Είστε εδώ

Πού το πάει η Formula 1;

Γιάννης Σταυρόπουλος
του Γιάννη Σταυρόπουλου

Τελικά τι θέλει η Formula 1; Πού θα οδηγήσει αυτή η απουσία προσωπικοτήτων που σιγά σιγά εμπεδώνεται στην κορυφαία διοργάνωση του παγκόσμιου motorsport; Μήπως δρομολογούνται έτσι οι καταστάσεις ώστε με τους πιτσιρικάδες στις πρωταγωνίστριες το ενδιαφέρον να αρχίζει να εστιάζεται αποκλειστικά στις ομάδες και κατ’ επέκτασιν στους χορηγούς;

Η αλήθεια είναι ότι χωρίς χρήμα το γρανάζι δεν γυρίζει, όμως το ίδιο θα γίνει και χωρίς αστέρες στριμωγμένους στο κόκπιτ.

Δείτε τι συνέβη με την ιστορία του Κίμι, το παρασκήνιο της αλλαγής θέσης με τον Λεκλέρκ στη Ferrari και την κατάληξη του Φινλανδού στη Sauber Alfa Romeo. Η ηχηρή μετακίνηση ήταν ήδη ένα σχέδιο του πρόσφατα εκλιπόντος Σέρτζιο Μαρκιόνε, που στόχο είχε να ανεβάσει το image της νεοεισελθούσας Alfa.

Το ότι θα πήγαινε λοιπόν ενας superstar στην Alfa Romeo ήταν θέμα χρόνου, και πήγε ο Κίμι. Έτσι από το 2019 το motorhome της ελβετοϊταλικής ομάδας θα λούζεται από τους προβολείς των ΜΜΕ. 

Ο Ραϊκόνεν είναι η μία από τις δύο μεγάλες -και τελευταίες- προσωπικότητες του χώρου. Ο άλλος είναι ο Αλόνσο, που ήδη κούνησε μαντίλι. Υπάρχει βέβαια και ο Χάμιλτον, αποδεδειγμένα γρήγορος, με προφίλ όμως φιλοτεχνημένο από τις ανάγκες του μάρκετινγκ. 

Οδεύουμε λοιπόν σε μια εποχή όπου η Formula 1 θα έχει καταληφθεί από πιτσιρικάδες. Προσθέστε στη γνωστή παρέα και τον Νόρις -που από το 2019 θα οδηγεί για τη McLaren έχοντας αντικαταστήσει τον Bαντόρμ- και αναρωτηθείτε: πού το πάνε πραγματικά στη Formula 1;     

Μήπως θέλουν χρήσιμους αναλώσιμους νεαρούς, που θα αντικαθίστανται χωρίς “κόστος” εάν π.χ. η επίδοσή τους σε ένα Γκραν Πρι δεν ικανοποιήσει; 

Βέβαια τα νιάτα φέρνουν μαζί τους την ορμή και τον ενθουσιασμό -απαραίτητα για το σπορ, δεν αντιλέγουμε-  όμως χρειάζεται και ταλέντο για να σταθείς και να πρωταγωνιστήσεις στην F1.

Θα δούμε στο μέλλον αν όλη αυτή η ιστορία είναι ένα στοίχημα της νέας διοίκησης και του διευθύνοντος συμβούλου Τσέις Κάρεϊ για την “καθοδήγηση” του ενδιαφέροντος στις ομάδες και όχι στις βεντέτες του χώρου.    

Η ιστορία πάντως έχει δείξει ότι οι προσωπικότητες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά, που καθηλώνουν τους θεατές, μένει τώρα να δούμε αν κι αυτές οι ίδιες περάσουν στην ιστορία...