Οδηγώντας με ασφάλεια: Συμβουλές αντιμετώπισης της κακοκαιρίας «Λέανδρος»

15 Ιανουαρίου 2021

Η κακοκαιρία «Λέανδρος» έχει ήδη κάνει την εμφάνιση της σε μεγάλο μέρος της βόρειας Ελλάδας, ενώ αναμένεται η επέλαση της και στην υπόλοιπη χώρα.

Το σκηνικό του καιρού συνθέτουν χαμηλότατες θερμοκρασίες, βροχοπτώσεις, χιόνια και παγετός. Βρισκόμαστε λοιπόν στην καρδιά του χειμώνα και οι οδηγοί οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να παραμείνουν ασφαλείς πίσω από το τιμόνι.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα σχετικά προβλήματα για τους οδηγούς είναι το θάμπωμα των παραθύρων και των παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Ωστόσο δε γνωρίζουν όλοι το σωστό τρόπο για το λύσουν. Ποιος είναι αυτός; Αρχικά να πούμε ότι η αντίθεση μεταξύ της χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας και της υψηλότερης θερμοκρασίας εντός του οχήματος προκαλεί θάμπωμα σε παράθυρα και παρμπρίζ.

Ο οδηγός πρέπει να ενεργοποιήσει τον κλιματισμό στην υψηλότερη σκάλα και να στέψει τους αεραγωγούς προς τις γυάλινες επιφάνειες του αυτοκινήτου. Τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν κουμπί για γρήγορο ξεθάμπωμα. Αν οδηγείτε με θαμπωμένα παρμπρίζ μειώνεται σημαντικά η ορατότητα σας, επομένως κινδυνεύετε να εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα. Η ιδανική θερμοκρασία που συνιστάται για τον κλιματισμό είναι στους 21,5 βαθμούς Κελσίου.

Καταλαβαίνουμε ότι κρυώνετε, αλλά δεν πρέπει να φοράτε χοντρά μπουφάν όταν οδηγείτε, καθώς περιορίζεται σημαντικά η ευελιξία σας πίσω από το τιμόνι, άρα επηρεάζεται αρνητικά η ασφάλεια σας. Αν το αυτοκίνητα σας εξοπλίζεται με θερμαινόμενα καθίσματα ενεργοποιήστε τα μόλις επιβιβαστείτε και βγάλτε τα μπουφάν. Στη συνέχεια προσαρμόστε τη λειτουργία των θερμαινόμενων καθισμάτων και αποφύγετε την παρατεταμένη χρήση τους.

Αν τώρα είστε λάτρης των χειμερινών σπορ προφανώς θα θέλετε να διασκεδάσετε πάνω στο παχύ κατάλευκο χιόνι. Για τη σωστή μεταφορά του εξοπλισμού σας π.χ χιονοπέδιλα φροντίστε να τα στερεώσετε καλά με ιμάντες στο χώρο αποσκευών και να τα έχετε μέσα στις θήκες τους, ώστε να μην μετακινηθούν και προκαλέσουν τραυματισμό σε κάποιο απότομο φρενάρισμα.

Εναλλακτικά τοποθετήστε τα στη σχάρα οροφής και μη ξεχάσετε οι άκρες τους να κοιτάζουν πάντα προς τα πίσω. Να θυμάστε επίσης ότι ένα σε υπερφορτωμένο αυτοκίνητο ο χρόνος πέδησης αυξάνεται, ειδικά όταν οι τροχοί πατάνε σε ολισθηρές επιφάνειες όπως νερό, χιόνι και πάγος, άρα κρατάμε μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας.

Τσεκάρετε πριν αναχωρήσετε την πίεση του αέρα στα ελαστικά και γεμίστε το ρεζερβουάρ καυσίμου ώστε σε περίπτωση βλάβης ή οποιουδήποτε άλλου συμβάντος να μπορείτε να χρησιμοποιήστε τη θέρμανση του αυτοκινήτου μέχρι να έρθει η οδική βοήθεια. Ζωτικής σημασίας φυσικά είναι οι αλυσίδες για τους τροχούς, αλλά φροντίστε να έχετε προπονηθεί από πριν στην τοποθέτηση τους…

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 15 Ιανουαρίου 2021

0 Σχόλια

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

Volkswagen: Νέο μικρό ηλεκτρικό στον ορίζοντα

Volkswagen: Νέο μικρό ηλεκτρικό στον ορίζοντα

Ένα νέο μικρό ηλεκτρικό μοντέλο σκοπεύει να κατασκευάσει τα επόμενα χρόνια η Volkswagen, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ralf Brandstätter. Η Volkswagen με αυτό το νέο μικρό μοντέλο θέλει να πετύχει δύο στόχους ταυτόχρονα. Από τη μία θα φέρει την...

Διαβάστε Περισσότερα
Skoda Voiturette A-Enyaq iV: Απόσταση 116 ετών και 15 εκατομμυρίων

Skoda Voiturette A-Enyaq iV: Απόσταση 116 ετών και 15 εκατομμυρίων

Το μακρινό 1905 οι ιδρυτές της Skoda, Βάτσλαφ Λάουριν και Βάτσλαφ Κλέμεντ, αποφάσισαν να σταματήσουν την κατασκευή ποδηλάτων. Το επόμενο βήμα τους ήταν η ενασχόληση με τις μοτοσυκλέτες και τα αυτοκίνητα. Την ίδια χρονιά κατασκεύασαν το πρώτο τους όχημα, το Voiturette...

Διαβάστε Περισσότερα
Formula 1-Williams: Η νέα FW43B, το ιδιαίτερο livery και ο hacker

Formula 1-Williams: Η νέα FW43B, το ιδιαίτερο livery και ο hacker

Την FW43B, δηλαδή το μονοθέσιο του 2021 παρουσίασε η Williams όμως επρόκειτο για μια διαφορετική παρουσίαση, για όλους τους λάθος λόγους. Αρχικά το livery είναι αρκετά ιδιαίτερο και θα κάνει το μονοθέσιο αρκετά ξεχωριστό στα μάτια του κοινού. Το μόνο για το οποίο...

Διαβάστε Περισσότερα