To φετινό πρωτάθλημα του WRC, ξεκίνησε παραδοσιακά με τους δύο πιο ξεχωριστούς αγώνες, λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά με σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς.
Όπως, η κατάργηση του υβριδικού συστήματος, η μείωση του βάρους, ελαστικά πλέον της Hankook και άλλη φλάντζα στο μοτέρ, μεταξύ μπλοκ και κυλινδροκεφαλής, κάτι που άλλαξαν τα δεδομένα.
Τι έδειξαν λοιπόν τα φετινά Rally1 Cars σε χρόνους σε σχέση με τα περσινά μετά από τους δύο πρώτους αγώνες. Σε αγώνες όπως το Μόντε Κάρλο και η Σουηδία είναι πάντα δύσκολο να γίνουν συγκρίσεις ή απίθανες χρονομετρικές εξισώσεις, ακόμη και όταν οι ειδικές διαδρομές είναι πανομοιότυπες, η επιφάνεια είναι σπάνια η ίδια. Αλλά από μια αρχική αξιολόγηση, τα ελαστικά Hankook δεν καταγράφουν σημαντικές πτώσεις στις επιδόσεις και τα αυτοκίνητα είναι τόσο γρήγορα όσο τα υβριδικά.
WRC: Ford Puma, Hyundai i20, Toyota Yaris, οι τρεις εταιρίες με τα Rally1 Cars στο WRC
Όταν παρουσιάστηκε το υβριδικό κιτ, ίδιο για όλα τα αυτοκίνητα από γερμανική εταιρία, αμφισβητήθηκε επανειλημμένα το παραμύθι των 500 ίππων, ένα άθροισμα ισχύος από των θερμικών και ηλεκτρικών μονάδων που ήταν κάτι παραπάνω από υποθετικό και ακατόρθωτο.
Σήμερα, χωρίς τους 100 ίππους της ηλεκτρικής μονάδας, 80 κιλά λιγότερα τα αυτοκίνητα σε βάρος, αλλά και με φλάντζα κατά 1χλστ. πιο μικρή, που σημαίνει λιγότερη ισχύ (γύρω στα 45 άλογα), οι χρόνοι είναι λίγο-πολύ σύμφωνοι με αυτούς των περασμένων ετών.
Είναι λοιπόν σαφές ότι με τα ελαστικά Hankook δεν υπήρξε σημαντική πτώση στην απόδοση, αλλά κυρίως ότι σε καθαρές επιδόσεις τα Rally1 Cars χωρίς το υβριδικό είναι τόσο γρήγορο όσο και με τα Rally1 Cars Hybrid, που χρησιμοποιήθηκαν τις περασμένες σεζόν.
Ήταν εύκολο να φανταστεί κανείς ότι δεν θα άλλαζαν πολλά, αλλά το να βρεθούν αντιμέτωποι με πανομοιότυπες παραστάσεις ήταν αναμφισβήτητα έκπληξη, τουλάχιστον για τους περισσότερους από αυτούς που αγνοούσαν τις συγκριτικές δοκιμές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο σεζόν.
Το μικρότερο κατά 1 χλστ. της φλάντζας κοστίζει 35 έως 45 ίππους, κάτι που αντισταθμίζεται περισσότερο από τη μείωση των 80 κιλών στο συνολικό βάρος των φετινών Rally 1 Cars, λόγω της αφαίρεσης του υβριδικού κιτ, της μπαταρίας, του κινητήρα, της καλωδίωσης και όλων όσων εξαρτημάτων για να λειτουργήσει το υβριδικό σύστημα.
Στην πράξη, η αναλογία βάρους/ισχύος, πάνω στην οποία η FIA έχτισε την τεχνική της πυραμίδα, παρέμεινε αμετάβλητη, αλλά το συνολικό βάρος του κιτ ήταν περίπου 120 κιλά, συνολικά, και οι τεχνικοί μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τα επιπλέον 40 κιλά, με έμφαση το κέντρο βάρους.
Πολύ γρήγορα λοιπόν τα Rally 1 Cars χωρίς τα υβριδικά συστήματα.
Η συνέχεια στην Κένυα (20-23/3), το πρώτο χωμάτινο της σεζόν, ακολουθεί το ράλι Καναρίων Νήσων(24-27/4), όπου δεν υπάρχουν καταγεγραμμένοι χρόνοι ώστε να γίνει σύγκριση, καθώς για πρώτη φορά το WRC φιλοξενείται εκεί, και ακολουθούν τα τρία σκληρά χωμάτινα ράλι, Πορτογαλίας(15-18/5), Σαρδηνίας (5-8/6) και ράλι Ακρόπολις (26-29/6), όπου εκεί θα φανούν καλύτερα οι διαφορές, αν και στα ράλι οι επιφάνειες δεν είναι ποτέ οι ίδιες…