Είστε εδώ

Test Drive

Opel Astra 1.4 150 PS Auto: Πώς είναι με το αυτόματο κιβώτιο;

του Σωτήριου Χάλλα

Έχουμε βρεθεί πίσω από τη θέση οδηγού στο Opel Astra ουκ ολίγες φορές. Αυτή τη φορά είχαμε στη διάθεσή μας την έκδοση με τον βενζινοκινητήρα των 1.400 κ.εκ. με τους 150 ίππους που συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων.

Ξεκινώντας από τα οικονομοτεχνικά στοιχεία πρέπει να αναφέρουμε ότι το αυτόματο κιβώτιο ανεβάζει τις εκπομπές ρύπων μόλις κατά 5 γρ./χλμ. (125 το χειροκίνητο – 130 το αυτόματο). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διαφορά στα τέλη κυκλοφορίας να είναι ελάχιστη (150 ευρώ στο χειροκίνητο – 156 ευρώ στο αυτόματο).

Αντίστοιχα μικρές είναι οι διαφορές και στις επιδόσεις, αφού για την επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα με το αυτόματο απαιτούνται 9.1 δευτερόλεπτα, μόλις 0.2 περισσότερα από το χειροκίνητο, ενώ η τελική ταχύτητα μειώνεται από τα 215 χλμ./ώρα, στα 210 χλμ./ώρα.

Αριθμοί που δεν επηρεάζουν με κανέναν τρόπο την καθημερινότητά μας. 

Εξαίρεση αποτελεί η απουσία του αριστερού πεντάλ, που ειδικά εντός των τειχών έχει τρομερούς οπαδούς, που δεν «γυρίζουν» με κανένα τρόπο στον παραδοσιακό επιλογέα με τον συμπλέκτη.   

Το ίδιο ισχύει και στα ταξίδια. Το κιβώτιο αναλαμβάνει τα «χρέη» των αλλαγών.  

Μάλιστα, το συγκεκριμένο είναι από τα καλύτερα κιβώτια που έχουμε οδηγήσει αφού οι αλλαγές των σχέσεων γίνονται αρκετά γρήγορα, τόσο στα ανεβάσματα, όσο και στα κατεβάσματα, με τη «βοήθεια» της σωστής ρύθμισης του λογισμικού. Συνήθως προσπαθεί να πετυχαίνει τη βέλτιστη οικονομία, όμως αν καταλάβει ότι θες να κινηθείς σε πιο σβέλτους ρυθμούς, θα αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί.

Και από πλευράς κατανάλωσης τι γίνεται; Με 8.0 λίτρα/100 χλμ. κινηθήκαμε τις περισσότερες φορές και μόνο όταν μπήκαμε σε ορεινή διαδρομή, με ανήσυχη διάθεση (είπαμε το κιβώτιο), είδαμε οι αριθμοί στην οθόνη του πίνακα οργάνων να «φλερτάρουν» με τα 10 λίτρα/100 χλμ.

Αυτό που μας έμεινε από τη συμβίωσή μας με το συγκεκριμένο συνδυασμό κινητήρα – κιβωτίου στο Astra ήταν η πάντα διαθέσιμη ισχύς, χάρη στην οποία το γερμανικό μοντέλο δε σε «κρεμάει» ποτέ. Όσο για την τιμή υπολογίστε 19.200 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Lichtenburg 400

Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στη Formula 1, Φερνάντο Αλόνσο είχε την πρώτη επίσημη γεύση από αγώνες τύπου Ντακάρ, οδηγώντας το Toyota Hilux στον αγώνα Lichtenburg 400,  5ος γύρος για το πρωτάθλημα της Νοτίου Αφρικής.

Mercedes - AMG

Από το 2021 η μορφή του WEC, δηλαδή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής, θα αλλάξει σημαντικά αφού η κορυφαία κατηγορία, που σήμερα ονομάζεται LMP1, δε θα αποτελείται από μοντέλα ειδικά εξελιγμένα για αυτό το είδος αγώνων.

SEAT

Σεπτέμβριος, ο μήνας που τα παιδιά επιστρέφουν στα θρανία τους, αλλά και ο μήνας που ξεκινούν τα μαθήματα στην Επαγγελματική Σχολή της SEAT.

Ferrari

Η Ferrari είναι από τις τελευταίες εταιρείες που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη μόδα των SUV και αυτή τη στιγμή εξελίσσει το πρώτο μοντέλο του είδους που θα φέρει στο καπό το Cavallino Rampante. Η ονομασία του θα είναι Purosangue.

Land Cruiser Namib

Η σειρά 70 του Toyota Land Cruiser παράγεται αδιάλειπτα από το 1984 και παρά το γεγονός ότι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές ώστε να παραμένει σύγχρονο, σε μηχανολογικό τομέα παραμένει το ίδιο αυτοκίνητο.

Skoda

Μπορεί η Skoda πλέον να μπαίνει σε μια νέα εποχή, αυτή της ηλεκτροκίνησης, παρουσιάζοντας στη φετινή Έκθεση της Φρανκφούρτης τα νέα  Citigoᵉ iV και Superb iV, ωστόσο δε ξεχνά να τιμά το παρελθόν της.

Volkswagen ID. R

Η Volkswagen έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, μέσω του οποίου μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε μέρος της προσπάθειας που έκανε ο Ρομέν Ντιμά πίσω από το τιμόνι του ηλεκτρικού αγωνιστικού ID.

Jeep Wrangler

Όλα τα μοντέλα της Jeep είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την περιπέτεια, ενώ το πιο ανήμερο off-road «θηρίο» της είναι το Wrangler.

Opel

Μια καινοτόμα υπηρεσία προσφέρει πλέον η Opel στους πελάτες της, καθώς τους ενημερώνει διαρκώς για την πορεία του αυτοκινήτου τους όσο αυτό βρίσκεται μέσα στο συνεργείο.

Mazda ΜΧ-5

Το διθέσιο roadster της Mazda γίνεται 30 ετών και η ιαπωνική μάρκα το γιορτάζει με τη δημιουργία μιας επετειακής έκδοσης η οποία ονομάζεται 30th Anniversary και θα παραχθεί σε περιορισμένη ποσότητα.