Sony Vision-S: Θα δούμε ηλεκτρικό από τους Ιάπωνες; (videos)

13 Ιανουαρίου 2021

VISION-S

Στο πλαίσιο της έκθεσης καταναλωτικών ηλεκτρονικών, CES 2021, η Sony ανακοίνωσε επίσημα ότι ολοκλήρωσε μια σειρά από δοκιμές με το Vision-S, ένα πρωτότυπο sedan που αναπτύσσει.

Η πρώτη αναφορά στο μοντέλο από την ιαπωνική εταιρεία έγινε ένα χρόνο νωρίτερα, στη CES 2020 που έγινε στο Λας Βέγκας. Τότε οι άνθρωποι της Sony ανέφεραν ότι το αυτοκίνητο θα παραμείνει απλά ένα πρωτότυπο, καθώς δεν υπάρχει η πρόθεση να προχωρήσουν στην παραγωγή του. Ωστόσο, τον Ιούλιο μάθαμε ότι επρόκειτο να προχωρήσουν σε δοκιμές προς τα τέλη του 2020.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν τελικά τον Δεκέμβριο και από αυτές προέκυψε μια σειρά από βίντεο. Στο πρώτο από αυτά βλέπουμε το αυτοκίνητο της Sony να κινείται σε ιδιωτική πίστα, αλλά και σε δημόσιους δρόμους στην Αυστρία.

Στο δεύτερο, όμως, βίντεο μαθαίνουμε περισσότερα σχετικά με το πώς η εταιρεία σχεδίασε και αναπτύσσει το ηλεκτρικό της μοντέλο. Από όσα βλέπουμε σε αυτό, φαίνεται ότι ο ιαπωνικός γίγαντας αναπτύσσει το Vision-S για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο υπολογίζαμε, μαζί με συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και προμηθευτές.

Μεταξύ των σημαντικότερων καινοτομιών στις οποίες προχώρησε η εταιρεία, είναι η αύξηση των αισθητήρων. Ο αριθμός τους πλέον έφτασε τους 40, κάτι που επέτρεψε στο αυτοκίνητο να εποπτεύει τον περιβάλλοντα χώρο σε 360 μοίρες. Επιπλέον, η κεντρική οθόνη του infotainment χρησιμοποιεί μοτίβο πλακιδίων στα μενού και τα εικονίδιά του. Η Sony ισχυρίζεται ότι αυτός ο τρόπος παρουσίασης είναι πιο φυσικός για την ανθρώπινη διεπαφή.

Ακόμα, οι Ιάπωνες δείχνουν και κάποια άλλα χαρακτηριστικά που αναπτύσσουν όπως έλεγχος του συστήματος μέσω χειρονομιών, ενσωμάτωση ψηφιακής βοηθού η οποία θα ελέγχεται με φωνητικές εντολές, σύστημα διασκέδασης για τους επιβάτες πλην του οδηγού, λήψη ενημερώσεων μέσω internet και τοποθέτηση κάμερας η οποία θα “βλέπει” τον οδηγό.

 

Νέο Hyundai IONIQ 5: Γεμάτο με pixels αλλά δεν είναι ψηφιακό (videos)

 

Η τελευταία μπορεί να επιτελέσει ποικίλα διαφορετικά καθήκοντα. Το πιο σύνηθες σενάριο είναι ότι μπορεί να καταλάβει πότε ο οδηγός πάει να κοιμηθεί. Σε αυτή την περίπτωση προσαρμόζει κατάλληλα τον κλιματισμό και τη θερμοκρασία του καθίσματος, ώστε να ο οδηγός να παραμείνει ξύπνιος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Sony όλο το σύστημα με τον καιρό και τη χρήση εξελίσσεται, συγκεντρώνοντας δεδομένα για την οδήγηση και τις προτιμήσεις του οδηγού.

Όπως είδαμε η Sony είχε πει ότι δε θα προχωρήσει στην παραγωγή του Vision-S. Ωστόσο οι εκτεταμένες δοκιμές δίνουν μια άλλη εικόνα. Άραγε η εταιρεία άλλαξε γνώμη ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

Μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι το Vision-S χρησιμοποιείται ως “πεδίο δοκιμών”, ώστε η Sony να δείξει σε όλον τον κόσμο τις τεχνολογίες που έχει αναπτύξει γύρω από τα αυτοκίνητα. Με αυτόν τον τρόπο κάποια αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να ενδιαφερθεί ώστε να παραγγείλει κάποιο σύστημα από εκεί.

Ωστόσο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι λιγότερο περίπλοκα συγκριτικά με εκείνα που χρησιμοποιούν συμβατικά καύσιμα, άρα και πιο εύκολο να κατασκευαστούν. Επιπλέον, έχουμε δει πολλούς νέους κατασκευαστές να μπαίνουν στο χώρο, ακριβώς λόγω των παραπάνω πλεονεκτημάτων. Κατά συνέπεια, δε θα μπορούσε να αποκλειστεί η είσοδος ενός κολοσσού όπως η Sony στην κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Προς το παρόν, αυτό που ξέρουμε είναι ότι η Sony θα συνεχίσει να αναπτύσσει το Vision-S. Γι’ αυτό το λόγο σχεδιάζει νέες δοκιμές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε άλλες περιοχές.

 

 

 

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 13 Ιανουαρίου 2021

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

Volkswagen: Είναι επικίνδυνες οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων;

Volkswagen: Είναι επικίνδυνες οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων;

Πέρα από την αυτονομία και το δίκτυο δημόσιων σταθμών φόρτισης οι υποψήφιοι αγοραστές ηλεκτρικών οχημάτων έχουν ακόμα μια αγωνία. Αναφερόμαστε φυσικά στην ασφάλεια και στο αν υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι σε σύγκριση με ένα συμβατικό όχημα. Για το λόγο αυτό λοιπόν η...

Διαβάστε Περισσότερα
Πρίγκηπες στο Μόντε Κάρλο Οζιέ-Ινγκρασιά με Toyota Yaris WRC

Πρίγκηπες στο Μόντε Κάρλο Οζιέ-Ινγκρασιά με Toyota Yaris WRC

H πρεμιέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος, το ράλι Μόντε Κάρλο, είχε τη σφραγίδα των Οζιέ-Ινγκρασιά, με Toyota Yaris WRC. Ήταν η 8η νίκη του Γαλλικού πληρώματος, 4η με  διαφορετική ομάδα. Με Volkswagen Polo WRC 2013,2014, 2015, 2016, Ford Fiesta WRC 2017, 2018, Citroen...

Διαβάστε Περισσότερα
Yπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας: Νέες οδηγίες για πτήσεις εσωτερικού, οι περιορισμοί συνεχίζονται

Yπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας: Νέες οδηγίες για πτήσεις εσωτερικού, οι περιορισμοί συνεχίζονται

Μέχρι την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 συνεχίζονται οι περιορισμοί στις αεροπορικές μετακινήσεις εσωτερικού για λόγους προστασίας επιβατών και πολιτών από την νόσο Covid-19. Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την παράταση,...

Διαβάστε Περισσότερα