Τι ρόλο παίζει το ρύζι για τη Seat στην κατασκευή εξαρτημάτων (video)

27 Οκτωβρίου 2020

Η εντατική προσπάθεια της Seat να μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα δεν περιλαμβάνει μόνο τον εξηλεκτρισμό των μοντέλων της.

Η ισπανική εταιρεία αναζητά νέα βιώσιμα υλικά, από τα οποία θα μπορεί να φτιάχνει εξαρτήματα για τα οχήματα της, περιορίζοντας έτσι την χρήση πλαστικών και υλικών που έχουν βάση το πετρέλαιο.

Η Seat λοιπόν ανακάλυψε ότι μια τροφή που καταναλώνεται ευρύτατα μπορεί να της δώσει μια νέα πρώτη ύλη για τη δημιουργία πιο «πράσινων» εξαρτημάτων. Όσο εντύπωση και αν σας προκαλεί αναφερόμαστε στο φλοιό ρυζιού.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι η ετήσια παγκόσμια συγκομιδή ρυζιού υπολογίζεται στους 700 εκατομμύρια τόνους, εκ των οποίων οι 140 εκατομμύρια τόνοι αποτελούν το φλοιό του που πετιέται.

 

 

 

 

 

Μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος που βασίζεται στην κυκλική οικονομία η Seat ερευνά τη χρήση του ορυζίτη, ενός ανανεώσιμου υλικού που προέρχεται από το φλοιό του ρυζιού και με άλλες θερμοπλαστικές σταθερές ενώσεις μορφοποιείται για τη δημιουργία εξαρτημάτων αυτοκινήτων. Για παράδειγμα χρησιμοποιείται στην επένδυση οροφής, αλλά και στο δάπεδο του χώρου αποσκευών του νέου Leon.

Δείτε επίσης: Οι ναυαρχίδες της Seat από το 1963 μέχρι σήμερα (video)

Όπως θα δείτε στο παρακάτω video η Seat αξιολογεί την ποσότητα φλοιού ρυζιού που απαιτείται, ώστε οι ποιοτικές και τεχνικές προδιαγραφές του εξαρτήματος να πληρούνται 100%. Το δάπεδο του χώρου αποσκευών υποβάλλεται σε δοκιμές φορτίου, στις οποίες πρέπει να αντέχει έως 100 κιλά βάρος συγκεντρωμένο σε ένα σημείο, για να διαπιστωθεί η ακαμψία και η αντοχή του. Παράλληλα διεξάγονται δοκιμές και στον κλιματικό θάλαμο για την ανάλυση της αντοχής στη θερμότητα, στο κρύο και στην υγρασία.

Τα εξαρτήματα αυτά με την πρώτη ματιά είναι πανομοιότυπα με τα συμβατικά,  ωστόσο είναι σημαντικά ελαφρύτερα, επομένως μειώνεται το βάρος του οχήματος και έτσι περιορίζονται οι εκπομπές C02.

 

 

 

 

 

Με τον ορυζίτη η Seat προχωρά ακόμα ένα βήμα στην έρευνα για νέα ανανεώσιμα υλικά που θα μειώσουν τη χρήση πλαστικών στα μελλοντικά της οχήματα και θα της επιτρέψουν να πετύχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 27 Οκτωβρίου 2020

0 Σχόλια

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

WRC, ράλι Μόντσα, 2o σκέλος: Προηγείται ο Οζιέ, εκτός ο Έβανς

WRC, ράλι Μόντσα, 2o σκέλος: Προηγείται ο Οζιέ, εκτός ο Έβανς

Το δεύτερο και μεγαλύτερο σκέλος του ράλι Μόντσα «έφαγε» πολύ κόσμο, κυρίως λόγω των γλιστερών Ειδικών Διαδρομών που είχε δημιουργήσει το χιόνι έχοντας καλύψει πολλά χλμ, οδοστρώματος. Μάλιστα οι συνθήκες ήταν τόσο δύσκολες που οι οργανωτές ακύρωσαν καθαρά για λόγους...

Διαβάστε Περισσότερα
Formula 1-Γκραν Πρι Σακχίρ-Κατατακτήριες: Σώθηκε για 0.026 δευτερόλεπτα ο Μπότας

Formula 1-Γκραν Πρι Σακχίρ-Κατατακτήριες: Σώθηκε για 0.026 δευτερόλεπτα ο Μπότας

Με τη θερμοκρασία του αέρα στους 24 βαθμούς Κελσίου και εκείνη τους οδοστρώματος στους 26 ξεκίνησαν οι κατατακτήριες δοκιμές για το Γκραν Πρι Σακχίρ. Εκεί όπου ο Μπότας κατάφερε να πάρει τη 16η pole position της καριέρας του, όμως με τη διαφορά από τον Ράσελ να είναι...

Διαβάστε Περισσότερα
Renault: Μας ξεναγεί στο μέλλον

Renault: Μας ξεναγεί στο μέλλον

Πως μπορεί να είναι το αυτοκίνητα στο μέλλον; Θα φέρουν θερμικούς κινητήρες; Θα είναι μόνο ηλεκτρικά; Με το υδρογόνο τι γίνεται; Θα έρθει πιο γρήγορα απ’ ότι λένε; Η αυτόνομη οδήγηση πως προχωράει; Όλα αυτά σίγουρα θα αλλάξουν το τοπίο πολύ πιο νωρίς απ΄ότι τα...

Διαβάστε Περισσότερα