Είστε εδώ

Τεχνολογία

Wallbox Quasar: Το αυτοκίνητο δίνει ρεύμα στο σπίτι (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Η σταδιακή εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία, εκτός από τις θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα στις πόλεις, θα έχει ένα ακόμα παράπλευρο όφελος, το οποίο είναι η χρήση τους από το δίκτυο ηλεκτρισμού για εξομάλυνση των αυξομειώσεων στη ζήτηση ενέργειας και τον εφεδρικό τους ρόλο σε περίπτωση βλάβης.

Δηλαδή το αυτοκίνητο θα μπορεί όταν είναι συνδεδεμένο στον φορτιστή, να δεχτεί εντολή να φορτίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας που το δίκτυο είναι λιγότερο επιβαρυμένο και είναι πιθανό να υπάρχει μειωμένη χρέωση. Ταυτόχρονα, όταν κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρξει για οποιοδήποτε λόγο απότομη αύξηση στη ζήτηση, τα αυτοκίνητα που είναι συνδεδεμένα σε φορτιστές εκείνη τη στιγμή, θα μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και ως εφεδρική παροχή ενέργειας για το σπίτι τους, αφού σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος, οι ανάγκες θα καλύπτονται από την μπαταρία.

Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω σενάρια όμως, θα πρέπει να υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Η μία είναι η ύπαρξη φορτιστή/φορτιστών που να μπορούν να κατευθύνουν το ρεύμα και προς τις δύο κατευθύνσεις (προς το αυτοκίνητο και από το αυτοκίνητο). Η δεύτερη είναι η υποστήριξη αυτής της λειτουργίας από τα αυτοκίνητα.

Όσον αφορά την πρώτη προϋπόθεση, μία εταιρεία με την ονομασία Wallbox η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των φορτιστών για αυτοκίνητα, παρουσίασε ένα νέο μοντέλο το οποίο μπορεί να κάνει τις παραπάνω λειτουργίες. Μάλιστα, με έναν τέτοιο φορτιστή ο ιδιοκτήτης μπορεί να έχει και κέρδος, αφού το ρεύμα που θα κατευθύνεται από το αυτοκίνητο προς το δίκτυο θα το πληρώνεται, με τον ίδιο τρόπο που πληρώνονται όσοι έχουν διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η διαφορά αυτού του φορτιστή από τις ανταγωνιστικές προτάσεις είναι ότι τα μοντέλα με αντίστοιχες δυνατότητες είναι σαφώς πιο μεγάλα και τουλάχιστον τρεις φορές πιο ακριβά. Βέβαια, η τιμή δεν ανακοινώθηκε, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμα πόσο θα κοστίζει.

Σχετικά με τη δεύτερη προϋπόθεση, το τοπίο είναι ακόμα θολό και αβέβαιο αφού τα μοναδικά μοντέλα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και υποστηρίζουν την αντίστροφη φόρτιση είναι το Nissan Leaf, και το Mitsubishi Outlander PHEV. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν κατά πολύ τα μοντέλα με αυτή τη λειτουργία, προκειμένου να υπάρξουν πραγματικά οφέλη. Αργά ή γρήγορα αυτό θα γίνει, όμως δεν ξέρουμε πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να δούμε υλοποιήσεις σε μεγάλη κλίμακα.

Σχετικά άρθρα

WRC, πρόγραμμα 2020

Αρχικά το πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι 2020 είχε ανακοινωθεί με 14 αγώνες, με την προσθήκη δύο νέων αγώνων σε Κένυα και Ιαπωνία.

Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid

Την «ακτινογραφία» της Cayenne Turbo S E-Hybrid αναλύει η Porsche, εξηγώντας μας όλες τις τεχνολογίες που ενσωματώνει και την κάνουν οδηγικά απολαυστική.

Volkswagen Golf

Τις τελευταίες μέρες έχουν πληθύνει οι διαρροές σχετικά με τις πιο γρήγορες εκδόσεις του Volkswagen Golf όγδοης γενιάς που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2019, με την τελευταία να μας δίνει την πιο σαφή εικόνα γύρω από την ιπποδύναμη της κάθε μίας.

Κίνα - Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Κίνα θέλει να κάνει παρελθόν το πρόβλημα της φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες ανάλογα με την ισχύ του φορτιστή, στρεφόμενη προς τη λύση της εναλλαγής των μπαταριών, διαδικασία η οποία θα διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.

Subaru

Η λακωνική συνήθως στις δηλώσεις της Subaru προχώρησε σε μια σειρά ανακοινώσεων σχετικά με την πορεία και τους στόχους της για το μέλλον.

DS 3 Crossback 1.2 PureTech EAT8

Παρατηρώντας το DS 3 Crossback μας έρχεται στο νου η φράση του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ότι «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο».

WRC, Hyundai Motorsport

Σημαντικό ρόλο στην καθημερινή οδήγηση παίζει η σωστή ρύθμιση του καθίσματος, τόσο για την έδρα όσο και για την πλάτη. Πόσο μάλλον στους αγώνες.

Στο θέμα αυτό δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη.

Hennessey Venom F5

Η Hennessey, μία αμερικανική εταιρεία που ασχολείται κυρίως με τη βελτίωση αυτοκινήτων, έχει βάλει στόχο να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ για αυτοκίνητα παραγωγής, με ένα μοντέλο που θα ονομάζει Venom F5.

Renault

Σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες της Renault σε παγκόσμιο επίπεδο το 2019 πούλησε συνολικά  3.753.723 οχήματα.

Volkswagen

Στο Instagram και συγκεκριμένα από τον χρήστη με την ονομασία Wilcoblok έγινε μια δημοσίευση η οποία πιθανότατα μας δείχνει πώς θα είναι το πίσω μέρος του νέου Volkswagen Golf GTI.