Είστε εδώ

Νεράιδας Δολόπων Καρδίτσας: Από το Ράλι Ακρόπολις στους Ορεινούς Αγώνες Δρόμου

Πέρης Χαλάτσης
του Πέρη Χαλάτση

Τη Νεράιδα, το μικρό χωριουδάκι στην περιοχή των Αγράφων, τη μάθαμε όταν πριν από μερικές δεκαετίες περνούσαν τα «τέρατα» με τα 400 άλογα που έτρεχαν τότε στο πραγματικό Ράλι Ακρόπολις, που μετρούσε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών και Κατασκευαστών.

Ήταν τότε που η Ειδική Διαδρομή Ραχούλα - Νεράιδα τελείωνε στην είσοδο του χωριού. Οι αγωνιζόμενοι ξεκινούσαν μετά από 300 μέτρα την επόμενη σκληρή Ειδική Διαδρομή, που ξεκινούσε από την έξοδο του χωριού. Ήταν τόσο πιεσμένος ο χρόνος, που τα πληρώματα δεν προλάβαιναν να βγάλουν ούτε τα κράνη τους.

Η χωμάτινη τεχνική και γρήγορη Ειδική Διαδρομή -περνούσε μάλιστα και από ένα μεγάλο ποτάμι- έγινε άσφαλτος και όλες οι Ειδικές Διαδρομές που ακολουθούσαν με την πάροδο των ετών καταργήθηκαν γιατί το Ράλι Ακρόπολις ήθελε χώμα και όχι άσφαλτο.

Μπορεί να μην περνάει το «Ράλι» από τη Νεράιδα με τους 40 μόνιμους κατοίκους, αλλά περάσαμε εμείς παρακολουθώντας φέτος το Ράλι Ακρόπολις (του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Οδηγών και Κατασκευαστών), που γινόταν στην περιοχή της Λαμίας. Στο τελείωμα της 2ης αγωνιστικής ημέρας διανυκτερεύσαμε στο πανέμορφο χωριουδάκι, που βρίσκεται χτισμένο μέσα στα έλατα. Η Νεράιδα είναι φωλιασμένη στους πρόποδες του βουνού Μάρτσα. Μπορεί να είναι απομονωμένο, αλλά οι κάτοικοι, πάντα φιλόξενοι, δεν σε αφήνουν να φύγεις χωρίς να σε κεράσουν ένα τσίπουρο με μεζέ.

Το χωριό Νεράιδα στις 4 Αυγούστου θα «θυμηθεί» τις παλιές καλές εποχές, Όχι με αγωνιστικά αυτοκίνητα, αλλά με… δρομείς, που θα συγκεντρωθούν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Εκεί θα γίνει ο 2ος Ορεινός Αγώνας Δρόμου Νεράιδας Δολόπων Καρδίτσας.

Ο Δασικός Συνεταιρισμός Νεράιδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας, το Karditsa Running Club, τον ΕΟΣ Καρδίτσας και τους εθελοντές Kοινότητας Νεράιδας, έχει προγραμματίσει τρεις διαφορετικούς αγώνες για δρομείς, περιπατητές και παιδιά. Και αυτοί οι αγώνες είναι: Δυναμικό βάδισμα 9 χλμ, για περιπατητές, αγώνας τρεξίματος 9 χλμ. για δρομείς και αγώνας τρεξίματος 1.000 μ. για παιδιά.

H διαδρομή θα είναι σε βατό δασικό χωματόδρομο, σε πανέμορφο τοπίο πάνω από τον ποταμό Μέγδοβα. Ως άλλη γοητευτική Νεράιδα των αλωνιών και των παραμυθιών θα γιορτάζει και η λάμψη της θα είναι τόσο εκτυφλωτική. Πάντα λαμπερή καθρεφτίζεται στο επιβλητικό και αντικριστό Στεφάνι. Ο αγώνας διεξάγεται στα όρια των Νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας. Ενώνει δύο Περιφέρειες και απομένουν 18 χλμ. για να γίνει πραγματικότητα το όραμα του Χαριλάου Τρικούπη για την κατασκευή του παραμεγδόβιου εθνικού δρόμου.

Όσοι αποφασίσετε να τρέξετε σε έναν από τους τρεις αγώνες θα πρέπει να ξέρετε ότι η Νεράιδα απέχει από την Καρδίτσα 43 χιλιόμετρα, που όλα είναι άσφαλτος. Για να φθάσετε στο πανέμορφο χωριό, που είναι μέσα στα έλατα, θα πρέπει να περάσετε από τα χωριά Καλλίθηρο, Ραχούλα, Αμάραντο και Σαραντάπορο.

Αν θελήσετε να πάτε από τη Λαμία η απόσταση είναι 98 χιλιόμετρα και μπορείτε να φτάσετε ακολουθώντας τη διαδρομή Λαμία, Μακρακώμη, Άγιος Γεώργιος, Παλιοκάστρο, Φουρνά και Κλειτσός. Η διαδρομή από τη Λαμία είναι πανέμορφη, Περνάτε μέσα από τα δάση. Έχει όμως πολλές στροφές και οι ταχύτητες είναι μικρές.