Είστε εδώ

Test Drive

Mitsubishi L200 pick-up : H ώρα της ανανέωσης

του Σωτήριου Χάλλα

Τη Βυτίνα επέλεξε η Mitsubishi για να κάνει την παρουσίαση της ολοκαίνουριας, έκτης γενιάς του L200, του μοντέλου που την εκπροσωπεί από το 1978 στην κατηγορία των pick-up.

Στο νέο L200 υπάρχουν αλλαγές οι οποίες φαίνονται με την πρώτη ματιά. Φυσικά αναφερόμαστε στον αισθητικό τομέα και κυρίως στο μπροστινό τμήμα, το οποίο εναρμονίστηκε με την υπόλοιπη γκάμα αφού η σχεδίασή του θυμίζει πολύ εκείνη που συναντάμε σε άλλα μοντέλα της μάρκας όπως το Eclipse Cross. Στα πλαϊνά και το πίσω μέρος οι αλλαγές είναι πολύ μικρότερες.

Οι μεγάλες αλλαγές συνεχίζονται και στο εσωτερικό, με την καμπίνα να προσφέρει σε οδηγό και επιβάτες πολύ καλύτερη εμπειρία σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Χαρακτηριστικά, έχουν τοποθετηθεί μαλακά υλικά σε πολύ περισσότερα σημεία, ενώ και εδώ η σχεδίαση ακολουθεί τα πρότυπα της υπόλοιπης γκάμας, με στοιχεία όπως η οθόνη 7 ιντσών που βρίσκεται στο κέντρο του ταμπλό.

Όσον αφορά την καρότσα το μέγεθός της ποικίλει ανάλογα με την έκδοση. Το νέο L200 διατίθεται σε εκδόσεις Club Cub (μιάμιση καμπίνα με τις πίσω πόρτες να ανοίγουν με ανάποδη φορά) και Double Cub (διπλή καμπίνα). Στην πρώτη περίπτωση το εμβαδό της φτάνει τα 2.72 τ.μ. ενώ στη δεύτερη  μειώνεται στα 2.23 τ.μ. Σε κάθε περίπτωση, το ωφέλιμο φορτίο μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1.075 κιλά.

Φυσικά όταν πρόκειται για pick-up, μεγάλο ρόλο παίζουν και οι off-road δυνατότητες, τομέας στον οποίο το L200 μας εντυπωσίασε. Ανάλογα την έκδοση εξοπλισμού υπάρχουν δύο συστήματα τετρακίνησης.

Το πιο απλό από τα δύο ονομάζεται Easy Select 4WD και διαθέτει τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι η 2H στην οποία η κίνηση πηγαίνει μόνο στον πίσω άξονα, η δεύτερη είναι η 4H με την οποία το L200 γίνεται τετρακίνητο και η τρίτη είναι η 4L που βάζει στην εξίσωση και τον υποπολλαπλασιασμό σχέσεων.

Το δεύτερο σετ ονομάζεται Super Select 4WD – II και διαθέτει τέσσερις επιλογές. Οι δύο πρώτες είναι πάλι οι 2H και 4H όμως η τρίτη είναι η 4HLc όπου κλειδώνει το κεντρικό διαφορικό κατανέμοντας τη ροπή ανάμεσα στους δύο άξονες σε ποσοστό 50:50 και η τέταρτη είναι η 4LLc στην οποία εμπλέκεται και ο υποπολλαπλασιασμός σχέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω προφίλ της τετρακίνησης, μπορούν να συνδυαστούν με κλείδωμα του πίσω διαφορικού, ώστε να κατανέμεται η ροπή στον δεξί και τον αριστερό τροχό σε ποσοστό 50:50. Επιπλέον, από ένα πλήκτρο ο οδηγός επιλέγει το τερέν στο οποίο θα κινηθεί, ώστε το αυτοκίνητο να προσαρμοστεί ανάλογα (χώμα, λάσπη/χιόνι, άμμος, πέτρες/βράχοι). Το “κερασάκι στην τούρτα“ είναι το σύστημα ελέγχου κατάβασης που διατηρεί σταθερή την ταχύτητα σε όποια τιμή ορίσει ο οδηγός ανάμεσα σε 1 έως 20 χλμ./ώρα, όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε απότομη κατηφόρα.

Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε ένα πολύ ικανό εκτός δρόμου αυτοκίνητο το οποίο όταν το τερέν είναι σχετικά βατό μπορεί να κινηθεί ακόμα και σε υψηλές ταχύτητες. Aν και σε pick-up οι ταχύτητες δεν είναι το ζητούμενο, αλλά οι ικανότητες που το L200 έχει, ενώ μπορεί να ανταπεξέλθει με ευκολία σε ποικιλία εμποδίων.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι υπάρχει μόνο μία διαθέσιμη επιλογή σε ό,τι αφορά τον κινητήρα. Πρόκειται για μοτέρ πετρελαίου στα 2.2 λίτρα με απόδοση 150 ίππους και 400 Nm ροπής το οποίο συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων και με αυτόματο κιβώτιο που έχει, επίσης, έξι σχέσεις. Για το 0-100 χλμ./ώρα χρειάζεται 12.4 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 174 χλμ./ώρα. Η απόκρισή του είναι κάπως ράθυμη στο κάτω μέρος του φάσματος όμως όταν περάσει τις 1.600 – 1.700 σ.α.λ. έλκει με άνεση το αμάξωμα.

Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι εκτός από τις πολύ καλές δυνατότητες εκτός δρόμου, το L200 εμφανίζεται ιδιαίτερα πολιτισμένο και εντός δρόμου, αφού υπάρχουν στιγμές που τείνεις να ξεχάσεις ότι στο πίσω μέρος υπάρχει καρότσα και νομίζεις ότι οδηγείς SUV. Αυτό αποτελεί επιτυχία της Mitsubishi καθώς πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι το πλαίσιο είναι τύπου σκάλας και ότι στην πίσω ανάρτηση υπάρχουν ημιελλειπτικά φύλλα.

Οι τιμές του L200 ξεκινούν από τις 26.500 ευρώ για το Club Cub και από τις 28.700 ευρώ για το Double Cub.

Σχετικοί όροι: 

Σχετικά άρθρα

Στους σκορπιούς δεν αρέσουν τα ταξίδια, καθώς ζουν στον ίδιο τόπο μέχρι να πεθάνουν.

Η Ferrari διαχρονικά χρησιμοποιεί team orders για να ελέγξει τις μάχες των οδηγών της μέσα στην πίστα, κάτι το οποίο πρόκειται να κάνει και φέτος, παρά το γεγονός ότι ο Μπινότο αρχικά είχε κάνει άλλες δηλώσεις.

Για τους επαγγελματίες οδηγούς που θέλουν να αποπνέει το όχημα της εργασίας τους μια σπορ αύρα, μερίμνησε η Renault.

Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών θέλουν τη Volkswagen να εξετάζει την πιθανότητα δημιουργίας κάποιου sports car, το οποίο θα διατίθεται αποκλειστικά με ηλεκτρικά κινητήρια σύνολα.

Όπως αναμενόταν η γκάμα της DS Automobiles απέκτησε τρίτο μέλος, τη νέα ναυαρχίδα DS 9, η οποία πλαισιώνει πλέον τα δυο SUV, DS 3 Crossback και DS 7 Crossback.

Στην αφρικανική χώρα θέλησαν να δημιουργήσουν ένα pick-up το οποίο θα ήταν πολύ ισχυρότερο από τον μέσο όρο, οπότε σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλύτερα να μη βελτιώσουν τον υπάρχοντα κινητήρα, αλλά να τοποθετήσουν έναν άλλο.

Την επόμενη γενιά των πρωταθλητών ράλι σκέπτεται η FIA και σε συνεργασία με τις 144 Ομοσπονδίες-μέλη που βρίσκονται υπο την ομπρέλα της FIA, ανακοίνωσε το πρόγραμμα “rally star”  

Το εννιαθέσιο Mercedes Vito Tourer απέκτησε νέα έκδοση, η οποία ονομάζεται Dark Edition και βασίζεται στη Vito Tourer PRO 110 CDI Extra Long. Σε αυτή ξεχωρίζει το χρώμα OBSIDIAN Black που είναι η μοναδική επιλογή και ο πλούσιος εξοπλισμός.

 Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την αεροπορική και επιβατική κίνηση των αεροδρομίων τον Ιανουάριο του 2020 προκύπτουν τα εξής:

Με ήπιο υβριδικό σύστημα διατίθεται πλέον το 500, στο πλαίσιο εξηλεκτρισμού που πραγματοποιεί στη γκάμα της η Fiat.