Είστε εδώ

Οι Ιταλοί μας βάζουν τα γυαλιά και μας ανοίγουν το ...δρόμο

Πέρης Χαλάτσης
του Πέρη Χαλάτση

Οι Ιταλοί πάντα μας ξάφνιαζαν. Και συνεχίζουν να μας ξαφνιάζουν. Άλλοτε με τις πρωτοποριακές ιδέες τους, άλλοτε με το ντιζάιν τους και άλλοτε με τη μόδα.

Πολλοί όταν ακούν τη λέξη μόδα νομίζουν ότι πρόκειται για ρούχα. Όχι. Μόδα σημαίνει να προχωράς πιο μπροστά από το σήμερα. Να βλέπεις το αύριο και να πετυχαίνεις στο σκοπό σου.

Ας γυρίσουμε πίσω μερικές δεκαετίες. 

Σε μια βόλτα που έκανα στην Piazza di Spagna, στην καρδιά της Ρώμης, σε ένα γωνιακό κατάστημα είδα ένα περίεργο, ασυνήθιστο αυτοκινητάκι.  Είχε πολλά χρώματα, χώραγαν μόνο δύο άτομα αλλά ήταν trendy. Είχε άποψη. 

Οι Ιταλοί το είχαν μπροστά στη βιτρίνα ανάμεσα σε εκατοντάδες ρολόγια. Ήταν το μεγαλύτερο κατάστημα της swatch στη Ρώμη.

Αυτοί που έμπαιναν στο κατάστημα για να ανακαλύψουν κάποιο πρωτοποριακό ρολόι έπεφταν πάνω στο μικρό – άγνωστο τότε για εμάς – αυτοκίνητο αποκλειστικά για δύο. Για αρκετή ώρα παρατηρούσα το μικρό αυτοκίνητο που είχε μόνο δύο καθίσματα για οδηγό και συνοδηγό και δεν έμοιαζε με κανένα από τα μέχρι τότε αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν. Αν θυμάμαι καλά η ιδέα που αργότερα έγινε μόδα, δεν είχε καν μηχανή.

Έξη μήνες μετά ανακοινώθηκε η συνεργασία της Mercedes με την Swatch . Την επόμενη χρονιά το αυτοκινητάκι είχε βγει στους δρόμους.

Ήταν το Smart που αγαπήθηκε όχι μόνο από τη νεολαίααλλά από όλους όσους βρήκαν στο Smart αυτό που τους έλλειπε. Ένα αυτοκίνητο, εύκολο στην οδήγηση, οικονομικό στην κατανάλωση, ευέλικτο που «χωράει παντού».

Μερικές δεκαετίες μετά.

Φέτος στην ίδια πόλη είδα αρκετούς Ιταλούς να οδηγούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Renault  που είναι αποκλειστικά για ένα άτομο. Ένα από αυτά τα μονοθέσια που έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Ιταλικής πρωτεύουσας το είδαμε πριν από λίγα χρόνια στην έκθεση Αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Μάλιστα τότε έκανα και δοκιμή για να διαπιστώσω αν είναι εύκολο να μπει και κάποιος με περισσότερα κιλά.

Το ερώτημα μου είναι γιατί αυτά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν μπόρεσαν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας. Ποιοι είναι αυτοί οι δύσκαμπτοι γραφειοκράτες που απαγορεύουν αυτό που στην υπόλοιπη Ευρώπη επιδοτούν. 

Σταματώ εδώ. Γιατί αυτοί οι καρεκλοκένταυροι αντί να επιδοτούν την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας  για να μειώσουν τους ρύπους στην  ατμόσφαιρα βάζουν πρόσθετους φόρους γιατί θεωρούν ότι τα ΙΧ που αντί για καύσιμα χρησιμοποιούν ενέργεια είναι πολυτέλεια. Και κάθε τι που θεωρούν είδος πολυτελείας θα πρέπει να έχει πρόσθετους φόρους.

Τα σέβη μου !