Είστε εδώ

Οι νόμοι είναι αυστηροί για όλους

Πέρης Χαλάτσης
του Πέρη Χαλάτση

Οι Λονδρέζοι συνηθίζουν να μετακινούνται με το μετρό. Εκεί υπάρχουν τόσες πολλές γραμμές  που αν δεν διαβάσεις καλά τις διαδρομές θα χαθείς. Το μετρό διασχίζει όλο το Λονδίνο και εξυπηρετεί άριστα  τους κατοίκους. Όπου και αν μένουν ! Τα δε λεωφορεία περνούν το ένα πίσω από το άλλο.

Γι αυτό το λόγο λίγοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το ΙΧ τους για να πάνε στη δουλειά τους. Και φυσικά όλοι σέβονται τον ΚΟΚ. Ελάχιστοι είναι οι παραβάτες. Αλλά και αυτοί …έχουν δικαιώματα.

Αν διαβάσετε παρακάτω θα καταλάβετε τι εννοώ.

Εάν παρκάρεις παράνομα στο Λονδίνο οι πιθανότητες να γλυτώσεις το πρόστιμο είναι λιγότερες του 10%. Υπάρχουν ώρες που απαγορεύεται τελείως η στάθμευση και στους ίδιους δρόμους υπάρχουν δεσμεύσεις και ελευθερίες ανάλογα με το σημείο και την ώρα. Για παράδειγμα επιτρέπεται η στάθμευση από  20- 30  λεπτά.

Αν σε  έναν δρόμο απαγορεύεται η στάθμευση από τις 8 το πρωί έως τις 11 το πρωί , στον ίδιο δρόμο από τις 11.00  -17.00 επιτρέπεται για μισή ώρα χωρίς πρόστιμο. 

Υπάρχει σύστημα που καταγράφει την ώρα και έτσι οι τροχονόμοι δεν αδικούν κάποιον οδηγό. Αλλά μετά τις 19.00 όπου η κυκλοφορία μειώνεται αισθητά, η στάθμευση επιτρέπεται για όση ώρα θέλεις , έως στις 08.00 το πρωί, χωρίς καμιά επίπληξη. Φυσικά στους παραβάτες δεν υπάρχει επιείκεια ακόμη και αν είσαι γιός υπουργού. 

Οι τροχονόμοι πριν σου κόψουν την κλήση φωτογραφίζουν το αυτοκίνητο και τη θέση που βρίσκεται. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου να αμφισβητήσει την παράβαση. Και κάτι τελευταίο. Η κλήση τοποθετείται σε ειδικό πλαστικό φάκελο που κολλάει πάνω στο παρμπρίζ. Αν βρέχει η κλήση προστατεύεται αλλά και δεν σημειώνονται φθορές στο αυτοκίνητο (καθαριστήρες) από κάποιον τροχονόμο.

 Επειδή αρκετοί τροχονόμοι έχουν ανασηκώσει τον καθαριστήρα τοποθετώντας από κάτω την κλίση, ιδιοκτήτες Ι.Χ  έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Δεν θέλουν οι τροχονόμοι να τους ακουμπάνε σε οποιοδήποτε σημείο το Ι.Χ τους. 

Γι αυτό οι πλαστικοί φάκελοι κολλάνε στο παρ μπρίζ χωρίς να ακουμπάνε ξένα χέρια το αυτοκίνητο. Κολλάνε εύκολα και ξεκολλάνε χωρίς να έχουν αφήσει ούτε μια στάμπα. 

Βλέπετε εκεί υπάρχουν νόμοι που τους σέβονται αμφότεροι !!!