Είστε εδώ

Τεχνολογία

Volvo: Έφτιαξε σκάφος που "παρκάρει" μόνο του (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να εξελίξουν ολοένα και περισσότερο τις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και σταδιακά βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα όπως τα συστήματα αυτόματου παρκαρίσματος όμως η τεχνογνωσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλού.

Το 1999 η Volvo χωρίστηκε σε δύο εταιρείες. Η μία είναι η αυτοκινητοβιομηχανία που ξέρουμε και η άλλη είναι η Volvo Group που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το τμήμα φορτηγών και τη Volvo Penta που ασχολείται με συστήματα σκαφών θαλάσσης.

Η τελευταία, θέλει να φέρει το αυτόματο παρκάρισμα και στον κόσμο της θάλασσας. Εδώ και μια δεκαετία έχει δημιουργήσει ένα σύστημα με το οποίο ο skipper, δηλαδή ο χειριστής του σκάφους, μπορεί να το χειριστεί κατά τη διαδικασία του ελλιμενισμού μόνο με τη χρήση ενός joystick ενώ η εταιρεία έχει ενσωματώσει μια λειτουργία με την οποία το σκάφος διατηρείται σταθερό ακόμα και αν φυσάει ή αν η θάλασσα έχει έντονα ρεύματα.

Τώρα στη Volvo Penta κάνουν το επόμενο βήμα και δίνουν τη δυνατότητα να γίνεται όλη η διαδικασία του ελλιμενισμού αυτόματα. Για να γίνει αυτό συνδυάζεται το σύστημα με το joystick με την τοποθέτηση αισθητήρων στην προβλήτα. Οι αισθητήρες ειδοποιούν το σκάφος ότι υπάρχει μία κενή θέση. Τότε ο skipper δίνει την εντολή να ξεκινήσει η αυτόματη διαδικασία και λίγο πριν τελειώσει ειδοποιείται για να τη σταματήσει. Η εμπλοκή του ανθρώπου σε όλη την υπόλοιπη διαδικασία είναι μηδενική.

Μέσα από αυτή την εφαρμογή βλέπουμε πώς η εξέλιξη μιας τεχνολογίας σε έναν τομέα μπορεί να βρει εφαρμογή και αλλού καθώς μπορεί οι εταιρείες να εξελίσσουν τα συστήματά τους για το δρόμο όμως οι ίδιες αρχές χρησιμοποιούνται τελικά και στα σκάφη.

Σχετικά άρθρα

Ράλι Ακρόπολις

Ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ Δημήτρης Μιχελακάκης παρέθεσε συνέντευξη Τύπου με θέμα το ράλι Ακρόπολις που δεν θα είναι σε κανένα διεθνές ημερολόγιο το 2019. 

Black Friday

Η  Peugeot για δεύτερη συνεχή χρονιά εφαρμόζει το  θεσμό Black Friday στην αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα με μοναδικές προσφορές! 

Ράλι Αυστραλίας

Τελευταίος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος στη χώρα των καγκουρό και η Michelin, αποκλειστικός προμηθευτής των εργοστασιακών ομάδων, ταξιδέψε στην Αυστραλία με 628 ελαστικά. 

Mercedes GLC F-Cell

Κατά καιρούς έχουμε δει διαφόρων ειδών υβριδικά συστήματα κίνησης μεταξύ των οποίων μπαταρίες και βενζινοκινητήρας, μπαταρίες και πετρελαιοκινητήρας και τις αντίστοιχες plug-in εκδοχές τους, μέχρι και συστήματα με πεπιεσμένο αέρα.

Ford GT Heritage Edition

Η μεγάλη ζήτηση για το Ford GΤ και ο περιορισμένος αριθμός παραγωγής του, δημιουργούν ένα μακρύ κατάλογο στη λίστα αναμονής.

YΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ προκύπτει ότι το 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου διακινήθηκαν 58,7 εκατομμύρια επιβάτες.

Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 9,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 όπου είχαν διακινηθεί 53.404.425 επιβάτες.

Ισπανία

Όσο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξελίσσονται και έρχονται πιο κοντά στην καθημερινότητα τόσο κάποιες κυβερνήσεις αρχίζουν να σκέφτονται την απαγόρευση εκείνων με κινητήρες εσωτερικής καύσης προκειμένου να μειωθεί η μόλυνση του αέρα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

Hyundai

Πέρα από την έλευση της ηλεκτροκίνησης και των αυτόνομων αυτοκινήτων, παρατηρείται ότι στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσεων κινητικότητας για το μέλλον ερευνώνται και οι εναέριες μεταφορές με νέα μέσα.

Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Η πορεία προς την ηλεκτροκίνηση δεν είναι εύκολη για τις αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές νέες προκλήσεις όμως μία από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη, είναι η προμήθεια των μπαταριών που απαιτούνται για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Mercedes

Μέχρι πριν λίγο καιρό όποιος ήθελε να πάρει τη νέα Mercedes A-Class με κινητήρα πετρελαίου είχε μόνο μια επιλογή και αυτή ήταν η A180d όμως τώρα η γερμανική εταιρεία προσθέτει δύο ακόμα επιλογές που φέρουν τις ονομασίες A200d και A220d.