Είστε εδώ

Τεχνολογία

Wallbox Quasar: Το αυτοκίνητο δίνει ρεύμα στο σπίτι (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Η σταδιακή εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία, εκτός από τις θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα στις πόλεις, θα έχει ένα ακόμα παράπλευρο όφελος, το οποίο είναι η χρήση τους από το δίκτυο ηλεκτρισμού για εξομάλυνση των αυξομειώσεων στη ζήτηση ενέργειας και τον εφεδρικό τους ρόλο σε περίπτωση βλάβης.

Δηλαδή το αυτοκίνητο θα μπορεί όταν είναι συνδεδεμένο στον φορτιστή, να δεχτεί εντολή να φορτίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας που το δίκτυο είναι λιγότερο επιβαρυμένο και είναι πιθανό να υπάρχει μειωμένη χρέωση. Ταυτόχρονα, όταν κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρξει για οποιοδήποτε λόγο απότομη αύξηση στη ζήτηση, τα αυτοκίνητα που είναι συνδεδεμένα σε φορτιστές εκείνη τη στιγμή, θα μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών.

Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και ως εφεδρική παροχή ενέργειας για το σπίτι τους, αφού σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος, οι ανάγκες θα καλύπτονται από την μπαταρία.

Για να υλοποιηθούν τα παραπάνω σενάρια όμως, θα πρέπει να υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Η μία είναι η ύπαρξη φορτιστή/φορτιστών που να μπορούν να κατευθύνουν το ρεύμα και προς τις δύο κατευθύνσεις (προς το αυτοκίνητο και από το αυτοκίνητο). Η δεύτερη είναι η υποστήριξη αυτής της λειτουργίας από τα αυτοκίνητα.

Όσον αφορά την πρώτη προϋπόθεση, μία εταιρεία με την ονομασία Wallbox η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των φορτιστών για αυτοκίνητα, παρουσίασε ένα νέο μοντέλο το οποίο μπορεί να κάνει τις παραπάνω λειτουργίες. Μάλιστα, με έναν τέτοιο φορτιστή ο ιδιοκτήτης μπορεί να έχει και κέρδος, αφού το ρεύμα που θα κατευθύνεται από το αυτοκίνητο προς το δίκτυο θα το πληρώνεται, με τον ίδιο τρόπο που πληρώνονται όσοι έχουν διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η διαφορά αυτού του φορτιστή από τις ανταγωνιστικές προτάσεις είναι ότι τα μοντέλα με αντίστοιχες δυνατότητες είναι σαφώς πιο μεγάλα και τουλάχιστον τρεις φορές πιο ακριβά. Βέβαια, η τιμή δεν ανακοινώθηκε, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμα πόσο θα κοστίζει.

Σχετικά με τη δεύτερη προϋπόθεση, το τοπίο είναι ακόμα θολό και αβέβαιο αφού τα μοναδικά μοντέλα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και υποστηρίζουν την αντίστροφη φόρτιση είναι το Nissan Leaf, και το Mitsubishi Outlander PHEV. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν κατά πολύ τα μοντέλα με αυτή τη λειτουργία, προκειμένου να υπάρξουν πραγματικά οφέλη. Αργά ή γρήγορα αυτό θα γίνει, όμως δεν ξέρουμε πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να δούμε υλοποιήσεις σε μεγάλη κλίμακα.

Σχετικά άρθρα

To γράμμα R αποτελεί τη «σφραγίδα» που βάζει η Volkswagen στις κορυφαίες εκδόσεις των μοντέλων της.

Το 2020 θα είναι η τελευταία χρονιά που θα μπορεί κάποιος να αγοράσει την Giulietta, τουλάχιστον στην τρέχουσα μορφή της, καθώς μέχρι το τέλος του έτους η Alfa Romeo θα έχει σταματήσει την κατασκευή της.

Σύμφωνα με τo Kaspersky Family Report, πάνω από ένας στους τέσσερις (28%) γονείς με παιδί ηλικίας μεταξύ επτά και 12 ετών θεωρούν το επιβλαβές (βίαιο ή σεξουαλικό) περιεχόμενο ως τον σημαντικότερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά ενώ βρίσκονται online.

Η εξέλιξη της αυτόνομης οδήγησης είναι ένα από τα «στοιχήματα» που θέλει να κερδίσει στο εγγύς μέλλον η Volvo.

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα το Γκραν Πρι Αγγλίας στην πίστα του Σίλβερστον είναι προγραμματισμένο για τις 19 Ιουλίου. 

Όμως λόγω κορωνοϊού τίποτα δεν είναι σίγουρο για τη διεξαγωγή του κάτι που θα αποφασιστεί στο τέλος Απριλίου. 

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες ίσως χρειαστούν ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Η χάραξη πορείας σε περιόδους μεγάλων κρίσεων, όπως αυτή που βιώνουμε με την πανδημία του κορωνοϊού, απαιτεί ψυχραιμία, μεθοδικότητα και γνώσεις.

Από τη στιγμή που παρουσιάστηκε η τελευταία γενιά του Jimny, έχουμε δει πολλές ιδέες για το πώς θα μπορούσε να είναι μια πεντάθυρη έκδοση, όμως καμία μέχρι τώρα δεν ήταν επίσημη.

Με πάνω από 76.500 κρούσματα από την πανδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία η Volkswagen ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει την αναστολή της παραγωγής στα εργοστάσια που βρίσκονται στην ιδιαίτερη πατρίδα της.

Μπορεί σημαντικό ποσοστό της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο να έχει “παγώσει” λόγω του κορωνοϊού, όμως τα σχέδια των επιχειρήσεων για την επόμενη μέρα συνεχίζονται, όπως συμβαίνει και με τη μετατροπή της Racing Point σε εργοστασιακή ομάδα της Aston Martin από το 2021.