Είστε εδώ

To συμπέρασμα στην οδό Θηβών

Γιώργος Ψαρράς
του Γιώργου Ψαρρά

Σε μια μάχη, όπως αυτές που συνέβαιναν χιλιάδες χρόνια πριν σώμα με σώμα, κανένας πολεμιστής δεν πήγαινε χωρίς το κράνος και την πανοπλία του. 

Οι σύγχρονες μάχες δυστυχώς διεξάγονται στην άσφαλτο, όπου πρέπει να είσαι προστατευμένος, όχι για να πολεμήσεις, αλλά για να γλυτώσεις από τα πολλά αδέσποτα «πυρά». Από τα ευκολότερα θύματα είναι οι μοτοσικλετιστές, καθώς τα σώματα τους είναι εντελώς εκτεθειμένα. Πόσο αντιληπτός όμως είναι από τους ίδιους ο μεγάλος κίνδυνος που διατρέχουν; Στο ερώτημα αυτό θελήσαμε να πάρουμε μια ρεαλιστική απάντηση και για το λόγο αυτό κάναμε την εξής έρευνα. 

Σταματήσαμε στην οδό Θηβών ένα βράδυ με στόχο να μετρήσουμε πόσοι από τους μοτοσικλετιστές που θα περάσουν φορούν κράνος. Παραμείναμε στο ίδιο σημείο για μια ώρα. Από τις 23:20 μέχρι τις 24:20. Δεν επιλέξαμε ώρα αιχμής, καθώς τότε θα ήταν πρακτικά αδύνατον να προλαβαίνουμε να καταγράφουμε όλους τους μοτοσικλετιστές. 

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι μετρούσαμε αναβατές, καθώς πάνω σε μια μοτοσικλέτα συχνά επέβαιναν δυο άτομα. Συνολικά πέρασαν από μπροστά μας 168 αναβάτες, από τους οποίους οι 66 φορούσαν κράνος και οι υπόλοιποι 102 όχι. Μιλάμε για έναν κεντρικότατο δρόμο της πρωτεύουσας, ενώ είναι γνωστό ότι τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα γίνονται εντός της πόλης. Το ποσοστό δηλαδή αυτών που δε φορούσαν κράνος αγγίζει το 60,71%, κάτι που προκαλεί μεγάλη θλίψη και πολλούς προβληματισμούς. 

Φανταστείτε πως αν εκεί που βρισκόμασταν εμείς υπήρχε μπλόκο της Τροχαίας θα έπρεπε κανονικά να είχαν κοπεί 102 κλίσεις μέσα σε μια μόλις ώρα. Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση μας έκανε ότι οι περισσότεροι που δε φορούσαν κράνος ήταν νέοι άνθρωποι, ενώ αρκετοί αναβάτες μεγαλύτερης ηλικίας είχαν προνοήσει για την προστασία τους. 

Στατιστικά η έρευνα που κάναμε σίγουρα δε μπορεί να δώσει έγκυρα αποτελέσματα, καθώς ήταν περιορισμένη σε διάρκεια, ενώ οι «συμμετέχοντες» ήταν αρκετά λίγοι, αυτό όμως που θέλαμε ήταν να πάρουμε απλά μια εικόνα.

Στα αυτιά ορισμένων ίσως ακουστεί υπερβολικό, όμως στην Ελλάδα του 2018 κανένας δε θα έπρεπε να καβαλάει μοτοσικλέτα πριν φορέσει το κράνος του. Το σκηνικό αυτό δεν ταιριάζει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ωστόσο πολλοί συμπολίτες μας το θεωρούν κάτι απόλυτο φυσιολογικό, όχι μόνο να το βλέπουν, αλλά και να το πράττουν. 

Το συμπέρασμα που βγάλαμε λοιπόν αυτή την ώρα που παραμείναμε στη οδό Θηβών είναι ότι δεν αρκούν τα τσουχτερά πρόστιμα για να αρχίσουν επιτέλους όλοι οι αναβάτες να φορούν κράνος. Χρειαζόμαστε εντατικότερη και δια βίου εκπαίδευση πάνω στην οδική ασφάλεια, η οποία πρέπει να διδάσκεται από τα πρώτα μαθητικά μας χρόνια, ενώ πρέπει να εντατικοποιηθούν και οι έλεγχοι της Τροχαίας. Μην περιμένεις να πάθεις για να μάθεις φίλε αναβάτη, προστάτεψε τη ζωή σου, η οποία είναι πολύτιμη για εσένα και τους δικού σου ανθρώπους…