«Πρεμιέρα» για το πρατήριο FΙSIKON στην Κοζάνη

25 Μαΐου 2021

Ξεκίνησε χθες επισήμως η εμπορική λειτουργία του πρατηρίου FISIKONστο Δήμο Κοζάνης. Η ολοκαίνουρια προσθήκη στο δίκτυο πρατηρίων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) “FISIKON” της ΔΕΠΑ Εμπορίας, βρίσκεται στο Δ.Δ. Κοίλων της Δ.Ε. Κοζάνης (Χλιάπας “JetOil” CNG “FISIKON”, επί της Ε.Ο. Κοζάνης – Πτολεμαΐδας).

Τοποθετημένο στο πλέον κομβικό σημείο της Δυτικής Μακεδονίας, πλησίον του κόμβου της Εγνατίας Οδού, το πρατήριο θα εξυπηρετεί τα διερχόμενα επαγγελματικά και ιδιωτικά οχήματα από Δευτέρα έως Σάββατο, από τις 05:45 ως τις 22:00 και την Κυριακή απο τις  07:30 ως τις 21:00.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο χρηματοδοτείται κατά 50% από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του έργου Trans-European Transport Network (TEN-T), ενώ το υπόλοιπο 50% από ίδια κεφάλαια της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Συνδικαιούχοι του ευρωπαϊκού έργου είναι οι εταιρείες One Team, OPTILOG και LEVER, συνεισφέροντας σημαντικά στην υλοποίησή του.

Η κοινή στρατηγική στόχευση των Ε.Ε. και ΔΕΠΑ Εμπορίας για την επέκταση της αεριοκίνησης στην Ελλάδα, περιλαμβάνει τη λειτουργία 15 ακόμη  πρατηρίων FISIKON CNG, έως τα τέλη του 2022,  τα οποία θα προστεθούν στα 19 πρατήρια που είναι ήδη σε λειτουργία, αυξάνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό στα 34. Το ύψος της επένδυσης για τη δημιουργία των νέων αυτών πρατηρίων ανέρχεται στα 4.000.000€.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του συμπιεσμένου φυσικού αερίου σε σχέση με άλλα «ανταγωνιστικά» καύσιμα είναι αξιοσημείωτα, καθιστώντας άκρως ελκυστική την αγορά νέων μοντέλων αυτοκινήτωνμε CNG ή τη μετατροπή του συμβατικού κινητήρα σε κινητήρα αερίου. Το CNG είναι το οικονομικότερο και αποδοτικότερο καύσιμο κίνησης καθώς είναι προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση σε σχέση με όλα τα συμβατικά καύσιμα.

Παράλληλα, τα οχήματα που κινούνται με CNG παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από αυτούς της βενζίνης και 15% από αυτούς του πετρελαίου. Επίσης, με την κίνηση με CNG, επιτυγχάνεται μείωση 90% στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα (CO), 80% στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 70% στα οξείδια του αζώτου.

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 25 Μαΐου 2021

Hellenic Petroleum EKO WRC

Ford MACH-E

BP

Υπουργείο Υγείας

Λουξ

Hellenic Petroleum EKO

Hellenic Petroleum

EKO

0 Σχόλια

Hellenic Petroleum EKO WRC

Ford MACH-E

BP

Υπουργείο Υγείας

Λουξ

Hellenic Petroleum EKO

Hellenic Petroleum

EKO

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

Γιατί “χτυπούν” την αυτοκινητοβιομηχανία για τους ρύπους; Τί ποσοστό C02 παράγουν άλλοι τομείς;

Γιατί “χτυπούν” την αυτοκινητοβιομηχανία για τους ρύπους; Τί ποσοστό C02 παράγουν άλλοι τομείς;

Εδώ και 5 χρόνια η Ε.Ε. αυστηροποιεί συνεχώς τα όρια για τους ρύπους των νέων αυτοκινήτων. Οδηγώντας αρχικά στην μείωση των κυβικών τους, έπειτα στην χρήση μερικών υβριδικών συστημάτων και τελικά στον εξηλεκτρισμό ολόκληρου του στόλου με στόχο το ουδέτερο οικολογικό...

Διαβάστε Περισσότερα
ΔΕΗ blue: Το μέλλον…φορτίζει

ΔΕΗ blue: Το μέλλον…φορτίζει

Την επίσημη έναρξη της ηλεκτροκίνησης από τη ΔΕΗ εγκαινίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.  Στην εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκε και χαιρέτησε η Γενική Γραμματέας...

Διαβάστε Περισσότερα
Ήλεκτρον: ευκαιρία το Υδρογόνο για τους δήμους της Ελλάδας

Ήλεκτρον: ευκαιρία το Υδρογόνο για τους δήμους της Ελλάδας

Το Δίκτυο Πόλεων «Ήλεκτρον» θα επιχειρήσει να ενώσει τους δήμους της Ελλάδας σε μια κοινή προσπάθεια για την εκμετάλλευση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, προκειμένου να υλοποιηθούν πραγματικά έργα τεχνολογιών υδρογόνου. Οι δοκιμασμένες τεχνικές λύσεις για την κινητικότητα...

Διαβάστε Περισσότερα