Οδηγώντας με ασφάλεια: Οι 5 χρυσοί κανόνες οδήγησης κατά τη διάρκεια βροχής

27 Νοεμβρίου 2020

Μπαίνοντας σιγά σιγά στον Δεκέμβρη και με την άρση του lockdown να είναι προ των πυλών, σύντομα πολλοί οδηγοί θα ξαναβρεθούν πίσω από τα τιμόνια τους. Όμως μετά από την μεγάλη αποχή, θα έρθουν αυτόματα αντιμέτωποι με κακές καιρικές συνθήκες, αρκετή βροχή και πολλές παγίδες.

Ποιοι είναι οι 5 χρυσοί και απαράβατοι κανόνες για οδήγηση υπό βροχή;

Όχι πέρασμα μέσα από πολλά λιμνάζοντα νερά. Αρχικά για να υπάρχουν συσσωρευμένα ύδατα στο σημείο λογικά θα υπάρχει λακκούβα και κανείς δεν ξέρει πόσο βαθιά είναι, με αποτέλεσμα να είναι μέχρι και επικίνδυνη να σπάσει το ψαλίδι ή η ζάντα. Ακόμη, υπάρχει και ο κίνδυνος της υδρολίσθησης, καθώς εάν οι αυλακώσεις στα ελαστικά μας δεν έχουν αρκετό βάθος, τότε το συσσωρευμένο νερό στον δρόμο, δεν μπορεί να αποβληθεί, με αποτέλεσμα να χάνεται η επαφή της ρόδας με τον δρόμο. Ουσιαστικά έχουμε μηδενική πρόσφυση, οποιαδήποτε κίνηση του τιμονιού δεν μεταφέρεται στους τροχούς και το αυτοκίνητο κάνει πατινάζ ακυβέρνητο, έως ότου να ξαναέρθει σε επαφή με το οδόστρωμα.

Κατάσταση ελαστικών. Όσο κλισέ και αυτονόητο να ακούγεται, τα ελαστικά είναι το Α και το Ω στην οδήγηση και κυριότερα κατά την οδήγηση υπό βροχή. Τσεκάρετε την κατάσταση τους και πως οι αυλακώσεις είναι αρκετά βαθιές (ώστε να διοχετεύεται το νερό), φροντίστε τον αέρα και θυμηθείτε. Σε ένα βρεγμένο δρόμο η πρόσφυση μειώνεται κατά 50%. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεστε την διπλάσια απόσταση για να σταματήσετε.

Εάν έχετε περάσει από αρκετά νερά και έχουν βραχεί τα φρένα του αυτοκινήτου σας, φροντίστε να τα στεγνώσετε, πατώντας τα ελαφρά για λίγα μέτρα. Εάν τώρα πρέπει να πατήσετε φρένα πανικού για να αποφύγετε εμπόδιο, προτιμήστε να πατήσετε τα φρένα όχι με όλη σας τη δύναμη, αλλά με σταδιακή αύξηση, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Μειωμένη ταχύτητα κίνησης και μεγαλύτερη απόσταση από τα άλλα οχήματα. Επειδή όπως είπαμε η πρόσφυση μειώνεται έως και 50%, θα πρέπει να διατηρείτε την διπλάσια απόσταση από το προπορευόμενο όχημα σε σύγκριση με μία ηλιόλουστη μέρα, ώστε σε περίπτωση φρεναρίσματος, να έχετε τον απαιτούμενο χώρο.

Καθαρά μάκτρα υαλοκαθαριστήρων και σύστημα πλύσης παρμπρίζ. Μη περιμένετε να πέσετε σε μία καταιγίδα για να διαπιστώσετε ότι οι υαλοκαθαριστήρες σας δεν καθαρίζουν καλά και έχετε μειωμένη ορατότητα. Φροντίστε τα από νωρίς για να τα έχετε σύμμαχο σε μια δύσκολη στιγμή, καθώς η ορατότητα είναι το παν. Ακόμα και το καλύτερο αυτοκίνητο να έχετε, εάν δεν έχετε καθαρή ματιά στο περιβάλλον του δρόμου, όλα είναι επικίνδυνα.

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 27 Νοεμβρίου 2020

0 Σχόλια

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

Volkswagen: Νέο μικρό ηλεκτρικό στον ορίζοντα

Volkswagen: Νέο μικρό ηλεκτρικό στον ορίζοντα

Ένα νέο μικρό ηλεκτρικό μοντέλο σκοπεύει να κατασκευάσει τα επόμενα χρόνια η Volkswagen, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ralf Brandstätter. Η Volkswagen με αυτό το νέο μικρό μοντέλο θέλει να πετύχει δύο στόχους ταυτόχρονα. Από τη μία θα φέρει την...

Διαβάστε Περισσότερα
Skoda Voiturette A-Enyaq iV: Απόσταση 116 ετών και 15 εκατομμυρίων

Skoda Voiturette A-Enyaq iV: Απόσταση 116 ετών και 15 εκατομμυρίων

Το μακρινό 1905 οι ιδρυτές της Skoda, Βάτσλαφ Λάουριν και Βάτσλαφ Κλέμεντ, αποφάσισαν να σταματήσουν την κατασκευή ποδηλάτων. Το επόμενο βήμα τους ήταν η ενασχόληση με τις μοτοσυκλέτες και τα αυτοκίνητα. Την ίδια χρονιά κατασκεύασαν το πρώτο τους όχημα, το Voiturette...

Διαβάστε Περισσότερα
Formula 1-Williams: Η νέα FW43B, το ιδιαίτερο livery και ο hacker

Formula 1-Williams: Η νέα FW43B, το ιδιαίτερο livery και ο hacker

Την FW43B, δηλαδή το μονοθέσιο του 2021 παρουσίασε η Williams όμως επρόκειτο για μια διαφορετική παρουσίαση, για όλους τους λάθος λόγους. Αρχικά το livery είναι αρκετά ιδιαίτερο και θα κάνει το μονοθέσιο αρκετά ξεχωριστό στα μάτια του κοινού. Το μόνο για το οποίο...

Διαβάστε Περισσότερα