Η Stellantis έχει ήδη εισαγάγει στην αγορά της Ευρώπης, αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα όπως το Citroen e-C3 και το Fiat Grande Panda e, και τα δύο εξοπλισμένα με μπαταρίες LFP (φωσφορικού σιδήρου λιθίου) που παρέχονται από την κινεζική SVOLT, που ιδρύθηκε το 2018 . Ωστόσο, για να μειώσει τις τιμές κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ, ο όμιλος αξιολογεί νέους προμηθευτές.
Μια εύλογη υπόθεση είναι η συνεργασία με την BYD, μια κορυφαία εταιρεία στην παραγωγή μπαταριών LFP, με ολοκληρωμένη αλυσίδα εφοδιασμού που περιλαμβάνει ορυχεία λιθίου και παραγωγική ικανότητα σημαντικά ανώτερη από αυτή της SVOLT.
Επί του παρόντος, η πλατφόρμα Smart Car Platform Stellantis CMP χρησιμοποιεί πακέτα μπαταριών 44 kWh, εξασφαλίζοντας περίπου 320 χλμ. αυτονομίας σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP.
Επιπλέον, ο όμιλος έχει ήδη προβλέψει την άφιξη μιας έκδοσης με μεγαλύτερη μπαταρία, των 54 kWh, που θα φέρει την αυτονομία στα 400 χλμ. περίπου, αλλά με κυψέλες μπαταριών NMC αντί για LFP.
Stellantis: θα συνεργαστεί άραγε ο Όμιλος με την BYD ως προμηθευτής μπαταριών
Τόσο για το e-C3 όσο και το Grande Panda είναι στο πλάνο εκδόσεις με αυτονομία περίπου 200 χιλιομέτρων και τιμή κάτω από 20.000 ευρώ που θα φτάσουν στις αγορές της Ευρώπης στο δεύτερο 6μηνό του 2025.
Αυτές οι εκδόσεις θα πρέπει να είναι εξοπλισμένες με μπαταρία 30-35 kWh με κυψέλες που παρέχονται από την BYD, εξασφαλίζοντας αυτονομία μεταξύ 200 και 250 χλμ. σύμφωνα πάντα με το WLTP. Ωστόσο, δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με την απόδοση φόρτισης.
Η Stellantis υπόσχεται νέες μπαταρίες έως το 2030 που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην αγορά
Η χρήση μπαταριών LFP αντιπροσωπεύει μια βασική λύση για τη μείωση του κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων, ειδικά στις πιο οικονομικές εκδόσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.