Honda CR-V 2.0 ΑWD Hybrid e-CVT: Εξυψωμένη τεχνολογία (video)

8 Οκτωβρίου 2020

Γεμίσαμε αρκετές σελίδες στο μπλοκ των σημειώσεων μας για όλα όσα θα θέλαμε να γράψουμε σχετικά με το υβριδικό Honda CR-V. Το αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσει σύγχυση από την υπερσυγκέντρωση πληροφορίων (θα καταλάβετε παρακάτω τι εννοούμε).

Έτσι αποφασίσαμε να πάμε μια βόλτα μαζί του στο βουνό για να χαλαρώσουμε και να αποκρυσταλλώσουμε το υψηλό τεχνολογικό του υπόβαθρο.

Ας ξεκινήσουμε με τα εύκολα, την εξωτερική εικόνα του υβριδικού CR-V. Ο μόνος τρόπος να διαπιστώσεις οπτικά την ταυτότητα του είναι τα σχετικά λογότυπα Hybrid που βρίσκονται στα εμπρός φτερά και στην πόρτα του χώρου αποσκευών. Το ιαπωνικό SUV στην πέμπτη του γενιά διακρίνεται για την πληθωρική και συνάμα δυναμική του σιλουέτα, η οποία καταφέρνει να τραβάει τα βλέμματα στο πέρασμα της.

Το υβριδικό Honda CR-V ξεχειλίζει τεχνολογία.

Μιλώντας με αριθμούς το μήκος, το πλάτος και το ύψος του διαμορφώνονται στα 4.600 χλστ., 1.855 χλστ. και 1.689 χλστ. αντίστοιχα. Το αμάξωμα περιμετρικά προστατεύεται από μαύρο πλαστικό, ενώ τα φτερά του είναι τονισμένα. Άφθονες πινελιές χρωμίου υπάρχουν στην επιβλητική του μάσκα, στο περίγραμμα των πλευρικών γυάλινων επιφανειών και ανάμεσα στα Led πίσω φωτιστικά σώματα.

Περνώντας στο εσωτερικό αντιλαμβάνεσαι αμέσως την ποιότητα των υλικών και τους γενναιόδωρους  χώρους για τους επιβάτες. Το επάνω τμήμα του ταμπλό καλύπτεται με μαλακό πλαστικό, το οποίο επεκτείνεται και χαμηλότερα, ενώ γενικότερα όλα τα υλικά έχουν στιβαρή συναρμογή.

Νότα πολυτέλειας οι ξύλινες επενδύσεις στο ταμπλό, στα πάνελ των θυρών, στις πόρτες και στη βάση της κεντρικής κονσόλας. Μάλλον όμως έχετε ήδη παρατηρήσει ότι απουσιάζει ο παραδοσιακός λεβιές ταχυτήτων, ο οποίος έχει αντικατασταθεί από τρία ψηλά τοποθετημένα κουμπιά με τις ενδείξεις D (Drive), P (Park), N (Neutral) και R (Reverse).  Θα μιλήσουμε όμως στη συνέχεια για το κιβώτιο ταχυτήτων.

Πιο πάνω βρίσκεται η οθόνη αφής 7 ιντσών του συστήματος πολυμέσων Honda Connect. Οι χώροι για τους τρεις πίσω επιβάτες είναι αρχοντικοί, καθώς υπάρχει αρκετό περιθώριο για τα πόδια τους (μεταξόνιο 2.662 χλστ.) και άφθονος αέρας ανάμεσα στα κεφάλια τους και στην οροφή.

Το πορτμπαγκάζ έχει φαρδύ άνοιγα και χαμηλό κατώφλι φόρτωσης, ενώ κάτω από το δάπεδο του βρίσκεται η μπαταρία του υβριδικού συστήματος με αποτέλεσμα η χωρητικότητα του να μειώνεται από τα 561 στα 497 λίτρα. Με το τράβηγμα των λαβών που υπάρχουν εντός του πορτμπαγκάζ, οι πλάτες των πίσω καθισμάτων αναδιπλώνονται και δημιουργείται ένας μεγάλος επίπεδος χώρος φόρτωσης 1.064 λίτρων.

