Ξενέρωτο το υδρογόνο; Για άκου αυτό και τα ξαναλέμε (video)

Απρίλιος 29 2021

ξενέρωτο

“Ξενέρωτο” χαρακτηρίζουν πολλοί το υδρογόνο ως μελλοντική μορφή ενέργειας για τις μετακινήσεις, κυρίως επειδή τα αυτοκίνητα που το χρησιμοποιούν δεν είναι αθόρυβα. Ο λόγος είναι ότι μέχρι τώρα είχαμε δει μόνο υλοποιήσεις όπου το υδρογόνο παράγει ρεύμα και την κίνηση του αυτοκινήτου αναλαμβάνουν ηλεκτροκινητήρες.

Η Toyota έχει εμπειρία στο υδρογόνο χάρη στο Mirai, το οποίο καταναλώνει υδρογόνο και λειτουργεί με τη λογική που αναφέραμε. Οι Ιάπωνες, όμως, θέλησαν να δοκιμάσουν και μια εναλλακτική προσέγγιση, η οποία ανατρέπει όλα όσα ξέραμε.

1.100 ίπποι και η εξάτμιση βγάζει μόνο νερό

 

Σε αυτή την προσέγγιση τι έκαναν. Αντί να χρησιμοποιήσουν κυψέλες υδρογόνου για να παράξουν ρεύμα και να το στείλουν σε έναν ή περισσότερους ηλεκτροκινητήρες, προτίμησαν να διατηρήσουν τον γνώριμο κινητήρα εσωτερικής καύσης. Απλά, προχώρησαν σε κάποιες μετατροπές ώστε αντί για βενζίνη να μπορεί να καταναλώνει υδρογόνο.

Το αποτέλεσμα; Ένα μοτέρ απαλλαγμένο από ρύπους (σχεδόν) το οποίο παράγει έναν πραγματικά πορωτικό ήχο, που κάθε άλλο παρά “ξενέρωτο” μπορείς να χαρακτηρίσεις. Το αντίθετο, μάλλον θυμίζει το GR Yaris θα λέγαμε. Κάπως έτσι οι Ιάπωνες μηχανικοί έκαναν την ανατροπή. Δεν περιμέναμε ποτέ κάτι τέτοιο.

Εν τω μεταξύ το μοτέρ που χρησιμοποίησαν δεν είναι κάποιο σπάνιο, ακριβό ή ειδικά εξελιγμένο. Είναι ένα συνηθισμένο τρικύλινδρο 1.6 λίτρων που το συναντάμε στα mainstream μοντέλα της μάρκας.

Πιο πάνω αναφέραμε ότι το εν λόγω σύνολο είναι σχεδόν απαλλαγμένο από ρύπους. Ο λόγος είναι ότι εκπέμπει πολύ μικρές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) λόγω της φυσιολογικής ποσότητας λαδού που καίγεται. Eπίσης εκπέμπει πολύ μικρές ποσότητες οξειδίων του αζώτου (NOx) λόγω της καύσης του οξυγόνου (για να καεί το υδρογόνο χρησιμοποιείται το οξυγόνο που υπάρχει στον αέρα, όπως συμβαίνει δηλαδή σε κάθε κινητήρα εσωτερικής καύσης). Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι παραπάνω ρύποι είναι τόσο χαμηλοί που δεν μπορούν να ακυρώσουν τον “καθαρό” χαρακτήρα του εν λόγω συνόλου.

Από τη μία έχουμε την Porsche η οποία επενδύει πολύ στα συνθετικά καύσιμα και από την άλλη την Toyota η οποία δοκιμάζει να συνδυάσει το υδρογόνο με τα κλασικά μοτέρ. Μήπως τελικά οι κινητήρες εσωτερικής καύσης δε θα πεθάνουν αλλά απλά θα εξελιχθούν ώστε να γίνουν πιο καθαροί;

 

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 29 Απρίλιος 2021

Ford of Greece

EKO

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Ford of Greece

EKO

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

Γιατί λαμπάδιασε καινούργια Lamborghini; (video)

Γιατί λαμπάδιασε καινούργια Lamborghini; (video)

Στάχτες και καμένες λαμαρίνες είναι ότι απέμεινε από μια καινούργια Lamborghini Urus που τυλίχτηκε στις φλόγες. Η καταστροφή που υπέστη το πανάκριβο και πανίσχυρο ιταλικό SUV είναι τόσο μεγάλη με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να αναγνωριστεί η ταυτότητα της. Η άτυχη...

Διαβάστε Περισσότερα
Πήγε και χώθηκε κάτω από την νταλίκα (video)

Πήγε και χώθηκε κάτω από την νταλίκα (video)

Κάτω από μια νταλίκα κατέληξε ένα Nissan του οπίου ο οδηγός μάλλον δεν είχε την προσοχή του στο δρόμο, τουλάχιστον όχι όσο θα έπρεπε. Με τα αυτοκίνητα της Tesla να διαθέτουν κάμερες και στις τέσσερις πλευρές τους, είναι εύκολο να καταγραφεί οτιδήποτε συμβαίνει γύρω...

Διαβάστε Περισσότερα
Σκύλος σταματά διερχόμενο αυτοκίνητο και ζητάει βοήθεια για το αφεντικό του! (Video)

Σκύλος σταματά διερχόμενο αυτοκίνητο και ζητάει βοήθεια για το αφεντικό του! (Video)

Ένας πανέξυπνος σκύλος έσωσε τη ζωή του αφεντικού του, σταματώντας διερχόμενο αυτοκίνητο. Πιο συγκεκριμένα το αφεντικό του έπαθε μία δυνατή κρίση με αποτέλεσμα να σωριαστεί στην άκρη του δρόμου την ώρα που έκανε βόλτα με το σκύλο του. Τότε ο τετράποδος πανέξυπνος...

Διαβάστε Περισσότερα