Είστε εδώ

Ραντεβού στην Αυτοκίνηση 2018

Πέρης Χαλάτσης
του Πέρη Χαλάτση

Υπάρχουν κάποιοι καλοπροαίρετοι που υποβαθμίζουν την Έκθεση Αυτοκινήτου στην Αθήνα-Αυτοκίνηση 2018- που γίνεται αυτές τις ημέρες (9-18 Νοεμβρίου) στις εγκαταστάσεις του πρώην Δυτικού Αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Αν έχουν κάποιο στόχο δεν το ξέρω. Αν δεν έχουν, τότε είναι απλώς κακοί κριτές. Παραβλέπουν σημαντικά γεγονότα. Και τα παρουσιάζουν με τον τρόπο που τους βολεύει.

Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Ελβετία ούτε Γαλλία ούτε Γερμανία. Δεν έχει από πίσω της αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά ούτε και την ιστορία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στον χώρο του αυτοκινήτου.

Είναι λογικό, όταν στη Γενεύη, στο Παρίσι ή στη Φρανκφούρτη μαζεύονται όλα τα εργοστάσια και φτάνουν επισκέπτες από όλον τον κόσμο να έχουν οι εκθέσεις αυτές άλλον όγκο. Άλλο πρεστίζ.

Εκεί οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με μεγάλη στρατηγική, κάνουν αγώνα δρόμου για τις παγκόσμιες παρουσιάσεις.

Φυσικά υπάρχει λόγος. Δεν κάνουν τίποτα στην τύχη. Εκεί το αυτοκίνητο δεν διώκεται με φόρους και τέλη. Εκεί σέβονται το περιβάλλον και επιδοτούν αυτούς που αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στην Ελλάδα υπάρχει φόρος πολυτελείας. Εκεί σε κάθε πάρκινγκ βάζουν φορτιστές για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Από την άλλη -στις μεγάλες εκθέσεις αυτοκινήτου- οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές. Εύκολα ο Γερμανός μπορεί να πάει στο Παρίσι ή ο Γάλλος στη Φρανκφούρτη.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έτσι το γεγονός ότι γίνεται έκθεση Αυτοκινήτου από μόνο του είναι κάτι το θετικό. Ο ‘Έλληνας έχει ανάγκη από τέτοιες εκθέσεις.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστούν τα καινούργια μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν στους ελληνικούς δρόμους. Και αυτό είναι επιτυχία.

Οι επισκέπτες μέσα στις λίγες ημέρες που διαρκεί η έκθεση ενημερώνονται, εκτός από τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων, για την ηλεκτροκίνηση, για τις νέες τεχνολογίες αλλά και για νέα προϊόντα που έχουν σχέση με το αυτοκίνητο.

Πρέπει να υποστηρίξουμε την ελληνική έκθεση. Και δεν πρέπει να τη συγκρίνουμε με τις ξένες, που έχουν πίσω τους το βαρύ πυροβολικό των κατασκευαστών.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι ο κόσμος που επισκέπτεται την έκθεση αυτοκινήτου στο Ελληνικό είναι διαβασμένος. Γνωρίζει για τα καινούργια μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν. Προχωράει και σε άλλες ερωτήσεις, πέρα από αυτές τις τυπικές που γίνονταν παλαιότερα του τύπου «πόσο κάνει;» και «πόσο καίει;».

Εμείς θα πρέπει να στηρίξουμε με νύχια και με δόντια αυτή τη διοργάνωση, γιατί έτσι μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο.