Είστε εδώ

Απίστευτο και όμως ελληνικό: Υπερφορολογούν και τα κράνη

Πέρης Χαλάτσης
του Πέρη Χαλάτση

Μπορεί οι αναγνώστες του Motori να είναι οπαδοί των καλών αυτοκινήτων, να είναι λάτρεις  των αγώνων της F1 η του WRC, να εκτιμούν την  τεχνολογία  η τους  εναλλακτικούς  τρόπους αυτοκίνησης, αλλά σίγουρα σέβονται όλα όσα έχουν σχέση  με την  ασφάλεια. Προτρέπουν όσους αδιαφορούν για τον  ΚΟΚ να τον τηρούν κατά γράμμα  και ζητούν από  όλους να  φορούν τη ζώνη ασφαλείας.

Το σημερινό άρθρο δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια στα αυτοκίνητα αλλά με τον ασφαλή τρόπο οδήγησης στις μοτοσυκλέτες.

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα - ενώ όλοι γνωρίζουν πόσο αποτελεσματικό είναι σε μια πτώση το καλό κράνος- κάποιοι καρεκλοκένταυροι δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά στα θέματα ασφαλείας.

Το γεγονός ότι κάποιοι δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ένα σωστό κράνος, δεν τους δικαιολογεί σε τίποτα όταν καταφεύγουν σε βλακώδεις λύσεις.

Δεν μπορεί με το πρόσχημα ότι είναι πανάκριβα τα σωστά κράνη να κυκλοφορούν με πλαστικά κινέζικα κράνη αξίας 15 ευρώ.

Αν το κάνουν για να είναι νομοταγείς και να αποφεύγουν το πρόστιμο του τροχονόμου κάνουν μεγάλο λάθος. Τα κράνη αυτά είναι για να τους προστατεύουν μόνο από τις μύγες και τα κουνούπια.

Αν πέσουν θα σκοτωθούν.

Όμως μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν οι υπουργοί. Φταίνε οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλες. Της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Δεν μπορεί  να μιλάς για ΚΟΚ και για ασφάλεια και να φορολογείς από την άλλη τα κράνη των μοτοσικλετιστών  με φόρο πολυτελείας.

Κράνη μπορείτε να βρείτε και με 150 ευρώ. ‘Όμως η τιμή ενός καλού κράνους ξεκινάει από 300 ευρώ και φτάνει 700 και 800 ευρώ. Φαντασθείτε το κράνος των 700 ευρώ αν δεν είχε φόρους πολυτελείας πόσο θα κόστιζε.

Αυτό που ποτέ κανένας υπουργός δεν μου εξήγησε είναι για ποιο λόγο βάζουν φόρο πολυτελείας στα κράνη ασφαλείας.

Τι νομίζουν ότι είναι τα κράνη; Χαβιάρι.