Είστε εδώ

"Κορώνα στο κεφάλι μου"

Γιάννης Κανουπάκης
του Γιάννη Κανουπάκη

Σαν ιστορία παλιά που με τον χρόνο διατηρούνται αναλλοίωτα τα κύρια στοιχεία της. Η «μικρή Κορώνα» -αυτό σημαίνει στα Λατινικά- έρχεται σε νέα έκδοση, «καταπίνοντας» κυριολεκτικά, πια, το Auris, αφού τοποθετείται ξανά ως hatchback, πέρα από τη sedan που γνωρίζαμε στην τελευταία εκδοχή της.

Πριν από λίγους μήνες την είδαμε στη Γενεύη, ενώ στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού η γκάμα συμπληρώθηκε με το νέο Toyota Corolla Touring Sports. To πιο φημισμένο μοντέλο της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας το ξέρουμε πάρα πολλά χρόνια τώρα, αφού παράγεται από το 1966 και έχει εξελιχθεί σε 12 γενιές! Τα Corolla κατάφεραν να γίνουν τα αυτοκίνητα με τις περισσότερες πωλήσεις σε όλο τον κόσμο από το 1974 και κάθονται στην κορυφή διαρκώς. Μέχρι τον Ιούλιο του 2013 οι συνολικές πωλήσεις όλων των Toyota Corolla είχαν ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια τεμάχια. Και το έργο συνέχισε να παίζει: Το 2015 μόνο πουλήθηκαν 1,5 εκ. οχήματα. Ακόμη και με σχετική πτώση 1,2% το πρώτο μισό του 2016, το μοντέλο είχε περάσει τις 630.000! Τι να λέμε τώρα...

Αυτή τη φορά με την προσθήκη ενός νέου, πλήρως υβριδικού συστήματος κίνησης 2.0 L στην γκάμα των κινητήριων συνόλων, η οικογένεια 2018 Corolla σηματοδοτεί επίσης το ντεμπούτο της dual hybrid στρατηγικής της Toyota. Ακλόνητη η προσήλωση της μάρκας στην υβριδική τεχνολογία. Το Corolla Touring Sports θα προσφέρει στους πελάτες έναν μόνο συμβατικό κινητήρα -έναν υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1.2 L (116 ίπποι)- και δυνατότητα επιλογής από δύο υβριδικά σύνολα, 1.8 L (122 ίπποι) ή 2.0L (180 ίπποι).

H Corolla μάς θυμίζει τελικά τον «Πόλεμο των Άστρων» και ειδικότερα την «Επιστροφή των Τζεντάι»! Τη λέξη Jedi την υιοθέτησε ο Τζορτζ Λούκας από το «τζινταϊγκέκι» (ιαπωνική λέξη για τα «ιστορικά δράματα», ταινίες με σαμουράι). Το φανταστικό αυτό ειρηνευτικό τάγμα δημιουργήθηκε δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν από την εποχή της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας και συνεπώς ήταν, ήδη, πανάρχαιο την εποχή στην οποία αναφέρονται οι ταινίες της σειράς.

Ο κόσμος του αυτοκινήτου είναι και εκείνος φανταστικός, με την έννοια του εντυπωσιακού, του προκλητικού, του ενδιαφέροντος. Οραματίζεται, σχεδιάζει, εξελίσσεται. Στον σκληρό ανταγωνισμό, ωστόσο, οι αριθμοί παίζουν τεράστιο ρόλο και κάποιοι γνωρίζουν καλύτερα από άλλους το παιχνίδι των αριθμών...