Οδηγώντας με ασφάλεια: “Έλα μωρέ. Τι θα μου κάνει ένα φαρμακάκι!”

23 Οκτωβρίου 2020

Το να παίρνουμε κάποιο φάρμακο δεν είναι ασυνήθιστο. Αυτό μπορεί να είναι για κάποια χρόνια πάθηση όπως η υπέρταση και ο διαβήτης ή περιστασιακά όπως μετά από μια επέμβαση. Όμως μπορούμε να οδηγήσουμε όταν παίρνουμε κάποιο φάρμακο; Ποια είναι εκείνα που όταν τα παίρνουμε, δεν πρέπει να βρεθούμε πίσω από το τιμόνι;

Αν και υπάρχουν αρκετές κατηγορίες φαρμάκων που επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης, παρακάτω θα αναφέρουμε τις κυριότερες από αυτές.

Ξεκινάμε με τα αντιισταμινικά. Χρησιμοποιούνται κυρίως για παθήσεις όπως οι αλλεργίες και το βρογχικό άσθμα, ενώ περιέχονται και σε αρκετά φάρμακα που αποσυμφορίζουν από το κρυολόγημα.

Δεύτερη κατηγορία είναι τα αντιεμετικά, τα οποία κάνουν ακριβώς αυτό που περιγράφει η ονομασία τους.

Συνεχίζουμε με τα φάρμακα κατά της υπέρτασης. Ο λόγος που πρέπει να αποφεύγουμε την οδήγηση όταν τα παίρνουμε είναι ότι στις παρενέργειες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ίλιγγος, λιποθυμία, κόπωση και υπνηλία.

Μία ακόμα κατηγορία φαρμάκων την οποία χρησιμοποιεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού είναι τα αντιδιαβητικά. Μπορεί η χρήση τους να ρυθμίζει τη γλυκόζη στο αίμα σε επιθυμητά επίπεδα, όμως κάποιες φορές μπορεί να προκληθεί υπογλυκαιμία. Όταν παθαίνουμε υπογλυκαιμία έχουμε σαφή αδυναμία εκτέλεσης των ενεργειών που απαιτεί η οδήγηση.

Πηγαίνοντας σε πιο επικίνδυνα φάρμακα για την οδήγηση, η επόμενη κατηγορία είναι τα αντιψυχωτικά. Χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο θεραπείας ψυχικών παθήσεων και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές.

Λίγο πριν το τέλος συναντάμε τα αντιεπιληπτικά φάρμακα. Η χρήση μπορεί να έχει παρενέργειες όπως έντονη κόπωση, ατονία, έλλειψη προσοχής, ακόμα και υπνηλία. Γι’ αυτό η οδήγηση θα πρέπει να αποφεύγεται, εκτός αν έχει αποφασίσει διαφορετικά ο ιατρός που παρακολουθεί τον ασθενή.

Η τελευταία κατηγορία φαρμάκων που θα αναφέρουμε είναι τα αναισθητικά. Πρόκειται για εκείνα που χορηγούνται όταν κάνουμε κάποια επέμβαση, είτε μικρή, είτε μεγάλη. Αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 24 ώρες από τη στιγμή της επέμβασης, έστω και της πιο μικρής, καλό είναι να αποφύγουμε την οδήγηση, για το καλό το δικό μας αλλά και των γύρω μας.

Παραπάνω αναφέραμε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, η χρήση των οποίων δημιουργεί μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα στην οδήγηση. Ωστόσο, δεν είναι οι μόνες. Σε κάθε περίπτωση, όταν μας χορηγείται κάποιο φάρμακο, καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον ιατρό αν μπορούμε να συνεχίσουμε να οδηγούμε ή όχι.

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 23 Οκτωβρίου 2020

0 Σχόλια

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

Volkswagen: Νέο μικρό ηλεκτρικό στον ορίζοντα

Volkswagen: Νέο μικρό ηλεκτρικό στον ορίζοντα

Ένα νέο μικρό ηλεκτρικό μοντέλο σκοπεύει να κατασκευάσει τα επόμενα χρόνια η Volkswagen, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ralf Brandstätter. Η Volkswagen με αυτό το νέο μικρό μοντέλο θέλει να πετύχει δύο στόχους ταυτόχρονα. Από τη μία θα φέρει την...

Διαβάστε Περισσότερα
Skoda Voiturette A-Enyaq iV: Απόσταση 116 ετών και 15 εκατομμυρίων

Skoda Voiturette A-Enyaq iV: Απόσταση 116 ετών και 15 εκατομμυρίων

Το μακρινό 1905 οι ιδρυτές της Skoda, Βάτσλαφ Λάουριν και Βάτσλαφ Κλέμεντ, αποφάσισαν να σταματήσουν την κατασκευή ποδηλάτων. Το επόμενο βήμα τους ήταν η ενασχόληση με τις μοτοσυκλέτες και τα αυτοκίνητα. Την ίδια χρονιά κατασκεύασαν το πρώτο τους όχημα, το Voiturette...

Διαβάστε Περισσότερα
Formula 1-Williams: Η νέα FW43B, το ιδιαίτερο livery και ο hacker

Formula 1-Williams: Η νέα FW43B, το ιδιαίτερο livery και ο hacker

Την FW43B, δηλαδή το μονοθέσιο του 2021 παρουσίασε η Williams όμως επρόκειτο για μια διαφορετική παρουσίαση, για όλους τους λάθος λόγους. Αρχικά το livery είναι αρκετά ιδιαίτερο και θα κάνει το μονοθέσιο αρκετά ξεχωριστό στα μάτια του κοινού. Το μόνο για το οποίο...

Διαβάστε Περισσότερα