Είστε εδώ

Ανασφάλιστα οχήματα

Πέρης Χαλάτσης
του Πέρη Χαλάτση

Κύριε υπουργέ, γνωρίζετε πόσες χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα κυκλοφορούν; 

Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη (Δημοσίας Τάξεως για τους πιο παλιούς) είναι γνωστός σε όλους. Όχι τόσο για τις επιτυχίες που είχε στα θέματα της τρομοκρατίας, όσο για το ήθος του και την υπομονή του.

Η εξάρθρωση των τρομοκρατών της 17Ν έγινε επί ημερών του, φυσικά με τη βοήθεια των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών αλλά και των Αμερικανών, που είχαν κάθε λόγο να θέλουν να δώσουν ένα τέλος στη δράση της οργάνωσης.

Σήμερα -έστω και με άλλο κόμμα και αρχηγό- ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέστρεψε στα παλιά λημέρια του.

Το γράφω και ελπίζω ο υπουργός να το δει. Γιατί πρέπει να βοηθήσει και σε αυτό το κεφάλαιο που λέγεται «ανασφάλιστα Ι.Χ.».

Γελάω όταν βλέπω τον τρόπο με τον οποίο πάνοπλοι «Ράμπο» σταματούν στον δρόμο -π.χ. στην οδό Πειραιώς- μια κοπελίτσα για να της κάνουν έλεγχο. Δύο -με τα δάχτυλα στη σκανδάλη- στέκονται πίσω από το αυτοκίνητο, ένας μπροστά και ένας κάνει τον έλεγχο. Περνώντας δίπλα τους και βλέποντας τον «πολεμικό» σχηματισμό πίστεψα ότι έχουν εντοπίσει τρομοκράτη. 

Στην τύχη αναφέρω αυτό το περιστατικό. Και επειδή σταμάτησα, θα αναφέρω ότι είδα έντρομη την κοπέλα, που ήταν φοιτήτρια στο πρώτο έτος της Σχολής Καλών Τεχνών, να έχει χάσει το χρώμα της.

Αυτοί οι πάνοπλοι αστυνομικοί καλό θα είναι να γίνουν λίγο πιο ευγενικοί, ενώ πιο χρήσιμο θα ήταν να σταματούν κάποιους άλλους. Από τις φάτσες και μόνο μπορούν να καταλάβουν αν κάποιος είναι νόμιμος ή όχι. Αρκεί να δουλέψουν τη λογική τους. Πολλοί από αυτούς είναι αμούστακα παιδιά και αμφιβάλλω αν έχουν κάνει ποτέ μαθήματα αυτοάμυνας ή σκοποβολής.

Καλό θα ήταν, κύριε υπουργέ, οι αστυνομικοί που περιπολούν, να ψάχνουν για ανασφάλιστα αυτοκίνητα, τα οποία είναι δεκάδες χιλιάδες, ενώ πολλοί από τους οδηγούς τους διαθέτουν «μαϊμού» διπλώματα από τις χώρες που προέρχονται.

Δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους αυτούς που έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα. Όμως θεωρώ άδικο να προκαλούν ατυχήματα και να μη βρίσκουν το δίκιο τους οι άλλοι, αυτοί που είναι νόμιμοι και δεν φταίνε σε τίποτα.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες εδώ και πολλά χρόνια χτυπάνε τα καμπανάκια. Οι υπεύθυνοι που μέχρι σήμερα «έκλειναν» τα αφτιά τους, τώρα μεταθέτουν τις ευθύνες.

Όμως αυτοί που δεν βρίσκουν το δίκιο τους είναι οι νόμιμοι οδηγοί. Γιατί η Πολιτεία δεν έχει φροντίσει τόσα χρόνια να εντοπίσει τους παράνομους ανασφάλιστους. Τρόποι υπάρχουν. Αν δεν τους ξέρετε, να σας τους πούμε…