Skoda Kamiq G-TEC: Στα Ίσθμια με φυσικό αέριο (video)

7 Ιουλίου, 2020

Μια ωραία πρόταση για Κυριακάτικη κοντινή εκδρομή με τo έτερο ήμισυ, την παρέα ή την οικογένεια είναι η εμβληματική Διώρυγα της Κορίνθου, που όσες φορές και αν την επισκεφτείς πάντα έχει κάτι να σου «πει».

Αφήστε ότι σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν και ένα σωρό γραφικά κολπάκια (ειδικά στο δρόμο προς Επίδαυρο).

Απέχει από την πρωτεύουσα περίπου 80 χλμ, ενώ εμείς την επισκεφθήκαμε με το νέο Skoda Kamiq G-TEC, το οποίο ξεχωρίζει καθώς εκτός από βενζίνη μπορεί να καταναλώσει και φυσικό αέριο (CNG).

Μια εναλλακτική μορφή καυσίμου με το δίκτυο να εξαπλώνεται στη χώρα μας με αργούς ρυθμούς.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Διώρυγα της Κορίνθου, μήκους 6,4 χλμ., λειτουργεί από το 1893, επιτρέποντας στα πλοία να μεταβαίνουν από τον Κορινθιακό Κόλπο στο Σαρωνικό, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν το γύρο της Πελοποννήσου. Τα υψηλά τέλη διέλευσης και το στενό της πλάτος δεν την καθιστούν σήμερα δημοφιλή για τα τεράστια πλοία που έχουν να κάνουν με κρουαζιέρες. Όμως για τους λάτρεις της αδρεναλίνης έχει να πει πολλά καθώς την επισκέπτονται για να κάνουν bungee jumping!

Για τη μετάβαση επιλέξαμε την παλιά Εθνική Οδό που με ελάχιστες εξαιρέσεις οδηγείς δίπλα στο γαλάζιο του Σαρωνικού. Είναι ευχάριστη νότα η θέα του απέραντου γαλάζιου στο μεγαλύτερο μήκος της διαδρομής.

Βέβαια η παλιά Εθνική Οδός μέχρι την Κόρινθο δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Μια στενή λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, κίνδυνος μετωπικής σύγκρουσης αυξημένος, πολλές στροφές χωρίς ορατότητά, οδόστρωμα που δε συντηρείται, ενώ το καλοκαίρι η κίνηση είναι αυξημένη, καθώς έχουν ξεκινήσει οι βουτιές. Μάλιστα στην Κινέτα συναντήσαμε μια παράκαμψη, καθώς ένα τμήμα του δρόμου ήταν κλειστό.

Για όσους επιθυμούν να μεταβούν μέσω της νέας Εθνικής Οδού, το αντίτιμο στα διόδια είναι 7,80 ευρώ (μετ’ επιστροφής), χωρίς να υπολογιστεί η Αττική Οδός.

Ο μόνος τρόπος για να καταλάβεις οπτικά ότι το μπλε Kamiq των φωτογραφιών δέχεται δυο τύπους καυσίμου είναι να παρατηρήσεις το λογότυπο με την ένδειξη G-TEC στην πόρτα του χώρου αποσκευών. Επίσης αν ανοίξεις την τάπα πλήρωσης καυσίμου θα δεις δυο στόμια, το αριστερό για το φυσικό αέριο και το δεξιό για τη βενζίνη. Κατά τα άλλα το μικρότερο crossover στη γκάμα της τσέχικης εταιρείας (μήκος 4.241 χλστ., πλάτος 1.793 χλστ. και ύψος 1.559 χλστ.), δε διαφοροποιείται πουθενά αλλού σχεδιαστικά.

Το ίδιο ισχύει και για το εσωτερικό του, με μοναδική εξαίρεση τον πίνακα οργάνων, όπου αριστερά υπάρχει ένδειξη για τη στάθμη του φυσικού αερίου και δεξιά για τη βενζίνη. Παράλληλα όταν το Kamiq κινείται με φυσικό αέριο μια πράσινη ένδειξη CNG είναι αναμμένη στον πίνακα οργάνων.

