Οδηγώντας με ασφάλεια: Στο ένα χέρι το τιμόνι στο άλλο το τσιγάρο

30 Οκτωβρίου 2020

Εμείς εδώ στο motori αγαπάμε τη ζωή και για αυτό έχουμε δημιουργήσει τη μόνιμη στήλη της Παρασκευής, με τίτλο «οδηγώντας με ασφάλεια». Στόχος μας είναι να βάλουμε έστω ένα μικρό λιθαράκι, ώστε οι ελληνικοί δρόμοι να γίνουν ασφαλέστεροι.

Οι ανθρώπινες ζωές όμως δε χάνονται μόνο από τροχαία ατυχήματα και πανδημίες. Μεγάλος αριθμός θανάτων οφείλεται στο κάπνισμα. Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την απαγόρευση με νόμο του καπνίσματος μέσα στο όχημα όταν επιβαίνει παιδί, εκφράζουμε τις σκέψεις μας για την αποτελεσματικότητα του.

Πάμε όμως πρώτα να θυμηθούμε τι ακριβώς αναφέρει ο εν λόγω νόμος. «Απαγορεύεται το κάπνισμα στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Επιπλέον, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 1 μήνα για κάθε παράβαση, έστω και αν δε διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο. Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερόμενων διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα».

Ίσως σε κάποιους να ακουστεί παράλογο, αλλά θεωρούμε ότι το κάπνισμα πρέπει να απαγορευτεί εντελώς κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Η διαδικασία του καπνίσματος αποσπά την προσοχή του οδηγού από το δρόμο. Αρχικά δεν κρατάει με την ίδια σταθερότητα το τιμόνι όταν ανάμεσα στα δάχτυλα του ενός χεριού υπάρχει ένα αναμμένο τσιγάρο. Παράλληλα το χέρι του πηγαινοέρχεται από το τιμόνι στο στόμα. Ενδιάμεσα θα πρέπει να στοχεύει στο σταχτοδοχείο ή έξω από το ανοιχτό παράθυρο, ενώ θα πρέπει να προσέχει μην του πέσει η κάφτρα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πανικό επομένως και ατύχημα.

Πριν από μερικές εβδομάδες σε ένα φανάρι στη Λεωφόρο Κηφισιάς παρατηρήσαμε μια μητέρα που κάπνιζε μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ δίπλα της κάθονταν μάλλον ο γιος της, ηλικίας περίπου 15 ετών. Η αστυνομία δε θα μπορούσε να της επιβάλει πρόστιμο, καθώς το παιδί ήταν πάνω από 12 ετών. Δηλαδή ο νόμος τι μας λέει; Ότι οι γονείς έχουν το δικαίωμα να κάνουν τα παιδιά τους παθητικούς καπνιστές σε έναν τόσο μικρό χώρο, όπως είναι η καμπίνα του αυτοκινήτου, αρκεί να είναι πάνω από 12 ετών.

Εκτός από θέμα ασφάλειας το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο δεν είναι καθόλου καλό από άποψη υγιεινής. Όσο προσεκτικός και αν είσαι σίγουρα οι στάχτες θα σκορπίσουν μέσα στο αυτοκίνητο, η οσμή του τσιγάρου θα «ποτίσει», η επένδυση της οροφής θα κιτρινίσει, ενώ δεν αποκλείονται τρύπες στα καθίσματα από στιγμές απροσεξίας.

Το τσιγάρο είναι ότι χειρότερο μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας, ενώ αν σας είναι δύσκολο να το κόψετε «μαχαίρι» τότε περιορίστε το αρχικά σε συγκεκριμένους χώρους, ξεκινώντας από το αυτοκίνητο. Θα εκπλαγείτε αν μετρήσετε πόσα τσιγάρα κάνετε συνολικά εν κινήσει…

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 30 Οκτωβρίου 2020

0 Σχόλια

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

Volkswagen: Νέο μικρό ηλεκτρικό στον ορίζοντα

Volkswagen: Νέο μικρό ηλεκτρικό στον ορίζοντα

Ένα νέο μικρό ηλεκτρικό μοντέλο σκοπεύει να κατασκευάσει τα επόμενα χρόνια η Volkswagen, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ralf Brandstätter. Η Volkswagen με αυτό το νέο μικρό μοντέλο θέλει να πετύχει δύο στόχους ταυτόχρονα. Από τη μία θα φέρει την...

Διαβάστε Περισσότερα
Skoda Voiturette A-Enyaq iV: Απόσταση 116 ετών και 15 εκατομμυρίων

Skoda Voiturette A-Enyaq iV: Απόσταση 116 ετών και 15 εκατομμυρίων

Το μακρινό 1905 οι ιδρυτές της Skoda, Βάτσλαφ Λάουριν και Βάτσλαφ Κλέμεντ, αποφάσισαν να σταματήσουν την κατασκευή ποδηλάτων. Το επόμενο βήμα τους ήταν η ενασχόληση με τις μοτοσυκλέτες και τα αυτοκίνητα. Την ίδια χρονιά κατασκεύασαν το πρώτο τους όχημα, το Voiturette...

Διαβάστε Περισσότερα
Formula 1-Williams: Η νέα FW43B, το ιδιαίτερο livery και ο hacker

Formula 1-Williams: Η νέα FW43B, το ιδιαίτερο livery και ο hacker

Την FW43B, δηλαδή το μονοθέσιο του 2021 παρουσίασε η Williams όμως επρόκειτο για μια διαφορετική παρουσίαση, για όλους τους λάθος λόγους. Αρχικά το livery είναι αρκετά ιδιαίτερο και θα κάνει το μονοθέσιο αρκετά ξεχωριστό στα μάτια του κοινού. Το μόνο για το οποίο...

Διαβάστε Περισσότερα