«Πρεμιέρα» για το πρατήριο FΙSIKON στην Κοζάνη

25 Μαΐου 2021

Ξεκίνησε χθες επισήμως η εμπορική λειτουργία του πρατηρίου FISIKONστο Δήμο Κοζάνης. Η ολοκαίνουρια προσθήκη στο δίκτυο πρατηρίων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) “FISIKON” της ΔΕΠΑ Εμπορίας, βρίσκεται στο Δ.Δ. Κοίλων της Δ.Ε. Κοζάνης (Χλιάπας “JetOil” CNG “FISIKON”, επί της Ε.Ο. Κοζάνης – Πτολεμαΐδας).

Τοποθετημένο στο πλέον κομβικό σημείο της Δυτικής Μακεδονίας, πλησίον του κόμβου της Εγνατίας Οδού, το πρατήριο θα εξυπηρετεί τα διερχόμενα επαγγελματικά και ιδιωτικά οχήματα από Δευτέρα έως Σάββατο, από τις 05:45 ως τις 22:00 και την Κυριακή απο τις  07:30 ως τις 21:00.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο χρηματοδοτείται κατά 50% από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του έργου Trans-European Transport Network (TEN-T), ενώ το υπόλοιπο 50% από ίδια κεφάλαια της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Συνδικαιούχοι του ευρωπαϊκού έργου είναι οι εταιρείες One Team, OPTILOG και LEVER, συνεισφέροντας σημαντικά στην υλοποίησή του.

Η κοινή στρατηγική στόχευση των Ε.Ε. και ΔΕΠΑ Εμπορίας για την επέκταση της αεριοκίνησης στην Ελλάδα, περιλαμβάνει τη λειτουργία 15 ακόμη  πρατηρίων FISIKON CNG, έως τα τέλη του 2022,  τα οποία θα προστεθούν στα 19 πρατήρια που είναι ήδη σε λειτουργία, αυξάνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό στα 34. Το ύψος της επένδυσης για τη δημιουργία των νέων αυτών πρατηρίων ανέρχεται στα 4.000.000€.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του συμπιεσμένου φυσικού αερίου σε σχέση με άλλα «ανταγωνιστικά» καύσιμα είναι αξιοσημείωτα, καθιστώντας άκρως ελκυστική την αγορά νέων μοντέλων αυτοκινήτωνμε CNG ή τη μετατροπή του συμβατικού κινητήρα σε κινητήρα αερίου. Το CNG είναι το οικονομικότερο και αποδοτικότερο καύσιμο κίνησης καθώς είναι προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση σε σχέση με όλα τα συμβατικά καύσιμα.

Παράλληλα, τα οχήματα που κινούνται με CNG παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από αυτούς της βενζίνης και 15% από αυτούς του πετρελαίου. Επίσης, με την κίνηση με CNG, επιτυγχάνεται μείωση 90% στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα (CO), 80% στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 70% στα οξείδια του αζώτου.

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 25 Μαΐου 2021

Ford Puma

Hellenic Petroleum EKO

Hellenic Petroleum

EKO

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Ford Puma

Hellenic Petroleum EKO

Hellenic Petroleum

EKO

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

Ήλεκτρον: ευκαιρία το Υδρογόνο για τους δήμους της Ελλάδας

Ήλεκτρον: ευκαιρία το Υδρογόνο για τους δήμους της Ελλάδας

Το Δίκτυο Πόλεων «Ήλεκτρον» θα επιχειρήσει να ενώσει τους δήμους της Ελλάδας σε μια κοινή προσπάθεια για την εκμετάλλευση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, προκειμένου να υλοποιηθούν πραγματικά έργα τεχνολογιών υδρογόνου. Οι δοκιμασμένες τεχνικές λύσεις για την κινητικότητα...

Διαβάστε Περισσότερα
Μετά την Αστυπάλαια (VW) «πρασινίζει» και δεύτερο ελληνικό νησί, από την Citroen.

Μετά την Αστυπάλαια (VW) «πρασινίζει» και δεύτερο ελληνικό νησί, από την Citroen.

Φαίνεται πως η Αστυπάλαια και το μεγάλο έργο της VW για ένα πλήρως αυτόνομο και πράσινο νησί, ήταν απλά η αρχή. Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά πλέον στον παγκόσμιο χάρτη της αυτοκίνησης, καθώς και δεύτερο νησί του Αιγαίου πρόκειται να γίνει επίκεντρο πράσινης ανάπτυξης και...

Διαβάστε Περισσότερα
BLINK CHARGING HELLAS: Νέο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε έξι περιοχές της Αττικής

BLINK CHARGING HELLAS: Νέο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε έξι περιοχές της Αττικής

Η Blink Charging Hellas, σε συνεργασία με την Globalsat και την Praktiker Hellas, προσφέρει στους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σευπηρεσίες φόρτισης υψηλής ποιότητας και προηγμένης τεχνολογίας. Στα,έξι καταστήματα του δικτύουτης...

Διαβάστε Περισσότερα