Είστε εδώ

Οδηγώ και βιντεοσκοπώ

Γιώργος Ψαρράς
του Γιώργου Ψαρρά

Αυτή είναι μια νέα μόδα/τάση που συναντάμε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως σε Instagram, έπειτα σε Facebook και πολύ λιγότερο στο Twitter. 

Προσέξτε, δεν αναφερόμαστε σε αυτούς που στερεώνουν το κινητό τους τηλέφωνο σε κάποια βάση ενώ οδηγούν, αλλά σε αυτούς που το κρατάνε με το ένα χέρι και έχουν το άλλο στο τιμόνι. Ούτε στις selfies εντός του αυτοκινήτου, καθώς αυτές βγαίνουν όταν το όχημα είναι σταματημένο, ώστε η φωτογραφία που θα «ποσταρηστεί» να μην είναι κουνημένη.

Οι εν λόγω βιντεοσκοπήσεις έχουν διάρκεια μερικών δευτερολέπτων, γίνονται απαραίτητα όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει, ενώ στα σχετικά πλάνα συνήθως δε βλέπουμε και τίποτα ενδιαφέρον, καθώς η κάμερα εστιάζει στο δρόμο ή στην κεντρική κονσόλα του αυτοκινήτου.

Μια άλλη περίπτωση είναι η βιντεοσκόπηση νυχτερινών διαδρομών, κατά τη διάρκεια των οποίων ακούγεται δυνατά κάποιο «καψουτράγουδο» από τα ηχεία του αυτοκινήτου, ενώ η κάμερα κάνει ζουμ στο ηχοσύστημα. Γιατί όπως και να το κάνουμε ο Έλληνας έχει πάντα νταλκάδες… 

Βέβαια υπάρχει και η άλλη τραγική κατηγορία όπου βιντεοσκοπείται το κοντέρ τη στιγμή που δείχνει υψηλή ταχύτητα, ως απόδειξη για το πόσο γρήγορο είναι το αυτοκίνητο και πόσο καλός οδηγός ο κάμεραμαν.

Κάντε απλά μια αναζήτηση στο Instagram γράφοντας #nightdrive και θα βρείτε 193.180 δημοσιεύσεις ή #drivetime και θα εμφανιστούν 55.825 δημοσιεύσεις.

Όλα τελικά θυσιάζονται στο βωμό των Likes, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη συνήθεια για την οδική ασφάλεια. Ας γίνουμε λοιπόν ακόμα μια φορά κουραστικοί επισημαίνοντας ότι ο συνδυασμός κινητού τηλεφώνου και οδήγησης σκοτώνει…