Ποιότητα και χώροι σε αφθονία στο εσωτερικό.

Ήρθε η ώρα να μάθουμε για τα «ζωτικά όργανα» του υβριδικού CR-V. O λόγος για έναν τετρακύλινδρο δίλιτρο βενζινοκινητήρα i-VTEC (145 ίππων και 175 Nm ροπής) που λειτουργεί σε κύκλο Atkinson, δυο ηλεκτροκινητήρες εκ των οποίων ο ένας λειτουργεί ως γεννήτρια και μια μικρή μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 1 kWh.

Ta paddles που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι δε χρησιμεύουν για να αλλάζεις χειροκίνητα σχέσεις. Από αυτά ρυθμίζεις το επίπεδο ανάκτησης ενέργειας από την πέδηση. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι χρειάζεται λίγος χρόνος να συνηθίσεις την προοδευτικότητα από το πεντάλ του φρένου.

Συνδυαστικά η ισχύς είναι 184 ίπποι και 315 Nm ροπής. Ο πίνακας των επιδόσεων αναγράφει επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα εντός 9,2 δευτ. και μέγιστη ταχύτητα 180 χλμ./ώρα. Όταν πατήσεις το κουμπί με την ένδειξη Sport η απόκριση στο γκάζι γίνεται σαφώς αμεσότερη, ενώ το ήδη μεστό σε αίσθηση τιμόνι με ηλεκτρική υποβοήθηση γίνεται λίγο πιο βαρύ και σαφέστερο.

Εντός της πόλης καταγράψαμε μέση κατανάλωση καυσίμου 6,7 λίτρα/100 χλμ. (επίσημη μέτρηση 5,5 λίτρα/100 χλμ.-εκπομπές C02 126 γρ./χλμ.), αρκετά ικανοποιητικό νούμερο για ένα όχημα 1.672 κιλών.

Το υβριδικό CR-V καινοτομεί με το σύστημα μετάδοσης e-CVT μιας σχέσης, το οποίο δεν είναι ένα συμβατικό κιβώτιο ταχυτήτων, αλλά μια μονάδα υποπολλαπλασιασμού. Ένα από τα θετικά του είναι ότι δεν παράγει το χαρακτηριστικό έντονο βουητό των κιβωτίων CVT όταν πιέζεις βαθιά το γκάζι, καθώς ο ήχος του είναι αρκετά ηπιότερος.

Αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αντλώντας ισχύ από τη μπαταρία και μέσω του ηλεκτροκινητήρα, επομένως αθόρυβα με μηδενική κατανάλωση καυσίμου και εκπομπές C02, μπορεί να κινηθεί με χαμηλές ταχύτητες για 2 χλμ. πατώντας το κουμπί με την ένδειξη EV. Ωστόσο σχεδόν πάντα εκκινεί ηλεκτρικά και δεν ακούς τον παραμικρό ήχο. Για το λόγο αυτό σε αρκετά χαμηλές ταχύτητες παράγει στο εξωτερικό περιβάλλον έναν απαλό ήχο, ώστε να κάνει αντιληπτή την παρουσία του.

Στην υβριδική και συνηθέστερη τώρα λειτουργία του το CR-V επιστρατεύει το βενζινοκινητήρα που παρέχει ισχύ στη γεννήτρια για να φορτίζει την μπαταρία αλλά και ενέργεια στον ηλεκτροκινητήρα για να κινήσει το όχημα. Σε υψηλότερες ταχύτητες ο βενζινοκινητήρας παρέχει απευθείας την ισχύ του στον ηλεκτροκινητήρα.

