Είστε εδώ

Παιδιά των φαναριών

Γιώργος Ψαρράς
του Γιώργου Ψαρρά

Είναι ευκαιρία να θίξουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς βρίσκονται πάντα στη «μόδα» οι κοινωνικές ευαισθησίες όταν πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. 

Όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου μπορούμε (;) να συνεχίσουμε να θεωρούμε ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό παιδιά, στα πρώτα έτη της ζωής τους, να περιφέρονται όταν το φανάρι είναι κόκκινο ανάμεσα στα σταματημένα αυτοκίνητα, και να επαιτούν, να ζητάνε να μας καθαρίζουν το παρμπρίζ ή να πωλούν χαρτομάντιλα. 

Οι πιο «ευαίσθητοι» αυτήν την περίοδο θα δώσουν μερικά κέρματα στα παιδιά των φαναριών, ώστε να εξιλεωθούν για τις όποιες μικρές ή μεγάλες αμαρτίες τους και ταυτόχρονα θα ξορκίσουν από πάνω τους το μερίδιο συνενοχής για αυτήν την κατάσταση, η οποία είναι παγιωμένη δεκαετίες τώρα στη χώρα μας. 

Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το χρήμα είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο από ποτέ, και έτσι τα παιδιά των φαναριών, έχουν μπει ακόμα πιο βαθειά κάτω από το χαλί, μαζί με αλλά μείζονος σημασίας ζητήματα. Βλέπε εγκληματικότητα, ναρκωτικά, ρατσισμός, άτομα με ειδικές ανάγκες, περιβάλλον, άστεγοι και πολλά ακόμα.

Το κράτος λάμπει δια της απουσίας του και οι πολίτες όχι απλά σιωπούμε αλλά αδιαφορούμε, κάτι που είναι ακόμα χειρότερο, στη θέα ανήλικων παιδιών που βρίσκονται εκτεθειμένα σε αναρίθμητους κινδύνους. 

Πόσο ισχυρό είναι τελικά το κύκλωμα που βρίσκεται πίσω από αυτή τη μορφή εκμετάλλευσης παιδιών; Απαλύνουμε τον πόνο τους όταν δίνουμε χρήματα ή συντηρούμε μια τραγική κατάσταση; Υπάρχει σε αυτή τη χώρα εισαγγελέας ανηλίκων για να παρέμβει αυτεπάγγελτα;  Θα πρέπει να αφαιρεθεί το δικαίωμα σε κάποιους ανθρώπους να έχουν τον τίτλο του γονέα και να οδηγηθούν στη φυλακή; Φυσικά όλα τα παραπάνω ερωτήματα είναι ρητορικά…