H αυλαία του WRC άνοιξε με το ράλι Μόντε Κάρλο, όπου ξεκίνησε με το shakedown.
Οι καιρικές συνθήκες ήταν σκοτεινές (αφού ξεκίνησε μετά το μεσημέρι) με υγρή, όχι κρύα και λασπώδης επιφάνεια.
Σε αυτές τις συνθήκες κυριάρχησε ο Tanak με το Hyundai i20 Rally1 στο πρώτο από τα δύο περάσματα που έκανε αφήνοντας πίσω τα Toyota Yaris Rally1 των Rovanpera, Ogier, Evans.
Ράλι Μόντε Κάρλο: Η πρώτη με ελαστικά Hankook
Στην πρώτη επαφή μεταξύ του WRC και των ελαστικών Hankook, ο δρόμος προσέφερε συνθήκες που έβλεπαν τον δρόμο να γίνεται πιο βρώμικος μετά τα πρώτα περάσματα (από τις μπούκες) και να γίνεται όλο και πιο ολισθηρός και πιο αργός, πέρασμα με πέρασμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι δύο χρόνοι του πρώτου shakedown του 2025 σημειώθηκαν από τους Ott Tanak και Kalle Rovanpera στο πρώτο τους πέρασμα.
Αναμφίβολα κάτι που έχει και με την απόδοση των ελαστικών, ή πριν αρχίσει να επιβραδύνεται η επιφάνεια, αν και η σωστότερη εικόνα θα είναι στο πεδίο της μάχης, στις ειδικές διαδρομές δηλαδή, κυρίως των δύο πρώτων σκελών, της Πέμπτης και της παρασκευής (23-24 Iανουαρίου).
Αναλύοντας τους χρόνους, οι μόνοι που βελτιώθηκαν, έστω και μερικά δέκατα, στο δεύτερο πέρασμα ήταν οι Ogier και Neuville, τρίτοι και πέμπτοι αντίστοιχα, ενώ στην πρώτη πεντάδα με χρόνο στο πρώτο πέρασμα βρέθηκε και ο Evans, τέταρτος ταχύτερος.
Οι πέντε ταχύτεροι,είναι κλεισμένοι σε έναν κύκλο μόλις ενός δευτ., επιδεικνύοντας μια εξαιρετική ισορροπία μεταξύ των αυτοκινήτων, Hyundai και Toyota που θα πρωταγωνιστήσουν, παρά κάποια τεχνική επανάσταση, που θα δώσει υπεροχή στη μία από τις δύο ομάδες.
Στους δύο τρίτος (Ford) δε χωράει; Χωράει και παραχωράει καθώς το Puma Rally1 είναι ανθεκτικό και ταχύτατο. Υστερεί μόνο σε πληρώματα, καθώς ο ένας (Munster) κάνει φιλότιμες προσπάθειες στο να γυρίσει πίσω το αυτοκίνητο, αλλά του λείπει η σπίθα, ενώ για τον McErlean, δεν υπάρχει κάτι, πλέον ότι οδηγεί για πρώτη φορά Puma Rally1.
Μάλιστα ο Ιρλανδός ( McErlean) ξεκίνησε αργά στο shakedown και κέρδισε αυτοπεποίθηση με τρία επιπλέον περάσματα όπου κατάφερε να προσπεράσει τον ομόσταυλό του Munster κατά 1 δευτ.
Μεταξύ των αυτοκινήτων WRC2, το Toyota Υaris Rally2 του Oliver Solberg, ήταν το ταχύτερο, και ακολούθησαν τα Skoda Fabia RS Rally2 των Nikolay Gryazin και Gus Greensmith, οι τρεις θεωρητικά πρωταγωνιστές και πρώτα φαβορί για τον τίτλο του WRC2 που ωστόσο δεν συμπεριέλαβαν τον αγώνα του πριγκιπάτου στη λίστα των επτά αγώνων όπου κάθε πλήρωμα βαθμολογείται.
Κάτι το οποίο κατά την άποψή μας πρέπει να αλλάξει και να προσμετρούν όλοι οι αγώνες στο WRC2.
Tι σημαίνει 7 αγώνες από τους 14. Μη μας πείτε ότι είναι ζήτημα κόστους.
Αυτή είναι μια καραμέλα που έλιωσε.
Οι αγώνες είναι κάτι το πολύ ακριβό, βαρέλι χωρίς πάτο. Στην ουσία, όποιος μπορεί. Αλλά επειδή το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις, πολλοί μπορούν, αλλά δε δίνουν παρών.
Κάτι λοιπόν υπάρχει που ή φρενάρει ή απωθεί, γιατί όπως και να το κάνουμε παγκόσμιο πρωτάθλημα με δυόμιση ομάδες, δεν είναι πρωτάθλημα, όσο και αν στις τάξεις διανθίζεται…
To ράλι Μόντε Κάρλο ξεκινάει το απόγευμα της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου με τρεις νυχτερινές ειδικές διαδρομές. Ένας αγώνας που ελπίζουμε να εξελιχθεί με τρόπο που να ταιριάζει περισσότερο με την εποχή και με την επιστροφή του πάγου και του χιονιού.