Είστε εδώ

Αυστηρά πρόστιμα στα ανασφάλιστα αυτοκίνητα

Πέρης Χαλάτσης
του Πέρη Χαλάτση

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Κυκλοφορούν 800.000 αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και φορτηγά ανασφάλιστα. Τι σημαίνει αυτό;

Αν κάποιο από αυτά τα αυτοκίνητα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, ο παθών δεν πρόκειται να αποζημιωθεί ποτέ. Πρώτον γιατί δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη και δεύτερον γιατί αυτός που είναι ανασφάλιστος δεν έχει χρήματα ούτε για βενζίνη.

Σε περίπτωση ατυχήματος, ο παθών που είναι και νόμιμος, θα είναι ο μεγάλος χαμένος. Και αν πάλι προσφύγει στα δικαστήρια και ο υπαίτιος βρει τρόπο να πληρώσει τη ζημιά, τότε το πραγματικό όφελος από την αποζημίωση θα είναι ελάχιστο, αφού τα χρήματα θα έχουν ξοδευτεί στους δικηγόρους.

Ποιοι όμως έκαναν όλους αυτούς τους ανθρώπους παράνομους; Κανένας δεν θέλει να κυκλοφορεί χωρίς κάλυψη. Αλλά όταν το κράτος τον απέλυσε από τη δουλειά του ή του περιόρισε τα χρήματα στο μισό, όταν το κράτος τού αύξησε τους φόρους και τον άφησε έρμαιο, αυτός για να επιβιώσει έγινε «παράνομος».

Θα μου πείτε, γιατί όλοι αυτοί δεν «παρκάρουν» τα αυτοκίνητά τους μέχρι να βρουν χρήματα και να τα ασφαλίσουν; Το σωστό αυτό είναι. Αλλά επειδή οι Έλληνες πάντα ρισκάρουν, προτιμούν να κυκλοφορούν χωρίς να σκέφτονται τις επιπτώσεις.

Όμως τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Δεν χρειάζεται πια η Τροχαία για να σταματήσει και να εντοπίσει όσους κυκλοφορούν με ανασφάλιστα αυτοκίνητα. Το υπουργείο Συγκοινωνιών με το υπουργείο Οικονομικών και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών συνεργάστηκαν και εντόπισαν όλους τους παράνομους.

Η πρόταση που έγινε είναι: Πληρώστε τώρα την ασφάλεια του οχήματος. Αν δεν το κάνετε, τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά.

Εδώ συμφωνούμε ότι με τη διασταύρωση των στοιχείων έγινε ένα θετικό βήμα. Οι παραβάτες αυτόματα θα «χρεώνονται» στην Εφορία και αν δεν εξοφληθεί το χρέος δεν θα μπορεί ο πολίτης να πάρει φορολογική ενημερότητα.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η σχετική απόφαση. Όσοι προλάβουν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους πριν από τη δημοσίευση δεν θα πληρώσουν πρόστιμο, παρά μόνο την οφειλή τους, για να είναι νόμιμοι. Όσοι δεν το κάνουν, τότε θα πρέπει:

Να καταβάλουν επιπλέον 250 ευρώ αν ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους μέσα σε οκτώ ημέρες από την ημέρα της απόφασης (πέρα από το κόστος του ασφαλιστήριου συμβολαίου τους).

Η σχετική επιβάρυνση θα φτάσει στα 500 ευρώ αν το ασφαλίσουν μετά την πάροδο των οκτώ ημερών.

Βέβαια η λύση δεν είναι πάντα η ποινή. Η σωστή λύση είναι να συνειδητοποιήσει κάθε ιδιοκτήτης αυτοκινήτου ότι αν θέλει να κυκλοφορεί με το δικό του μέσον θα πρέπει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Και να μη βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τρίτων.