Είστε εδώ

Auto News

Dacia: Κινητήρας με διττό καύσιμο

του Γιώργου Ψαρρά

Πέρα από τις αμιγώς ηλεκτροκίνητες, υβριδικές, και plug-in υβριδικές εκδόσεις, μη ξεχνάτε ότι υπάρχουν και άλλες μορφές εναλλακτικής ενέργειας, ευρύτερα διαδεδομένες, όπως το υγραέριο κίνησης (LPG).

H Dacia λοιπόν στο Σαλόνι Αυτοκινήτου των Βρυξελών ανακοίνωσε ότι πλέον τα μοντέλα της Duster, Sandero, Sandero Stepway, Logan και Logan MCV θα διατίθενται με τον υπερτροφοδοτούμενο τρικύλινδο «χιλιάρη» κινητήρα TCe ECO-G, ο οποίος έχει ισχύ 100 ίππους και ροπή 170 Nm.

Η καινοτομία του κινητήρα TCe ECO-G είναι ότι μπορεί να καταναλώνει εκτός από βενζίνη και υγραέριο, ενώ σύμφωνα με τη Dacia εκπέμπει στην ατμόσφαιρα 10% λιγότερο C02 σε σύγκριση με ένα απλό βενζινοκινητήρα.

Η αποθήκευσης της βενζίνης και του υγραερίου γίνεται σε ξεχωριστά ρεζερβουάρ, ενώ συνήθως η συνδυαστική αυτονομία αγγίζει μέχρι τα 1.000 χλμ. Η πρόσθετη δεξαμενή υγραερίου κίνησης είναι κατασκευασμένη από χάλυβα υψηλής αντοχής, ενώ καταλαμβάνει το χώρο της ρεζέρβας και δεν επηρεάζει το ρεζερβουάρ καυσίμου, ούτε τη χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ.

Φυσικά υπάρχουν δυο ξεχωριστές ενδείξεις για τη στάθμη βενζίνης και υγραερίου κίνησης. Η εναλλαγή ανάμεσα στη χρήση βενζίνης και υγραερίου κίνησης μπορεί να γίνει χειροκίνητα μέσω ενός διακόπτη ή αυτόματα μόλις εξαντληθεί το υγραέριο κίνησης.

Οι προσιτές τιμές είναι το βασικό χαρακτηριστικό της Dacia και για το λόγο αυτό προσφέρει τη γκάμα μοντέλων της με υγραέριο κίνησης χωρίς επιπλέον κόστος σε σύγκριση με έναν ισοδύναμο βενζινοκινητήρα. Ενδεικτικά στην αγορά της Γαλλίας το Duster TCe 100 ECO-G κοστίζει 12.490 ευρώ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η τιμή του υγραερίου κίνησης είναι σημαντικά πιο χαμηλή, καθώς μπορεί να φτάσει μέχρι το μισό σε σύγκλιση με το λίτρο βενζίνης και πετρελαίου.

Ένα στα τέσσερα πρατήρια υγρών καυσίμων στην Ευρώπη διαθέτει και υγραέριο κίνησης, ενώ ο ανεφοδιασμός διαρκεί σχεδόν 2 λεπτά. Περίπου 15 εκατομμύρια οχήματα κινούνται με υγραέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 26 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η τεχνογνωσία της Dacia πάνω στο υγραέριο κίνησης χρονολογείται από το 2010, ενώ αποδεικνύεται από την εργοστασιακή εγγύηση των 3 ετών/100.000 χλμ. που δίνει στα εν λόγω μοντέλα της.

 

Σχετικά άρθρα

WRC, πρόγραμμα 2020

Αρχικά το πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι 2020 είχε ανακοινωθεί με 14 αγώνες, με την προσθήκη δύο νέων αγώνων σε Κένυα και Ιαπωνία.

Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid

Την «ακτινογραφία» της Cayenne Turbo S E-Hybrid αναλύει η Porsche, εξηγώντας μας όλες τις τεχνολογίες που ενσωματώνει και την κάνουν οδηγικά απολαυστική.

Volkswagen Golf

Τις τελευταίες μέρες έχουν πληθύνει οι διαρροές σχετικά με τις πιο γρήγορες εκδόσεις του Volkswagen Golf όγδοης γενιάς που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2019, με την τελευταία να μας δίνει την πιο σαφή εικόνα γύρω από την ιπποδύναμη της κάθε μίας.

Κίνα - Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Κίνα θέλει να κάνει παρελθόν το πρόβλημα της φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες ανάλογα με την ισχύ του φορτιστή, στρεφόμενη προς τη λύση της εναλλαγής των μπαταριών, διαδικασία η οποία θα διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.

Subaru

Η λακωνική συνήθως στις δηλώσεις της Subaru προχώρησε σε μια σειρά ανακοινώσεων σχετικά με την πορεία και τους στόχους της για το μέλλον.

DS 3 Crossback 1.2 PureTech EAT8

Παρατηρώντας το DS 3 Crossback μας έρχεται στο νου η φράση του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ότι «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο».

WRC, Hyundai Motorsport

Σημαντικό ρόλο στην καθημερινή οδήγηση παίζει η σωστή ρύθμιση του καθίσματος, τόσο για την έδρα όσο και για την πλάτη. Πόσο μάλλον στους αγώνες.

Στο θέμα αυτό δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη.

Hennessey Venom F5

Η Hennessey, μία αμερικανική εταιρεία που ασχολείται κυρίως με τη βελτίωση αυτοκινήτων, έχει βάλει στόχο να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ για αυτοκίνητα παραγωγής, με ένα μοντέλο που θα ονομάζει Venom F5.

Renault

Σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες της Renault σε παγκόσμιο επίπεδο το 2019 πούλησε συνολικά  3.753.723 οχήματα.

Volkswagen

Στο Instagram και συγκεκριμένα από τον χρήστη με την ονομασία Wilcoblok έγινε μια δημοσίευση η οποία πιθανότατα μας δείχνει πώς θα είναι το πίσω μέρος του νέου Volkswagen Golf GTI.