Είστε εδώ

Τεχνολογία

Βρετανία: Εντοπισμός οδηγών με βίντεο από τους πολίτες

του Σωτήριου Χάλλα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αποφασίζουν να εξοπλίσουν το όχημά τους με μία ή και περισσότερες κάμερες καταγραφής, τις λεγόμενες dash cams.

Αποτέλεσμα αυτής της τάσης είναι να κυκλοφορούνε ολοένα και περισσότερα βίντεο στο internet που δείχνουν ατυχήματα ή οδηγούς να κινούνται με υψηλές ταχύτητες και με επικίνδυνους ελιγμούς.

Κάποιες χώρες έχουν προσπαθήσει να αξιοποιήσουν αυτά τα βίντεο προκειμένου να συλλαμβάνουν τους παραβάτες άμεσα και για αυτό το λόγο προσφέρουν τη δυνατότητα στους πολίτες να στείλουν αυτό το υλικό στην αστυνομία.

Στη Βρετανία οι διαθέσιμοι τρόποι είναι με e-mail, μέσω των social media της αστυνομίας και αποστέλλοντας CD στο οποίο είναι γραμμένο το βίντεο.

Όμως, μια ιδιωτική εταιρεία η οποία παράγει dash cams έρχεται να φέρει επανάσταση στον τομέα καθώς δημιούργησε μία πλατφόρμα μέσω της οποίας οι οδηγοί όταν η κάμερα του αυτοκινήτου τους έχει καταγράψει κάποιον επικίνδυνο οδηγό ή κάποιο ατύχημα ή οτιδήποτε άλλο για το οποίο πρέπει να ενημερωθούν οι αρχές θα μπορεί να το στέλνει μέσα σε μερικά λεπτά.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι η πλατφόρμα προσφέρει στο χρήστη τη δυνατότητα να συμπληρώσει online και τα απαραίτητα έγγραφα με τα οποία δηλώνει ότι αυτόπτης μάρτυς του συμβάντος. Μάλιστα, η εταιρεία κάνει διαθέσιμη την πλατφόρμα σε όλους ανεξάρτητα αν έχουν dash cam δικής της παραγωγής καθώς, όπως λέει, θέλει να βοηθήσει το έργο της αστυνομίας.

Για να δούμε, θα αρχίσουμε και στην Ελλάδα να εκμεταλλευόμαστε κάποια στιγμή αυτό το υλικό το οποίο τώρα πηγαίνει χαμένο;

Σχετικά άρθρα

Πίστα Βαρκελώνης - 2η μέρα

Οι κόκκινες βολίδες από το Μαρανέλο ήταν οι ταχύτερες και στη 2η μέρα των επίσημων δοκιμών, αλλά με τον Μονεγάσκο Λεκλέρκ στο κόκπιτ της Ferrari SF90, αντί του Φέτελ. 

Jaguar E-Type

Τα σύγχρονα μοντέλα, όπως η Jaguar E-Type, διαθέτουν πληθώρα τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία μαθαίνουν τις συνήθειες των οδηγών τους όσο αυτοί βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Ράλι Σουηδίας

Η Pirelli είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών του jwrc με τα Ford Fiesta R2.

Τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούν κινητήρα ενός λίτρου τεχνολογίας EcoBoost απόδοσης 200 ίππων. Συνδυάζεται με κιβώτιο της Sadev 5 σχέσεων με την κίνηση να μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς.

Κιβώτιο ταχυτήτων

Το μέλλον της Formula 1 έχει πάρει το δρόμο της τυποποίησης των τμημάτων.

Χειμερινές δοκιμές

Οι χειμερινές δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, με το μεσημεριανό διάλειμμα να βρίσκει και πάλι τη Ferrari στην κορυφή με τον Σαρλ Λεκλέρκ πίσω από το τιμόνι.

Από το Λε Μαν στο πικάπ σας

Η Porsche αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια σειρά δίσκων βινυλίου στην οποία θα αναλύονται οι 19 νίκες που έχει πετύχει στον πιο διάσημο αγώνα αντοχής, τις 24 ώρες του Λε Μαν.

SEAT

Ήδη τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, όπως η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Lamborghini

Από τη στιγμή που όλη η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, αναπόφευκτα το ίδιο θα συμβεί και με μάρκες που ειδικεύονται στην κατασκευή εξωτικών supercars όπως είναι η Lamborghini.

Subaru

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι επισκεφτούν το περίπτερο της Subaru στο φετινό 89ο Σαλόνι της Γενεύης δε θα βαρεθούν.

Αυτό διότι η ιαπωνική εταιρεία στην ελβετική πόλη, πέρα από δυο ηλεκτρικά μοντέλα τεχνολογίας e-BOXER, θα παρουσιάσει και το νέο Viziv Adrenaline Concept.

Apple

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες εξοικειώνονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου που διαθέτουν αρκετά κινητά μέσω των οποίων αναγνωρίζουν τον κάτοχό τους και ξεκλειδώνουν.