παρουσίαση του Golf GTI στην έκθεση της Φρανκφούρτης, η έκθεση της Γενεύης θα αποκαλύψει σε παγκόσμια πρώτη το 8ης γενιά Golf GTI. 

Σε μια όμορφη εκδήλωση η Cyprus Airways ανακοίνωσε την έναρξη  του νέου απευθείας δρομολογίου της, που συνδέει την Αθήνα με την Πάφο.

Η Mercedes εμφανίστηκε τη δεύτερη μέρα των χειμερινών δοκιμών με ένα νέο σύστημα στο μονοθέσιό της, το οποίο δημιούργησε αμφιβολίες γύρω από τη νομιμότητά του, αλλά και ανησυχία στις άλλες ομάδες σχετικά με την αποτελεσματικότητα.

Είναι δύσκολο να χωρέσεις σε μερικές μόνο παραγράφους 60 χρόνια ιστορίας, επομένως θα δούμε συνοπτικά τα σημαντικότερα γεγονότα γύρω από τη Skoda Octavia.  

Σύμφωνα με τους κανονισμούς οι επιλογές των ελαστικών για στεγνές συνθήκες πρέπει να γνωστοποιούνται 14 εβδομάδες για μακρινούς αγώνες και 8 εβδομάδες για εντός της Ευρώπης.

Ο Σέρχιο Πέρεθ ήταν αυτός που έκανε τον ταχύτερο χρόνο, στο πρωινό σκέλος της δεύτερης μέρας των χειμερινών δοκιμών στην πίστα της Βαρκελώνης, επαναλαμβάνοντας την καλή επίδοση που έκανε την πρώτη μέρα, όταν είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση μόλις 0.062 δευτερόλεπτα από τον Μπότας.

Η αλήθεια είναι ότι η γκάμα της DS Automobiles χρειάζεται επέκταση, καθώς αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει μόνο δυο μοντέλα, τα DS 3 Crossback και DS 7 Crossback.

Το θηρίο της Aston Martin, η Valkyrie το hypercar με τον ατμοσφαιρικό υβριδικό κινητήρα V12 των 6.5 λίτρων ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τον κύκλο δοκιμών πριν αρχίσει να παραδίδεται στους 150 μόνο τυχερούς αυτού του πλανήτη.

Μόνο τόσοι θα την αποκτήσουν…