Είστε εδώ

Test Drive

Suzuki Ignis 1.2 Dualjet AGS: Πώς είναι με το αυτόματο κιβώτιο;

του Σωτήριου Χάλλα

Το Suzuki Ignis δε μας είναι άγνωστο. Όμως κάθε φορά που το έχουμε στα χέρια μας «ανακαλύπτουμε» ξανά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνδυάζει τους δύο χαρακτήρες του, τον αστικό λόγω διαστάσεων και τον περιπετειώδη λόγω ύψους.

Αυτή τη φορά είχαμε στη διάθεσή μας την έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο πέντε σχέσεων που μεταδίδει την κίνηση στους μπροστινούς τροχούς.

Το κιβώτιο του Ignis δεν είναι από τα πιο γρήγορα που έχουμε συναντήσει, χρειάζεται να εξοικειωθείς μαζί του και πως θα «χειρίζεσαι» το γκάζι κατά τις αλλαγές, ώστε να πραγματοποιούνται χωρίς υστέρηση.   

Το αυτόματο κιβώτιο συνδυάζεται με κινητήρα βενζίνης 1.2 λίτρων ο οποίος είναι και η μόνη διαθέσιμη επιλογή (μαζί με την ήπια υβριδική έκδοση του ίδιου συνόλου). Η απόδοση του ατμοσφαιρικού συνόλου φτάνει τους 90 ίππους και τα 120 Nm ροπής. Οι επιδόσεις που προσφέρει στο ιαπωνικό crossover είναι 12.2 δευτερόλεπτα για το 0-100 χλμ./ώρα και 170 χλμ./ώρα τελικής. Οι εκπομπές ρύπων είναι στα 109 γρ./χλμ. το οποίο μεταφράζεται σε 107 ευρώ τέλη κυκλοφορίας.

Αν και στα χαρτιά οι επιδόσεις κρίνονται απλά ικανοποιητικές στην πράξη το μοτέρ είναι πρόθυμο να τραβήξει από χαμηλά χωρίς να σε αφήνει χωρίς δύναμη. Η αίσθηση του τιμονιού είναι ελαφριά, στοιχείο που λογαριάζεται στα θετικά αν εξετάσουμε το Ignis ως αυτοκίνητο εστιασμένο κυρίως για κίνηση εντός των τειχών της πόλης. Θετική, επίσης, είναι η εικόνα των φρένων ενώ και η σχετικά σφιχτή πίσω ανάρτηση δεν ενοχλεί τους επιβάτες θα προσθέταμε.

Η εικόνα που αντικρίζουν οι επιβάτες στο εσωτερικό είναι ευχάριστη τόσο λόγω των συνδυασμών χρωμάτων που έχουν επιλεγεί όσο και λόγω των γραμμών που έχουν ακολουθήσει οι σχεδιαστές.

Τομέας ο οποίος ταιριάζει στο Ignis, ακόμα και στη δικίνητη έκδοση είναι οι εκτός δρόμου διαδρομές αφού η απόσταση των 180 χιλιοστών από το έδαφος σε συνδυασμό με τους πολύ κοντούς προβόλους του επιτρέπουν να περνάει με ευκολία από «πονηρά» σημεία.

Στα καλά στοιχεία του ιαπωνικού crossover δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την τιμή της μέσης κατανάλωσης η οποία κυμάνθηκε στα 6.0 λίτρα/100 χλμ. 

Συνοψίζοντας, το Ignis με το αυτόματο κιβώτιο είναι μία πρόταση που απευθύνεται σε όσους θέλουν να ξεκόψουν» κάθε επαφή με τον επιλογέα του μηχανικού κιβωτίου. 

Οι τιμές του Ignis με το αυτόματο κιβώτιο ξεκινάνε από τις 13.580 ευρώ.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

SEAT

Με μια πρώτη σκέψη ο κόσμος του βιβλίου και του αυτοκινήτου δε συναντιούνται πουθενά, ωστόσο η SEAT μας εξηγεί ότι υπάρχουν κοινοί παρονομαστές.

IAME Series Greece

Ο 2ος γύρος του IAME Series Greece διεξήχθη στην πίστα «Kartmania», στα Βραχναίικα της Πάτρας με οργανωτή τον Αυτοκινητιστικό Όμιλο Πατρών (ΑΟΠ).

Audi E-Tron

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πλέον κατασκευάζουν λίγα τμήματα του αυτοκινήτου μόνες τους αφού για τα περισσότερα κάνουν μόνο τη σχεδίαση και τα αναθέτουν σε τρίτους προμηθευτές, τάση που θα ενισχυθεί με τα ηλεκτρικά που έρχονται.

Smart

Το μέλλον της Smart ως ανεξάρτητη εταιρεία έχει τεθεί αρκετές φορές σε αμφισβήτηση όμως η Mercedes – Benz, στην οποία ανήκει, έκανε μία συμφωνία με την Geely η οποία εξασφάλισε την παρουσία της στην παγκόσμια αγορά για τα επόμενα χρόνια.

Jeep Gladiator

Απόβαση στη Γηραιά Ήπειρο θα κάνει το ερχόμενο καλοκαίρι το περίφημο Gladiator, το pickup που επιστρέφει την Jeep στην κατηγορία αυτή.

Koenigsegg Jesko

Η Koenigsegg στοχεύει να σπάσει το όριο των 300 μιλίων/ώρα (482,8 χλμ./ώρα) με μια ειδικά προετοιμασμένη εκδοχή του πιο πρόσφατου μοντέλου της, του Jesko, που παρουσιάστηκε στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης τον Μάρτιο.

Citroen

Τον προηγούμενο μήνα στο Σαλόνι της Γενεύης η Citroen μας παρουσίασε ένα νέο πρωτότυπο μοντέλο της το Ami One Concept.

Lamborghini

Ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν στο μουσείο της Lamborghini που βρίσκεται στην έδρα της, στην περιοχή Σαντ'Αγκάτα Μπολονέζ.

Aston Martin

Η Aston Martin έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει το πρώτο της SUV το οποίο θα ονομάζεται DBX και τώρα βρίσκεται σε φάση δοκιμών με τα τελευταία στάδια αυτών να γίνονται στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ.

Nissan

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan που αποτελεί μέρος της συμμαχίας Alliance (Renault, Mitsubishi) προσφέρει 100.000 ευρώ στο πλαίσιο της αποκατάστασης των ζημιών στην Παναγία των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) ύστερα από την καταστροφική πυρκαγιά που υπέστη.