Είστε εδώ

Πως μια αεροπειρατεία επηρεάζει την ψυχολογία των επιβατών

Πέρης Χαλάτσης
του Πέρη Χαλάτση

Έχετε παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια δεν γίνει καμιά αεροπειρατεία;

Και αν δεν θυμόσαστε αυτή τη λεπτομέρεια, σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει – αν ταξιδεύετε με αεροπλάνα- ότι στις αποσκευές  που παίρνετε μαζί σας  δεν μπορείτε να περάσετε ούτε …νυχοκόπτη.

Οι έλεγχοι που γίνονται στις αποσκευές είναι εξονυχιστικοί. Δεν σε αφήνουν να έχεις μαζί σου ούτε μια κολόνια 200 ml. Μέχρι 100 ml επιτρέπεται. 

Πολλοί επιβάτες που ξεχνούν αυτές  τις λεπτομέρειες  διαμαρτύρονται γιατί αναγκάζονται να πετάξουν  τα προσωπικά τους αντικείμενα που δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν στις αποσκευές τους στην καμπίνα του αεροσκάφους. Τα μέτρα  σε ορισμένες περιπτώσεις  είναι εξωφρενικά αφού δεν μπορείς να περάσεις ούτε ένα μπουκάλι νερό. Ας είναι σφραγισμένο. Σου λένε αγόρασε το από μετά από τον έλεγχο. Αυτές είναι οι υπερβολές. 

Όμως  σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί  γίνει αεροπειρατεία με οπλισμένους και αρματωμένους αεροπειρατές.

Παίρνοντας αυτά τα δεδομένα , όταν πριν από μερικές βδομάδες ακούσαμε ότι ένα αεροσκάφος, τύπου Airbus 320 , που εκτελούσε την πτήση MS – 181 από Αλεξάνδρεια  προς το Κάιρο, ήταν υπό καθεστώς αεροπειρατείας, απορήσαμε εύλογα.

Ωστόσο δεν μπορούσαμε να παραβλέψουμε ότι το αεροπλάνο υπό την απειλή του αεροπειρατή που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, έκανε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας στην Κύπρου.

Ήταν όμως  περίεργη αεροπειρατεία.  Μια αεροπειρατεία που μας προβλημάτισε από την πρώτη στιγμή. Κάτι δεν έδενε. 

Δεν είναι  δυνατόν να γίνεται αεροπειρατεία με έναν μόνο δράστη. 

Και  το μεγαλύτερο ερώτημα, ήταν πώς πέρασε τα εκρηκτικά στο αεροπλάνο σε μια περίοδο που σου βρίσκουν ακόμη και το νυχοκόπτη που έχεις στο τσαντάκι σου.

‘Όπως ορίζει ο κανονισμός πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα  ασφαλείας .  Ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Αναστατώθηκε όλος ο εναέριος χώρος. Οι επιβάτες φοβήθηκαν, οι συγγενείς τους ανησύχησαν και οι  αεροπορικές εταιρίες υπέστησαν μεγάλες οικονομικές ζημιές. 

Το ερώτημα όμως παρέμενε. Πώς ο αεροπειρατής πέρασε τα εκρηκτικά. Όση ώρα το αεροσκάφος βρισκόταν στο έδαφος, στο αεροδρόμιο που έγινε η επιβίβαση των επιβατών στο Airbus 320, διαπιστώθηκε από το νέο ηλεκτρονικό έλεγχο ,  ότι δεν είχε περάσει κάτι το ύποπτο.

Όταν έληξε η αεροπειρατεία και διαπιστώθηκε ότι ο  αεροπειρατής δεν ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά αλλά από πλαστικά καλύμματα τηλεφωνικών συσκευών, τότε ενισχύσαμε αυτό που υποστηρίζουμε. Ότι στα αεροδρόμια γίνεται σωστός έλεγχος. Και ότι οι πτήσεις είναι απόλυτα ασφαλείς.  

Ωστόσο η αναστάτωση έγινε. Τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια αφιέρωσαν αρκετές ώρες για την αεροπειρατεία. Ευτυχώς τέλος καλό όλα καλά. 

Το γεγονός ότι οι έλεγχοι είναι αυστηρότατοι αυτό μας καθησυχάζει. Τα παθήματα από το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους, άλλαξαν πολλά τόσο στον έλεγχο των επιβατών όσο και στον έλεγχο των πληρωμάτων. Καμιά αεροπορική εταιρία δεν θέλει να μπλέκεται σε περιπέτειες τέτοιου τύπου. 

Σίγουρα κλονίζεται η  ψυχολογία των επιβατών. Είναι λογικό. Αλλά και οι επιβάτες πρέπει να ξέρουν ότι σήμερα τα μέτρα είναι άριστα και πρέπει να συμφωνούν ακόμη και στις υπερβολές.  Γιατί όλα αυτά γίνονται για την ασφάλεια μας και για ακόμη ασφαλέστερες πτήσεις.