Είστε εδώ

Test Drive

Νέες BMW Σειρά 3 και Z4: Πληθώρα αλλαγών από τους Γερμανούς (videos)

του Σωτήριου Χάλλα

Σε ανοιξιάτικες συνθήκες και με την παρουσία του Έλληνα πρωταθλητή του kick-boxing, Μιχάλη Ζαμπίδη, η BMW παρουσίασε δύο ολοκαίνουρια μοντέλα, τη Σειρά 3 και τη Ζ4.

Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές προτάσεις αφού η πρώτη καλείται να καλύψει τις ανάγκες του οικογενειάρχη και όσων χρειάζονται ένα αυτοκίνητο αυτής της κλάσης ενώ η δεύτερη έχει σαφή στόχο την προσφορά ανόθευτης οδηγικής απόλαυσης, τομέα στον οποίο διακρίνονται τα roadster ως κατηγορία.

Η νέα Σειρά 3 έχει αποκτήσει σαφώς πιο δυναμικό σχεδιασμό σε σχέση με την προηγούμενη γενιά με στοιχεία όπως τη χρήση πιο απλών αλλά πιο δυναμικών γραμμών. Παρόμοια λογική σχεδίασης έχει ακολουθηθεί και στη Z4.

Όσον αφορά τις εξωτερικές διαστάσεις πλέον η Σειρά 3 μετράει 4.709 χλστ. μήκους (+7.6 χλστ.), 1.827 χλστ. πλάτους και 1.442 χλστ. ύψους (+6 χλστ.) με το μεταξόνιο να φτάνει τα 2.851 χλστ. (+4.4 χλστ.) το οποίο μεταφράζεται σε αυξημένους εσωτερικούς χώρους. Οι άνθρωποι της γερμανικής μάρκας πέτυχαν να μειώσουν το βάρος έως και 55 κιλά ανάλογα την έκδοση και να το μοιράσουν μεταξύ των δύο αξόνων σε ποσοστό 50:50, κάτι που συμβαίνει και στη Z4.

Εκτός από το μεταξόνιο, αυξημένα είναι και τα μετατρόχια. Η απόσταση ανάμεσα στους εμπρός τροχούς φτάνει τα 1.589 χλστ. (+43 χλστ.) και ανάμεσα στους πίσω τα 1.604 χλστ. (+21 χλστ.). Τα μεγαλύτερα μετατρόχια συμβάλλουν στον πιο σπορτίφ προσανατολισμό του αυτοκινήτου και στο καλύτερο πάτημα στο δρόμο.

Στη Σειρά 3 η BMW εισήγαγε και μία νέα τεχνολογία υποβοήθησης οδηγού η οποία ονομάζεται Reversing Assistant. Όταν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα μικρότερη των 35 χλμ./ώρα το σύστημα καταγράφει όλες τις κινήσεις του τιμονιού. Έτσι, αν προκύψει κάποιο αδιέξοδο ή πολύ στενός δρόμος και αναγκαστεί να κάνει όπισθεν, το αυτοκίνητο “θυμάται” την πορεία που είχε ακολουθηθεί, αναλαμβάνει τον έλεγχο του τιμονιού και κάνει ακριβώς τις ίδιες κινήσεις αλλά με αντίστροφη σειρά, με τον οδηγό να ελέγχει μόνο το γκάζι και το φρένο.

Όσον αφορά τους κινητήρες μπορείτε να δείτε όλες τις διαθέσιμες επιλογές στον πίνακα που ακολουθεί στο τέλος του κειμένου. Η υβριδική 330e και η M340i xDrive θα είναι διαθέσιμες από τον Ιούνιο ενώ το 2020 περιμένουμε και ήπια υβριδική πρόταση. Στην περίπτωση της 330e μπορεί η ιπποδύναμη να φτάνει τους 252 ίππους όμως ο ηλεκτρικός κινητήρας διαθέτει λειτουργία overboost στην οποία αποδίδει, για λίγο, 30 kW επιπλέον ισχύ, (41 ίπποι). Αυτό σημαίνει ότι στιγμιαία η δύναμη του αυτοκινήτου φτάνει τους 293 ίππους.

