Είστε εδώ

Μπάτε Σκύλοι Αλέστε

Πέρης Χαλάτσης
του Πέρη Χαλάτση

Πάνε να κάνουν ένα καλό για να βάλουν «φρένο» στους τζαμπατζήδες που ζημιώνουν τον οργανισμό Συγκοινωνιών κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και το κάνουν με λάθος τρόπο.

Το έχουμε γράψει εκατό φορές. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται – τουλάχιστον για τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και το τραμ - μπροστά στον οδηγό. 

Για το μετρό και τον ΗΣΑΠ πρέπει να υπάρχουν μπάρες . Αν είναι έγκυρο το εισιτήριο η η κάρτα με το μήνα, τότε μόνο θα πρέπει να ανοίγουν. 

Στο εξωτερικό χρησιμοποιούν αυτές οι  μπάρες όχι μόνο κατά την είσοδο αλλά και κατά την έξοδο. Και φυσικά κανένας δεν τολμάει να περάσει από την είσοδο με τις μπάρες χωρίς να έχει το σωστό εισιτήριο. Στην Αθήνα είναι « Μπάτε Σκύλοι Αλέστε» .

Το θέλετε να το πιστέψετε η όχι αλλά μόνο το 40% των επιβατών έχουν κανονικό εισιτήριο. Το υπόλοιπο 60% είναι λαθρεπιβάτες.

Μην πείτε ότι υπερβάλουμε. Ρωτήσαμε τους ελεγκτές στο μετρό της  πλατείας   Συντάγματος. Στους δέκα επιβάτες που σταματούν οι τέσσερις έχουν εισιτήριο η κάρτα. Η άλλοι έξη η είναι άνεργοι η έχασαν το εισιτήριο η ξέχασαν να το «χτυπήσουν» στο μηχάνημα.

Αυτό που έπρεπε  να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή που λειτούργησε το μετρό , γίνεται σήμερα. Με καθυστέρηση 12 ετών. Σκεφθείτε πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια έχει χάσει ο οργανισμός συγκοινωνιών.

Δεν είναι δυνατόν να βάζουν σήμερα καινούργια  μηχανήματα ( τα φωτογραφήσαμε για να τα δείτε) στις πίσω πόρτες. Πάλι δεν θα γίνεται έλεγχος. Πάλι θα υπάρχουν τζαμπατζήδες.

Πάρτε το χαμπάρι. Αν θέλετε να σώσετε τον οργανισμό συγκοινωνιών, αν θέλετε να εξυγιανθεί το ταμείο τους και να υπάρχουν καινούργιες θέσεις εργασίας, μόνο με το σωστό έλεγχο θα το πετύχετε.

Σας θυμίζω ότι στο Λονδίνο οι  κάρτες  των ΜΜΜ για μαθητές η ανήλικα παιδιά μόλις ακουμπήσουν στο μηχάνημα με το φωτοκύτταρο «παίζουν»  ένα παιδικό τραγούδι. 

Γιατί τo  έκαναν αυτό;

Γιατί απλά και εκεί κάποιοι ενήλικες αγόραζαν τις κάρτες διαρκείας αλλά με μειωμένη τιμή. Ήταν νόμιμοι κατά το ήμισυ. Τώρα όμως δεν μπορούν να κοροϊδέψουν τον οδηγό. Όταν ακουσθεί ο παιδικός ήχος ο οδηγός που ελέγχει τους επιβάτες δεν ανοίγει τη μπάρα εισόδου. 

Όλοι οι οδηγοί ελέγχουν. Γιατί μόνο έτσι θα σώσουν το επάγγελμα τους και το μηνιάτικο τους.

Όποιος κατάλαβε …κατάλαβε.