Είστε εδώ

Στην Κορσική

Γιάννης Σταυρόπουλος
του Γιάννη Σταυρόπουλου

Η παγκόσμια παρουσίαση της νέας Jaguar E-Pace έγινε στο Νησί του Μεγάλου Ναπολέοντα και μαζί με άλλους συναδέλφους από διεθνή Μέσα είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια πρώτη γεύση από το αυτοκίνητο.

Πολλές και οι εντυπώσεις μας από το νησί με την πλούσια ιστορία, τις γαλλικές και ιταλικές επιρροές και το ιδιόμορφο ανάγλυφο του εδάφους.  

Χειμώνας, χωρίς τουρίστες και όλα κινούνταν σε ήρεμους ρυθμούς. Ελάχιστη κυκλοφορία και ακόμα λιγότεροι οι άνθρωποι στους δρόμους. Ομως υπήρχε οργασμός δημοσίων έργων, αφού τώρα εκμεταλλεύονται τη “νεκρή” τουριστική περίοδο και κάνουν ό,τι χρειάζεται ώστε να μην ενοχλούν τους επισκέπτες κατά την περίοδο των διακοπών τους.

Με το καινούργιο πολυτελές βρετανικό SUV γράψαμε συνολικά γύρω στα 600 χιλιόμετρα οδηγώντας σε διάφορες περιοχές της Κορσικής, στα χνάρια του Ράλι των 10.000 στροφών. Έτσι αποκαλείται στην αγωνιστική διάλεκτο το Ράλι του νησιού και οι στροφές, απ’ ό,τι διαπιστώσαμε κι εμείς… κάπου τόσες πρέπει να είναι. Συνεχώς μπροστά σου και μία.

Πάντως οι δρόμοι είναι πάρα πολύ καλοί από πλευράς οδοστρώματος. Δεν υπάρχουν πουθενά λακκούβες ή παγίδες που καταστρέφουν ελαστικά και αναρτήσεις.
Το οδόστρωμα προσφέρει πρόσφυση με υψηλό συντελεστή, ακόμα και διαδρομές με υγρασία, η σηματοδότηση είναι σωστή , ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με πλατείες για αλλαγή κατεύθυνσης και την προτεραιότητα σε αυτόν που κινείται εντός της πλατείας.
Στη χώρα μας μόνο συμβαίνει το αντίθετο, να έχει δηλαδή προτεραιότητα αυτός που εισέρχεται. Είναι κάτι που αιφνιδιάζει όλους τους ξένους που οδηγούν στα μέρη μας.

Υπήρχαν επίσης πολλά ραντάρ ελέγχου ταχύτητας, ενώ οι οδηγοί σέβονταν τα όρια ακόμα και σε περιοχές όπου σίγουρα δεν υπήρχαν ραντάρ.

Μας εντυπωσίασε επίσης το γεγονός ότι, όπου κι αν γυρίσαμε, όπου κι αν κοιτάξαμε, δεν είδαμε πουθενά πεταμένα απορρίμματα εδώ κι εκεί. Όλα ήταν καθαρά και φροντισμένα. Πολιτισμένη συμπεριφορά, με σεβασμό στους συνανθρώπους.

Μόνο μελανό σημείο τα αρκετά εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στο οδικό δίκτυο αλλά και σε επαρχιακούς δρόμους. Πιθανόν να “μαζεύονται” κι αυτά μέχρι το καλοκαίρι. Επίσης δεν είδαμε πουθενά να φυτρώνουν οικήματα - εκτρώματα, το παραδοσιακό χρώμα διατηρείται, ενώ στην επαρχία όλα τα σπίτια είναι από πέτρα.

Εν ολίγοις η καθαριότητα στους δρόμους, η ποιότητα των δρόμων, ο σεβασμός στον ΚΟΚ ήταν αυτά που μας έμειναν από την παραμονή μας στο νησί. Μαζί με τις όμορφες στιγμές όμως δεν αποφύγαμε και τις άσχημες αναμνήσεις, αφού στους στενούς δρόμους της Κορσικής και σε ατυχήματα που συγκλόνισαν έχουν χάσει τη ζωή τους τρία αστέρια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι, ο Ιταλός ΑτίλιοΜ πέτεγκα, ο Φινλανδός Χένρι Τοϊβόνεν και ο συνοδηγός του Ιταλοαμερικανός Σέρτζιο Κρέστο.