Η ποιότητα των υλικών βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, καθώς αφρώδες πλαστικό καλύπτει την επάνω επιφάνεια του ταμπλό, ενώ ακόμα και τα σκληρότερα χαμηλότερα έχουν αρκετά καλή συναρμογή. Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει η μεγάλη οθόνη αφής.

 

 

Οι χώροι για τους πίσω επιβάτες κρίνονται ικανοποιητικοί (μεταξόνιο 2.651 χλστ.), ενώ μόνο ο μεσαίος επιβάτης ίσως παραπονεθεί για το υπερυψωμένο κεντρικό δάπεδο.

Μειωμένος κατά 122 λίτρα είναι ο χώρος αποσκευών, καθώς από κάτω του έχουν τοποθετηθεί οι τρεις δεξαμενές φυσικού αερίου χωρητικότητας 13,8 κιλών (για το λόγο αυτό δεν υπάρχει ρεζέρβα). Έτσι πλέον προσφέρει 278 λίτρα, ενώ όταν αναδιπλωθούν οι πλάτες των πίσω καθισμάτων φτάνει τα 1.273 λίτρα.

Ας δούμε τώρα τι υπάρχει κάτω από το εμπρός καπό του νέου Kamiq G-TEC. Ο λόγος για τον υπερτροφοδοτούμενο «χιλιάρη» βενζινοκινητήρα, απόδοσης 90 ίππων και 160 Nm ροπής. Διαπιστώσαμε ότι δεν εμφανίζει καμία απώλεια δύναμης όταν καταναλώνει φυσικό αέριο, σε σύγκριση με τη βενζίνη.

Αντλεί κυρίως φυσικό αέριο από τις δεμένες μέχρι να αδειάσουν. Έπειτα αυτόματα και ανεπαίσθητα χρησιμοποιείται η βενζίνη από το ρεζερβουάρ των μόλις 9 λίτρων (αντί για 50 λίτρα), το οποίο στην ουσία λειτουργεί ως «καβάτζα» προσφέροντας μια αυτονομία περίπου 80 χλμ. Προσθέστε και τα 220 χλμ. αυτονομίας του φυσικού αερίου, άρα συνολικά γύρω στα 300 χλμ. αυτονομίας.

Διευκρινίζουμε ότι η εναλλαγή από φυσικό αέριο σε βενζίνη γίνεται αυτόματα, μόλις η ποσότητα του φυσικού αερίου καταναλωθεί και αναλάβει δράση η βενζίνη. Κάτι που γίνεται αντιληπτό μόνο από τους δείκτες καυσίμου.

Παρότι τρικύλινδρος ενός λίτρου απόδοσης 90 ίππων δεν εμφανίζει καθόλου κραδασμούς, έχει μια ελαφριά χροιά που δεν ενοχλεί όμως, στις χαμηλές στροφές είναι κάπως νωθρός, ενώ στις ψηλότερες στροφές πιο πρόθυμος.

Συνεργάζεται αρμονικά με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, το οποίο έχει πυκνή κλιμάκωσή και σαφή επιλογέας με εύκολα κουμπώματα, ενώ μεταδίδει την κίνηση στους μπροστινούς τροχούς. Προφανώς στόχος του Kamiq G-TEC δεν είναι να βάζει φωτιά στην άσφαλτο, αλλά για να κινείσαι με έμφαση την οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος (CNG) επομένως είναι αποδεκτή η επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα εντός 12,5 δευτ. και η μέγιστη ταχύτητα των 176 χλμ./ώρα.