Στο εσωτερικό οι μεγαλύτερες αλλαγές αφορούν το Live Cockpit, δηλαδή τον ψηφιακό πίνακα οργάνων του οποίου η διαγώνιος αγγίζει τις 12.3 ίντσες και την οθόνη του infotainment, που είναι διαθέσιμη σε δύο εκδοχές με διαγώνιο 8.8 και 10.25 ίντσες. Ό,τι αφορά το Live Cockpit και την οθόνη του infotainment βρίσκουν εφαρμογή και στη Z4.

Το γερμανικό roadster του οποίου η παραγωγή θα γίνεται, πλέον, στο Gratz της Αυστρίας μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει την οροφή του σε 10 δευτερόλεπτα ακόμα και αν το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα μέχρι 50 χλμ./ώρα. Όσον αφορά τους κινητήρες, δείτε τον αντίστοιχο πίνακα στο τέλος του κειμένου.

Δύο νέα στοιχεία που η BMW ενσωμάτωσε τόσο στη Σειρά 3 όσο και στη Z4 είναι το Intelligent Personal Assistant και το ψηφιακό κλειδί. Το πρώτο αφορά το infotainment το οποίο πλέον μπορεί να δέχεται φωνητικές εντολές σε αρκετές γλώσσες (όχι ακόμα στα Ελληνικά). Το δεύτερο είναι ότι αν ο ιδιοκτήτης θέλει να δώσει το αυτοκίνητο για λίγο σε κάποιον άλλο μπορεί να το κάνει με τη χρήση μιας κάρτας. Επιπλέον, σταδιακά θα κυκλοφορήσει εφαρμογή για κινητά την οποία θα κατεβάζει ο χρήστης και αν το smartphone του υποστηρίζει μια τεχνολογία που ονομάζεται NFC, θα μπορεί να το χρησιμοποιεί ως κλειδί για το αυτοκίνητό του.

 Στη σύντομη διαδρομή που κάναμε με τη νέα Z4 (20i) εκτιμήσαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα καθίσματα βρίσκονται πολύ κοντά στο δάπεδο, στοιχείο που χαρακτηρίζει τα αυτοκίνητα της κατηγορίας, το οποίο βάζει τον οδηγό στη φιλοσοφία του αυτοκινήτου με τον καλύτερο τρόπο.

Οι Γερμανοί έχουν καταφέρει το νέο τους roadster να είναι το ίδιο απολαυστικό τόσο όταν κινείσαι σε ήρεμους, καθημερινούς ρυθμούς, όσο και όταν αποφασίζεις να πιέσεις. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο πιο άκαμπτο πλαίσιο, αλλά και στην πολύ σωστή ρύθμιση της ανάρτησης η οποία προσφέρει περισσότερη άνεση από όση περιμένεις, ενώ ταυτόχρονα σου επιτρέπει να πατήσεις το γκάζι ακόμα και μέσα στη στροφή χωρίς περιττές κλίσεις, μέχρι του σημείου που επεμβαίνει το ESP με γλυκό και ήρεμο τρόπο. Στην οδηγική απόλαυση συμβάλλει και ο βαθύς ήχος του κινητήρα ο οποίος δε φτάνει ποτέ σε ενοχλητικά επίπεδα.

Από την άλλη, όταν οδηγείς την 330i της  Σειράς 3, καταλαβαίνεις ότι στον πυρήνα της είναι η γρήγορη μετακίνηση , πέρα από την κάλυψη των αναγκών της καθημερινότητας.

