Οδηγώντας με ασφάλεια: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη ρυμούλκηση

11 Δεκεμβρίου 2020

Αυτή την Παρασκευή μέσα από τη μόνιμη στήλη «οδηγώντας με ασφάλεια» του motori.gr θα ασχοληθούμε με το θέμα της ρυμούλκησης από επιβατικό όχημα.

Θα σας δώσουμε μια σειρά από χρήσιμα tips, ώστε να ρυμουλκείτε με ασφάλεια το τρέιλερ, το τροχόσπιτο, το jet ski ή τη βάρκα σας. Αρχικά πρέπει να ελέγξετε τη μέγιστη ικανότητα ρυμούλκησης του αυτοκινήτου σας.

Πώς θα το κάνετε αυτό; Ανοίξτε την πόρτα του οδηγού και κοιτάξτε χαμηλά στο εσωτερικό της πλαίσιο, όπου υπάρχει ένα πινακάκι με ενδείξεις. Εκεί αναγράφεται το μεικτό βάρος του οχήματος σας, από το οποίο θα αφαιρέσετε το βάρος του ρυμουλκούμενου. Αν το βάρος του ρυμουλκούμενου είναι έως και 85% το βάρος του αυτοκινήτου χωρίς επιβάτες, μπορεί να ρυμουλκηθεί εύκολα. Εάν είναι μεταξύ 85%-100% τότε συνιστάται ο οδηγός να έχει εμπειρία στη ρυμούλκηση.

Ανοίξτε το δίπλωμα οδήγησης σας για να δείτε αν μπορείτε νόμιμα να ρυμουλκείτε. Αυτό εξαρτάται από την κατηγορία του διπλώματος οδήγησης και το βάρος του ρυμουλκούμενου. Επειδή συνήθως ένα τροχόσπιτο ή ένα τρέιλερ δε χρησιμοποιείται τακτικά, καλό θα ήταν πριν κουμπώσουν στο κοτσαδόρο να πραγματοποιείτε ελέγχους στα φρένα, στα ελαστικά και στα φώτα τους. Μη ξεχάσετε επίσης να τσεκάρετε το μέγιστο κάθετο βάρος του κοτσαδόρου.

Μια έξυπνη πρακτική είναι να ακολουθείτε πίστα την ίδια διαδικασία όταν συνδέετε και αποσυνδέετε το ρυμουλκούμενο, ώστε να μην παραλείψετε κανένα βήμα. Για παράδειγμα, κουμπώστε στον κοτσαδόρο, συνδέστε το καλώδιο ασφαλείας, μετά συνδέστε το ηλεκτρικό καλώδιο και κατεβάστε το χειρόφρενο του ρυμουλκούμενου.

Όταν συνδέσετε το ηλεκτρικό καλώδιο ζητήστε από κάποιον να ελέγξει ότι ανάβουν όλα τα φώτα και τα φλας στο ρυμουλκούμενο σας. Θα πρέπει ακόμα να υπάρχει στο ρυμουλκούμενο σας η ίδια πινακίδα κυκλοφορίας με του αυτοκινήτου. Φροντίστε να γνωρίζετε αν η ασφαλιστική εταιρεία σας καλύπτει σε περίπτωση βλάβης και για το ρυμουλκούμενο.

Τέλος, καλό θα ήταν επειδή το ρυμουλκούμενο αυξάνει τη «νεκρή» γωνία να τοποθετήσετε μεγαλύτερους πλευρικούς καθρέπτες, για καλύτερη ορατότητα προς τα πίσω.

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 0
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 11 Δεκεμβρίου 2020

0 Σχόλια

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

Volkswagen: Νέο μικρό ηλεκτρικό στον ορίζοντα

Volkswagen: Νέο μικρό ηλεκτρικό στον ορίζοντα

Ένα νέο μικρό ηλεκτρικό μοντέλο σκοπεύει να κατασκευάσει τα επόμενα χρόνια η Volkswagen, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ralf Brandstätter. Η Volkswagen με αυτό το νέο μικρό μοντέλο θέλει να πετύχει δύο στόχους ταυτόχρονα. Από τη μία θα φέρει την...

Διαβάστε Περισσότερα
Skoda Voiturette A-Enyaq iV: Απόσταση 116 ετών και 15 εκατομμυρίων

Skoda Voiturette A-Enyaq iV: Απόσταση 116 ετών και 15 εκατομμυρίων

Το μακρινό 1905 οι ιδρυτές της Skoda, Βάτσλαφ Λάουριν και Βάτσλαφ Κλέμεντ, αποφάσισαν να σταματήσουν την κατασκευή ποδηλάτων. Το επόμενο βήμα τους ήταν η ενασχόληση με τις μοτοσυκλέτες και τα αυτοκίνητα. Την ίδια χρονιά κατασκεύασαν το πρώτο τους όχημα, το Voiturette...

Διαβάστε Περισσότερα
Formula 1-Williams: Η νέα FW43B, το ιδιαίτερο livery και ο hacker

Formula 1-Williams: Η νέα FW43B, το ιδιαίτερο livery και ο hacker

Την FW43B, δηλαδή το μονοθέσιο του 2021 παρουσίασε η Williams όμως επρόκειτο για μια διαφορετική παρουσίαση, για όλους τους λάθος λόγους. Αρχικά το livery είναι αρκετά ιδιαίτερο και θα κάνει το μονοθέσιο αρκετά ξεχωριστό στα μάτια του κοινού. Το μόνο για το οποίο...

Διαβάστε Περισσότερα