Είστε εδώ

Παλέρμο

Πέρης Χαλάτσης
του Πέρη Χαλάτση

Αν νομίζετε ότι το Παλέρμο είναι ένας ιδανικός τόπος για διακοπές, τότε μάλλον κάνετε λάθος. Άλλο περίμενα και άλλο βρήκα στην πολυπληθέστερη επαρχία της Σικελίας. Σίγουρα κάποιοι θα βρουν αυτό που ονειρεύονται. Αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι θα πάνε σε μια πόλη της περασμένης δεκαετίας. Με άλλη λογική και άλλους ρυθμούς, οι άνθρωποι δεν δείχνουν να βιάζονται.

Το Παλέρμο (Provincia di Palermo) είναι επαρχία της βορειοδυτικής Σικελίας στην Ιταλία με 82 δήμους. Συνορεύει δυτικά με την επαρχία του Τράπανι, νότια με την επαρχία του Ακράγαντα και την επαρχία της Καλτανισέττα, ανατολικά με την επαρχία της Έννα και την επαρχία της Μεσσίνα. Η βόρεια πλευρά της βρέχεται από την Τυρρηνική Θάλασσα. Μια θάλασσα στην οποία  οι Έλληνες μάλλον δεν θα έμπαιναν ούτε για να δροσιστούν. Έχει μια περίεργη μαυρίλα, που σου προξενεί δέος.

Επισκέφθηκα το Παλέρμο κατά την πανευρωπαϊκή παρουσίαση του νέου Skoda Karoq. Έκανα αρκετά χιλιόμετρα και στο κέντρο της πόλης αλλά και στο εθνικό τους δίκτυο.

Τα πιο καινούργια αυτοκίνητα είναι της περασμένης δεκαετίας. Τα περισσότερα είναι 20 ετών και βάλε. Το 80% των αυτοκινήτων είναι με σημάδια από μικρά χτυπήματα στο παρκάρισμα. Αλλά δείχνουν ότι είναι έτσι για πολλά χρόνια. Δεν τα επισκευάζουν.

Κάποιοι μας είπαν ότι δεν τα επισκευάζουν γιατί θα τα ξαναχτυπήσουν είτε στο παρκάρισμα είτε σε κάποιον μποτιλιαρισμένο δρόμο. Κάποιοι άλλοι μας είπαν ότι τα χρήματά τους είναι τόσο λίγα που δεν φτάνουν για τέτοιες πολυτέλειες.

Αλήθεια, η Ελλάδα βρίσκεται μια δεκαετία μπροστά. Τόσο από την ποιότητα της ασφάλτου όσο και από πλευράς σήμανσης. Στο Παλέρμο τη νύχτα δυσκολεύεσαι να δεις τις διαγραμμίσεις.

Στο κέντρο της πόλης τα περισσότερα πεζοδρόμια τις βραδινές ώρες είναι γεμάτα σκουπίδια. Εικόνα αδιαφορίας. Το πρωί η εικόνα είναι διαφορετική. Έχουν περάσει τα συνεργεία καθαρισμού και όλα είναι πεντακάθαρα.

Οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι. Αγαπούν τους τουρίστες και προσέχουν να μη φύγουν από την πόλη τους με κακές αναμνήσεις. Eξαρτάται όμως…