Με την τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου να διαμορφώνεται στα μόλις 0,834 ευρώ/κιλό γεμίσαμε τις δεξαμενές, με περίπου 11 ευρώ (12,67 κιλά έγραψε η ένδειξη στο πρατήριο ότι πήραν οι δεξαμενές), ενώ η σχετική αυτονομία ανήλθε στα 220 χλμ. Με τον κλιματισμό να λειτουργεί ακατάπαυστα, καθώς η εξωτερική θερμοκρασία άγγιζε τους 36 βαθμούς Κελσίου και χωρίς να είμαστε ιδιαίτερα φιλικοί προς το γκάζι, καταγράψαμε στο ταξίδι μας μέση κατανάλωση φυσικού αερίου 5,5 κιλά/100 χλμ. Έτσι το κόστος για κάθε 100 χλμ. είναι σχεδόν 4,6 ευρώ!

Στο δρόμο το Kamiq διακρίνεται για το στιβαρό του πλαίσιο που δε «λυγίζει» στις στροφές, για τη σταθερότητα του στις μεγάλες ευθείες και για το επικοινωνιακό του τιμόνι που πληροφορεί επαρκώς για τα δεδομένα. Σιγουριά εμπνέουν τα φρένα (δίσκοι εμπρός-πίσω), ενώ γενικότερα η συμπεριφορά του Kamiq δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας. Η ανάρτηση (ΜακΦέρσον μπροστά/ημιάκαμπτος πίσω) ευνοεί την άνεση και τη συνολική ποιότητα κύλισης, ενώ σε συνδυασμό με την ικανοποιητική ηχομόνωση της καμπίνας το ταξίδι με το Kamiq γίνεται ευχάριστο.

Αν η προτεραιότητα σας είναι οι οικονομικές μετακινήσεις και έχετε κοντά σας σταθμό ανεφοδιασμού φυσικού αερίου, τότε το Kamiq G-TEC σας κλείνει πονηρά το «μάτι». Στην έκδοση Ambition η τιμή του ξεκινάει από τα 19.500 ευρώ και στην Style-πιο πλούσια από πλευράς εξοπλισμού- από 20.500 ευρώ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην ενότητα Galleries.

 

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 7 Ιουλίου 2020

1 Σχόλιο

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

Formula 1, Γκραν Πρι Βρετανίας, 70 χρόνια F1: Από το κακό στο χειρότερο για τη Ferrari

Formula 1, Γκραν Πρι Βρετανίας, 70 χρόνια F1: Από το κακό στο χειρότερο για τη Ferrari

Το να γιορτάζει η Formula 1 τα 70 χρόνια του θεσμού και η Ferrari η μόνη ομάδα που συμμετέχει στον κορυφαίο θεσμό του μηχανοκίνητου αθλητισμού από καταβολής του, το να εκκινεί από την 8η θέση ο Λεκλερκ και από την 11η ο Φέτελ (λόγω τιμωρίας του Οκόν ανέβηκε μια θέση),...

Διαβάστε Περισσότερα
Γκραν Πρι Βρετανίας, 70 χρόνια F1: O Μπότας την pole position

Γκραν Πρι Βρετανίας, 70 χρόνια F1: O Μπότας την pole position

Mercedes ήταν στις δυο πρώτες θέσεις στη γραμμή εκκίνησης στο  προηγόυμενο Γκραν Πρι στη Βρετανία στην πίστα του Σίλβερστον . Mercedes είναι και πάλι στις δυο πρώτες θέσεις για το αυριανό  Γκραν Πρι. Η μόνη αλλαγή η θέση των οδηγών. Στο πρώτο ραντεβού στο Σίλβερστον ο...

Διαβάστε Περισσότερα
Οδηγώντας με ασφάλεια: Πότε και πώς χρησιμοποιώ τη Λ.Ε.Α.

Οδηγώντας με ασφάλεια: Πότε και πώς χρησιμοποιώ τη Λ.Ε.Α.

Η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά ασφαλείας των σύγχρονων αυτοκινητόδρομων. Το ότι δεν πρέπει να κινούμαστε σε αυτή είναι το πρώτο που πρέπει να ξέρουμε. Ωστόσο εξίσου σημαντικό είναι να δούμε πότε μπορούμε να τη...

Διαβάστε Περισσότερα