Είστε εδώ

Τεχνολογία

Βρετανία: Εντοπισμός οδηγών με βίντεο από τους πολίτες

του Σωτήριου Χάλλα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αποφασίζουν να εξοπλίσουν το όχημά τους με μία ή και περισσότερες κάμερες καταγραφής, τις λεγόμενες dash cams.

Αποτέλεσμα αυτής της τάσης είναι να κυκλοφορούνε ολοένα και περισσότερα βίντεο στο internet που δείχνουν ατυχήματα ή οδηγούς να κινούνται με υψηλές ταχύτητες και με επικίνδυνους ελιγμούς.

Κάποιες χώρες έχουν προσπαθήσει να αξιοποιήσουν αυτά τα βίντεο προκειμένου να συλλαμβάνουν τους παραβάτες άμεσα και για αυτό το λόγο προσφέρουν τη δυνατότητα στους πολίτες να στείλουν αυτό το υλικό στην αστυνομία.

Στη Βρετανία οι διαθέσιμοι τρόποι είναι με e-mail, μέσω των social media της αστυνομίας και αποστέλλοντας CD στο οποίο είναι γραμμένο το βίντεο.

Όμως, μια ιδιωτική εταιρεία η οποία παράγει dash cams έρχεται να φέρει επανάσταση στον τομέα καθώς δημιούργησε μία πλατφόρμα μέσω της οποίας οι οδηγοί όταν η κάμερα του αυτοκινήτου τους έχει καταγράψει κάποιον επικίνδυνο οδηγό ή κάποιο ατύχημα ή οτιδήποτε άλλο για το οποίο πρέπει να ενημερωθούν οι αρχές θα μπορεί να το στέλνει μέσα σε μερικά λεπτά.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι η πλατφόρμα προσφέρει στο χρήστη τη δυνατότητα να συμπληρώσει online και τα απαραίτητα έγγραφα με τα οποία δηλώνει ότι αυτόπτης μάρτυς του συμβάντος. Μάλιστα, η εταιρεία κάνει διαθέσιμη την πλατφόρμα σε όλους ανεξάρτητα αν έχουν dash cam δικής της παραγωγής καθώς, όπως λέει, θέλει να βοηθήσει το έργο της αστυνομίας.

Για να δούμε, θα αρχίσουμε και στην Ελλάδα να εκμεταλλευόμαστε κάποια στιγμή αυτό το υλικό το οποίο τώρα πηγαίνει χαμένο;

Σχετικά άρθρα

Μίμης Γεωργίτσης

Έφυγε ο κύριος Μίμης των αγώνων, ή «Θωρ» όπως ήταν το ψευδώνυμο του όταν βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού. Από τους πλέον αγαπητούς στο χώρο των αγώνων. Ευγενής, πράος, και πάντα με μεγάλη διάθεση στο να βοηθήσει τους αγωνιζόμενους. 

Μαουρίτσιο Αριβαμπένε

Ο επικεφαλής της ομάδας της Ferrari στη Formula 1, Μαουρίτσιο Αριβαμπένε, δήλωσε ότι αναλαμβάνει προσωπικά όλη την ευθύνη σχετικά με τα λάθη που έχει κάνει η ομάδα τη φετινή σεζόν και την έχουν οδηγήσει στο να είναι δεύτερη τόσο στο πρωτάθλημα κατασκευαστών όσο και σε εκείνο των οδηγών με τον Σεμ

Μαρκ Μαρκέθ

Ο Μαρκ Μαρκέθ σε δηλώσεις του πριν το Γκραν Πρι στην πίστα της Αραγονίας εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα οδηγών του 2018 λόγω της πολύ μεγάλης διαφοράς που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή στην κατάταξη από τον δεύτερο, Αντρέα Ντοβιτσιόζο.

BMW

Μετά την παρουσίαση της Ζ4 Μ40i First Edition, της πιο ισχυρής από τις εκδόσεις του νέου roadster της BMW, η γερμανική εταιρεία παρουσίασε τώρα ακόμα τρεις εκδόσεις στο πλαίσιο του Pebble Beach Concours d’Elegance.+

Porsche - Hyundai

Τα head-up displays ή εν συντομία HUD είναι στην αγορά πολλά χρόνια όμως μόλις τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους σε πιο προσιτά μοντέλα ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν κάποιες ενδείξεις του πίνακα οργάνων στο παρμπρίζ

Ferrari Monza SP1 και SP2

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Capital Markets Day που διοργανώνει για να ανακοινώσει τα μελλοντικά σχέδιά της η Ferrari παρουσίασε δύο νέα, ιδιαίτερα μοντέλα τα οποία συνδυάζουν σχεδίαση από το παρελθόν με τεχνολογία του σήμερα.

Mercedes

Η Mercedes - AMG παρουσίασε μετά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που βλέπαμε φωτογραφίες teaser το νέο μέλος της οικογένειας της A-Class η οποία είναι η πιο γρήγορη μέχρι στιγμής εκδοχή της, την A35 4MATIC.

Seat Tarraco

Στην Αρένα της Ταραγκόνας ο Λόυκα Ντε Μέο, ο δραστήριος αυτός πρόεδρος της Seat που στην κυριολεξία την έχει αναστήσει, μαζί με το επιτελείο του αποκάλυψαν το νέο Tarraco.

Renault - Nissan - Mitsubishi

Μέχρι τώρα ο πιο εύκολος τρόπος για να μεταφέρουμε ένα κομμάτι της εμπειρίας που έχουμε με το κινητό μας, στο αυτοκίνητο, είναι σύνδεση του smartphone με το infotainment μέσω Android Auto ή Apple CarPlay.

Porsche Cayenne Turbo

Όταν οι λέξεις ρεκόρ και Porsche Cayenne Turbo βρίσκονται στην ίδια πρόταση τότε περιμένεις να διαβάσεις για ένα νέο επίτευγμα του γερμανικού SUV.