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή αποδράσαμε στο βουνό με το υβριδικό CR-V, καθώς διαθέτει σύστημα τετρακίνησης, το οποίο όταν ανιχνεύσει απώλεια πρόσφυσης στέλνει ροπή και στους πίσω τροχούς. Σημειώστε ότι η απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος βρίσκεται στα 200 χλστ. Στην πράξη η τετρακίνηση έδειξε να καταφέρνει καλά σε ήπιες off-road διαδρομές.

Πληθωρικό με μήκος 4.600 χλστ.

Όταν οι τροχοί πατάνε στην άσφαλτο αυτοκινητόδρομου πραγματικά απολαμβάνεις το εξαιρετικό επίπεδο ηχομόνωσης, ενώ συμβάλει και το σύστημα ελέγχου θορύβου (Active Noise Control). Εξίσου υψηλό βαθμό λαμβάνει και η ανάρτηση (ΜακΦέρσον εμπρός-πολλαπλών συνδέσμων πίσω), η οποία «σιδερώνει» κάθε κατσαρό οδόστρωμα, ενώ παρά τον όγκο του αμαξώματος δεν επιτρέπει έντονες κλίσεις στις στροφές. Γενικότερα το υβριδικό CR-V στο δρόμο διακρίνεται για την ποιότητα κύλισης και σου δημιουργεί ένα αίσθημα αυξημένης ασφάλειας και γαλήνης, αρκεί βέβαια να κατανοήσεις τη φιλοσοφία του.

Συνοψίζοντας το CR-V μπορεί να αποτελέσει ένα cause study της υβριδικής τεχνολογίας, ενώ στη φαρέτρα του υπάρχει η αξιοπιστία του ονόματος Honda, η ποιότητα κατασκευής και οι άπλετοι χώροι. Η τιμή του όμως είναι «αλμυρή», καθώς αγγίζει τα 44.740 ευρώ στην αποκλειστική πλούσια έκδοση Elegant.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες πατώντας εδώ.

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 8 Οκτωβρίου 2020

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

Οδηγούμε το ανανεωμένο Citroen C3 στην έκδοση 1.2 Puretech 83 ίππων

Οδηγούμε το ανανεωμένο Citroen C3 στην έκδοση 1.2 Puretech 83 ίππων

Από το τμήμα σχεδίασης πέρασε το C3 της Citroen όπου δέχτηκε ένα retous κυρίως στο μπροστινό μέρος. Οι αλλαγές εντοπίζονται στο χρώμιο της μάσκας που πλέον επεκτείνεται μέχρι τα LED φώτα, τα πίσω φωτιστικά σώματα με γραφικά 3D, τα airbumps με νέα σχεδίαση (χαμηλά στις...

Διαβάστε Περισσότερα
Formula 1-Γκραν Πρι Πορτογαλίας-FP3: Χατ τρικ από τον Μπότας

Formula 1-Γκραν Πρι Πορτογαλίας-FP3: Χατ τρικ από τον Μπότας

Ο Μπότας ήταν ο οδηγός που βρέθηκε στην κορυφή και της τρίτης περιόδου των ελεύθερων δοκιμών για το Γκραν Πρι Πορτογαλίας. Μέχρι στιγμής ο Φινλανδός της Mercedes έχει καταφέρει να κάνει τον ταχύτερο γύρο σε όλες τις χρονομετρημένες περιόδους στην πίστα Algarve. Η...

Διαβάστε Περισσότερα
Alfa Romeo Giulia GTA Limited Edition: Από την πίστα στους δρόμους με υπογραφή Sauber Engineering (video)

Alfa Romeo Giulia GTA Limited Edition: Από την πίστα στους δρόμους με υπογραφή Sauber Engineering (video)

O Eλβετικός οίκος Sauber Engineering βρίσκεται τα τελευταία χρόνια πίσω από τη συμμετοχή της Alfa Romeo στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1. Στο πλαίσιο της συνεργασίας «ασχολήθηκε» και με το sport-sedan μοντέλο της θρυλικής εταιρίας από το Μιλάνο τη Giulia. Τα...

Διαβάστε Περισσότερα