Εκτελεί πιο γρήγορα τις αλλαγές κατεύθυνσης και η απόκριση του μοτέρ γίνεται πιο άμεση. Η ακρίβεια του τιμονιού, το πλαίσιο και η ρύθμιση της ανάρτησης σου επιτρέπουν να ελέγχεις εύκολα το αυτοκίνητο ακόμα και με απενεργοποιημένο το ESP. Στα μειονεκτήματα συγκαταλέγεται η τραχιά και απότομη λειτουργία του συστήματος που σε επαναφέρει στη λωρίδα κυκλοφορίας, το οποίο μπορεί να σε ξαφνιάσει αφού η δύναμη που ασκεί στο τιμόνι είναι έντονη.

Δύο νέα μοντέλα με διαφορετική αντίληψη που απευθύνονται σε διαφορετικό αγοραστικό κοινό, που ήρθαν για να συνεχίσουν την καριέρα τους και στη χώρα μας.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Laudamotion

Όχι ακριβώς έτσι, αλλά κάπως έτσι καθώς ιδρυτής της Laudamotion (το 2018) είναι ο 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 Αυστριακός Νίκι Λάουντα και νυν  μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ομάδας της Mercedes στη Formula 1.

ERC

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ράλι για το 2019 αρχίζει στις Αζόρες μεταξύ 21-23 Μαρτίου.

Ο αγώνας είναι χωμάτινος και περιλαμβάνει 15 Ειδικές Διαδρομές συνολικού μήκους 219.04 χλμ.

Κάλε και Ήρο

Τι σχέση έχει η γνωστή «αττική σύνταξη» με τους δύο Φινλανδούς που τους αρέσει η ταχύτητα, αλλά σε διαφορετικά εδάφη.

Ο ένας είναι ο Κάλε Ροβάνπερα, ο πιτσιρικάς ετών 19 που έχει καταπλήξει με τις επιδόσεις στο μαγικό χώρο των ράλι και ο άλλος ο Ήρο Ετάλα, γνωστός snowboarder.

Liberty Media

Η Liberty Media ψάχνει συνεχώς νέους τρόπους να κάνει την παρακολούθηση των αγώνων της Formula 1 πιο ενδιαφέρουσα και μία από τις ιδέες που “έχουν πέσει στο τραπέζι” είναι η τοποθέτηση κάμερας πάνω ή μέσα στο κράνος των οδηγών.

Mercedes GLC Coupe

Αγωνία τέλος για την ανανεωμένη GLC Coupe, καθώς η Mercedes προέβη στην αποκάλυψη της, πριν από το επίσημο ντεμπούτο της στο Σαλόνι της Νέας Υόρκης.

Fiat 500X Cross 1.3 FireFly DCT

Η ελαφρώς ανανεωμένη εικόνα του Fiat 500X το φέρνει και πάλι στο προσκήνιο. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα. Οι δυο νέοι βενζινοκινητήρες FireFly 1.0 και 1.3 λίτρων. Εμείς στην προκειμένη περίπτωση εξετάζουμε τον ισχυρότερο.

Γκραν Πρι Μπαχρέιν

Το δεύτερο ραντεβού του φετινού πρωταθλήματος είναι στην έρημο του Μπαχρέιν και στην πίστα «Σακίρ» στις 31 Μαρτίου.

Ηνωμένες Πολιτείες

Στη Βόρεια Καρολίνα υπάρχει μία γέφυρα τρένου η οποία είναι ιδιαίτερα διάσημη στο internet αφού εξ’ αιτίας της έχουν καταστραφεί πολλά φορτηγά, τόσο πολλά ώστε υπάρχει πλέον και site στο οποίο ανεβαίνουν τα ανάλογα βίντεο.

Kia

Πριν ένα μήνα ακριβώς είχαμε δημοσιεύσει ένα σκίτσο, στο οποίο απεικονίζονταν η επερχόμενη crossover έκδοση του Kia Ceed. 

Porsche

Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Porsche, η Taycan, όμως η γερμανική μάρκα δε θα περιοριστεί εκεί αφού επιβεβαίωσε επίσημα ότι ετοιμάζει και μία εκδοχή του μοντέλου με μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος.