Είστε εδώ

Το τέλειο αυτοκίνητο

Γιώργος Ψαρράς
του Γιώργου Ψαρρά

Τις προηγούμενες μέρες δεχτήκαμε μια «βροχή» ερωτήσεων από ένα φίλο που ήθελε να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο. Τον συμβουλέψαμε προσπαθώντας να κατανοήσουμε τις προσωπικές του ανάγκες, τι ταιριάζει στο γούστο και στο χαρακτήρα του, αλλά πάνω από όλα μετρήσαμε τι αντέχει το πορτοφόλι του. Κατά τη διάρκεια των ατελείωτων διαλόγων μια σκέψη γεννήθηκε στο μυαλό μας και απαιτούσε όλο και πιο επιτακτικά απάντηση.

Υπάρχει άραγε το τέλειο αυτοκίνητο; Αυτό που τα έχει όλα και δεν υστερεί σε κανέναν τομέα. Κάπως έτσι η φαντασία μας άρχισε να δημιουργεί ένα πολυσύνθετο κολάζ αποτελούμενο από τα κομμάτια που έχουν κάνει την κάθε αυτοκινητοβιομηχανία να ξεχωρίζει για κάποιο λόγο.

Στο γράμμα του προς τον Άι Βασίλη φέτος τα Χριστούγεννα ένας ονειροπόλος της αυτοκίνησης θα ζητούσε να συνδυαστεί η αριστοκρατία της Bentley, όπως αυτή αποτυπώνεσαι μέσα από την Continental GT, η τεχνογνωσία της Tesla στην ηλεκτροκίνηση, όπως τροφοδοτεί το Model S, η μακρόχρονη ιστορία της Volvo στον τομέα της ασφάλειας, όπως διδάσκεται στο XC 90, το υποδειγματικό σύστημα διεύθυνσης της BMW, όπως το εισπράττεις πίσω από το τιμόνι της M2, η κορυφαία ποιότητα και τεχνολογία της Mercedes, όπως μετουσιώνονται στην S-Class, οι εξωπραγματικές ταχύτητες της Bugatti, όπως πυροδοτούν το «κορμί» της Chiron και η πείρα της Ferrari στη Formula 1, όπως τη διαπιστώνεις οδηγώντας στην πίστα την Portofino. 

Όσο η σκέψη «τρέχει» τα θέλω μας αυξάνονται διαρκώς προσθέτοντας τη μαστοριά της Citroen στην άνεση της ανάρτησης, όπως τη βιώνεις μέσα στο νέο C5 Aircross, τις προσιτές επιδόσεις της SEAT, όπως τις κατακτάς με τοLeon Cupra, την αξιοπιστία της Toyota, όπως έχει γίνει διάσημη μέσα από τη διαχρονική Corolla, τη μεγάλη γκάμα κινητήρων της Volkswagen, όπως το Polo TGI με φυσικό αέριο, ο οδηγοκεντρικός χαρακτήρας της Ford, όπως επιβεβαιώνεται στο νέο Focus και η δεξιοτεχνία της Alfa Romeo στο ιταλικό design, όπως σαγηνεύει η σιλουέτα της Giulia.

Το αίσθημα του ανικανοποίητου ζητά επίσης την εμπιστοσύνη της Kia, όπως αποδεικνύεται με την εργοστασιακή εγγύηση 7 ετών στο νέο Ceed, τους άνετους εσωτερικούς χώρους και τα μεγάλα πορτμπαγκάζ της Skoda, όπως τα χορταίνεις στη δημοφιλή Octavia, τις αμέτρητες δυνατότητες εξατομίκευσης της MINI, όπως τις απαριθμείς στο Countryman και την προηγμένη τετρακίνηση της Jeep όπως τη βιώνεις σε οff-road διαδρομές με το Compass.

Άραγε πόσο ουτοπικό είναι να σμίξουν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά σε ένα αυτοκίνητο; Ταυτόχρονα  όμως πόσο συναρπαστικό είναι που κάτι τέτοιο δε μπορεί να συμβεί; Όσοι λοιπόν αναζητάτε το τέλειο αυτοκίνητο, την τέλεια δουλειά, την τέλεια σύντροφο, το τέλειο σπίτι, την τέλεια εξωτερική εμφάνιση θα πρέπει να καταλάβετε ότι η λέξη «τέλειο» θα έπρεπε να διαγραφεί με ένα μαγικό τρόπο από όλα τα λεξικά…