Οδηγείς χωρίς να βλέπεις. Ναι, το κάνεις κι εσύ (video)

8 Απριλίου 2021

4.6 δευτερόλεπτα

Το ξέρεις ότι μπορείς να οδηγήσεις χωρίς να βλέπεις, για διάστημα μέχρι και 4.6 δευτερόλεπτα; Για την ακρίβεια, όλοι το κάνουμε ακόμα κι εσύ.

Αν η παραπάνω πρόταση σας φαίνεται παράλογη, αυτό συμβαίνει επειδή όντως είναι. Κανείς δεν μπορεί να οδηγήσει χωρίς να βλέπει και τα 4.6 δευτερόλεπτα δεν είναι μικρό χρονικό διάστημα. Παρ’ όλα αυτά, το κάνουμε όλοι. Πότε; Όταν λαμβάνουμε ή στέλνουμε κάποιο γραπτό μήνυμα.

Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό μας ή θέλουμε να στείλουμε ένα, παίρνουμε τα μάτια μας από το δρόμο για 4.6 δευτερόλεπτα. Αν ρωτήσεις τον κάθε ένα ξεχωριστά, πολλοί θα σου πουν ότι δεν το κάνουν, ενώ οι περισσότεροι θα το παραδεχτούν μεν, αλλά θα δηλώσουν ότι η προσοχή τους αποσπάται για 1 – 2 δευτερόλεπτα.

Οδηγώντας με ασφάλεια: Μέχρι και 3 δευτερόλεπτα οδηγούμε με τα μάτια κλειστά όντας άυπνοι

 

Σε αυτή την περίπτωση οι πιο πολλοί δε θέλουν να πουν ψέματα επίτηδες, απλά ο εγκέφαλος επειδή εκείνη την ώρα απασχολείται με κάτι χάνεται κάπως η αίσθηση του χρόνου. Αυτό σημαίνει πως όντως νομίζουν ότι δεν αποσπώνται για περισσότερο από 1 – 2 δευτερόλεπτα.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η προσοχή από το δρόμο απομακρύνεται για 4.6 δευτερόλεπτα. Όταν το αυτοκίνητο κινείται με 90 χλμ./ώρα, αυτός ο χρόνος μεταφράζεται σε 115 μέτρα. Μπορεί να φαντάζει αλλόκοτο και δύσκολο να το πιστέψει κάποιος, όμως διανύουμε πάνω από 100 μέτρα στα τυφλά.

Προκειμένου να μας δώσει να καταλάβουμε τι ακριβώς γίνεται η Lexus μετέτρεψε ένα NX. Τι ακριβώς έκανε; Μετέτρεψε όλες τις γυάλινες επιφάνειες σε ηλεκτροχρωματικές. Δηλαδή όλα τα κρύσταλλα που είναι διάφανα και επιτρέπουν σε κάποιον να δει έξω, μπορούσαν από τη μια στιγμή στην άλλη να γίνουν αδιαφανή.

Έτσι, ζήτησε από διάφορους ανθρώπους να οδηγήσουν σε μια προκαθορισμένη διαδρομή και σε κάποια στιγμή, χωρίς εκείνοι να το ξέρουν και να είναι προετοιμασμένοι, τα πάντα θάμπωναν και δεν μπορούσαν να δουν τίποτα έξω από το αυτοκίνητο.

Φυσικά το αποτέλεσμα ήταν όλοι τους να συγκρουστούν με τα διάφορα εμπόδια, τα οποία όμως ήταν φτιαγμένα από αφρολέξ, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Μήπως την επόμενη φορά που θα έρθει μήνυμα, να σταματήσουμε στην άκρη για να το ανοίξουμε;

Mοιραστείτε αυτό το άρθρο...
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Δημοσιεύτηκε στις: 8 Απριλίου 2021

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν…

Ράλι Σαν Ρεμο, ο Breen ταχύτερος στην Υπερειδική (video)

Ράλι Σαν Ρεμο, ο Breen ταχύτερος στην Υπερειδική (video)

Δύο Hyundai i20 R5 με πληρώματα τους Breen-Nagle και Crugnola-Ometto έγραψαν τους δύο ταχύτερους χρόνους, 1:24.8 και 1:25.8 αντίστοιχα στην Υπερειδική των 2 χλμ. με την οποία άνοιξε η αυλαία του ράλι Σαν Ρέμο. 2ος γύρος του Ιταλικού πρωταθλήματος Τρίτοι ταχύτεροι οι...

Διαβάστε Περισσότερα
Που αποκαλύπτει η Volkswagen τα νέα ηλεκτρικά οχήματα ID.6X και ID.6 Cross

Που αποκαλύπτει η Volkswagen τα νέα ηλεκτρικά οχήματα ID.6X και ID.6 Cross

Έχει πάρει φόρα η Volkswagen σε ο,τι αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα και δε σταματά. Ετοιμάζεται λοιπόν να αποκαλύψει το νέο της ηλεκτρικό όχημα με αμάξωμα δύο εκδόσεων. Ο λόγος για το ID.6 σε έκδοση Χ αλλά και σε Cross που θα παρουσιαστούν σε παγκόσμια πρώτη στο σαλόνι...

Διαβάστε Περισσότερα
Driftάρεις και φορτίζεις. Αυτά είναι! (Video)

Driftάρεις και φορτίζεις. Αυτά είναι! (Video)

Παίρνεις την Mercedes-AMG, βρίσκεις μια αλάνα, ένα άδειο parking ή κάποιον άλλο κατάλληλο και ασφαλή χώρο (ιδανικά πας σε πίστα αλλά...) και αρχίζεις να καις τα πίσω λάστιχα σε ένα ατέλειωτο drift. Πώς θα σου φαινόταν όταν φύγεις να έχεις και φορτισμένη μπαταρία για...

Διαβάστε Περισσότερα