Λέιζερ αντί για υαλοκαθαριστήρες θα χρησιμοποιεί η Tesla

14 Σεπτεμβρίου 2021

λέιζερ

Με λέιζερ δείχνει ότι θέλει να αντικαταστήσει τους συμβατικούς υαλοκαθαριστήρες η Tesla, τουλάχιστον αν ακολουθήσει όσα δείχνει η νέα πατέντα που κατοχύρωσε στην αρμόδια αμερικανική υπηρεσία.

Η βασική αρχή των υαλοκαθαριστήρων παραμένει ίδια από το 1903, δηλαδή ένα κομμάτι καουτσούκ που κινείται πάνω στο παρμπρίζ ώστε να απομακρύνει το νερό. Μάλιστα ήταν μια γυναίκα που έκανε τη σχετική εφεύρεση, παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν οδηγούσε. Αρχικά ήταν χειροκίνητοι, στη συνέχεια συνδέονταν μηχανικά με τον κινητήρα ενώ το τελευταίο βήμα στην εξέλιξή τους ήταν ότι ξεκίνησαν να λειτουργούν με ρεύμα. Από εκεί και μετά δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στον συγκεκριμένο τομέα.

Θα δούμε το Tesla Cybertrack στην Ευρώπη;

 

Ωστόσο η Tesla έρχεται να κάνει την ανατροπή. Σύμφωνα με την πατέντα που κατέθεσε, το σύστημα θα εντοπίζει αυτόματα όχι μόνο τη βροχή, αλλά και τη βρωμιά. Τότε θα χτυπάει την περιοχή από την έξω πλευρά, με μία δέσμη λέιζερ η οποία θα είναι ακριβής τόσο ώστε να απομακρύνει το νερό ή τη βρωμιά, αλλά να μη βλάπτει το παρμπρίζ. Ταυτόχρονα, η δέσμη θα είναι έτσι υπολογισμένη ώστε να μην ενοχλεί τον οδηγό και τους επιβάτες.

Ουσιαστικά, αν κοιτάξουμε την πατέντα βλέπουμε ότι η Tesla σχεδιάζει να τοποθετήσει τους πομπούς λέιζερ πάνω στο καπό, λίγο πιο χαμηλά από εκεί που έχουμε συνηθίσει να βρίσκονται τα μπεκ που ψεκάζουν νερό.

Η πλήρης ονομασία της πατέντας είναι “Pulsed Laser Cleaning Of Debris Accumulated On Glass Articles In Vehicles And Photovoltaic Assemblies”, δηλαδή “Παλμός Λέιζερ για τον Καθαρισμό Γυάλινων Επιφανειών σε Οχήματα και Φωτοβολταϊκά Στοιχεία από Απορρίμματα που Συσσωρεύονται Επάνω τους”.

Η αναφορά στα φωτοβολταϊκά δεν είναι τυχαία. Η Tesla δραστηριοποιείται και σε αυτόν τον τομέα, οπότε θέλει με τη νέα τεχνολογία να λύσει ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτά τα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η σκόνη που συσσωρεύεται σταδιακά πάνω στα πάνελ τα κάνει να είναι λιγότερο αποδοτικά, καθώς εμποδίζει το φως να περάσει και να φτάσει στην επιφάνεια που θα το μετατρέψει σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Υπάρχουν εικασίες ότι το πρώτο αυτοκίνητο με λέιζερ θα είναι το Cybertrack, καθώς εκείνο που έδειξε ο Elon Musk στο κοινό δεν είχε υαλοκαθαριστήρες. Βέβαια τόσο ο ίδιος όσο και η εταιρεία μας έχουν συνηθίσει σε κινήσεις εντυπωσιασμού που δεν υλοποιούνται, οπότε “κρατάμε μικρό καλάθι”.

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 14 Σεπτεμβρίου 2021

Hellenic Petroleum EKO WRC

Ford MACH-E

BP

Υπουργείο Υγείας

Λουξ

Hellenic Petroleum EKO

Hellenic Petroleum

EKO

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Hellenic Petroleum EKO WRC

Ford MACH-E

BP

Υπουργείο Υγείας

Λουξ

Hellenic Petroleum EKO

Hellenic Petroleum

EKO

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

Η Formula 1 καταργεί μία παράδοση χρόνων του Μονακό

Η Formula 1 καταργεί μία παράδοση χρόνων του Μονακό

Μία παράδοση χρόνων που ξεχώριζε το Γκραν Πρι του Μονακό από όλα τα άλλα της εκάστοτε σεζόν πρόκειται να τελειώσει το 2022, με το 2021 να είναι η τελευταία χρονιά που εφαρμόστηκε. Το σπάσιμο αυτής της παράδοσης είναι επίσημο καθώς η ανακοίνωση έγινε από τον Stefano...

Διαβάστε Περισσότερα
Dakar 2022: Η Toyota με νέο αυτοκίνητο στον πιο γνωστό μαραθώνιο ανθρώπων και μηχανών

Dakar 2022: Η Toyota με νέο αυτοκίνητο στον πιο γνωστό μαραθώνιο ανθρώπων και μηχανών

Το Hilux στη βελτιωμένη έκδοση θα είναι και για το 2022 το άρμα της Toyota Gazoo Racing στη μάχη για τη νίκη στον πιο γνωστό μαραθώνιο ανθρώπων και μηχανών, το Ντακάρ. Ο αγώνας της ερήμου που είναι προγραμματισμένος από τις 2 Ιανουαρίου έως τις 14 με τη ράμπα του...

Διαβάστε Περισσότερα
SUV της Porsche κόβει τους κινητήρες βενζίνης και γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρικό

SUV της Porsche κόβει τους κινητήρες βενζίνης και γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρικό

Αποκλειστικά ηλεκτρικό θα είναι σε λίγα χρόνια ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα της Porsche, το οποίο μάλιστα φέτος έφερε πάνω από 40.000 πωλήσεις στη γερμανική μάρκα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, παρά το γεγονός ότι η αγορά του αυτοκινήτου έχει επηρεαστεί από την...

Διαβάστε Περισσότερα