Είστε εδώ

Τεχνολογία

Volvo: Έφτιαξε σκάφος που "παρκάρει" μόνο του (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να εξελίξουν ολοένα και περισσότερο τις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και σταδιακά βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα όπως τα συστήματα αυτόματου παρκαρίσματος όμως η τεχνογνωσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλού.

Το 1999 η Volvo χωρίστηκε σε δύο εταιρείες. Η μία είναι η αυτοκινητοβιομηχανία που ξέρουμε και η άλλη είναι η Volvo Group που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το τμήμα φορτηγών και τη Volvo Penta που ασχολείται με συστήματα σκαφών θαλάσσης.

Η τελευταία, θέλει να φέρει το αυτόματο παρκάρισμα και στον κόσμο της θάλασσας. Εδώ και μια δεκαετία έχει δημιουργήσει ένα σύστημα με το οποίο ο skipper, δηλαδή ο χειριστής του σκάφους, μπορεί να το χειριστεί κατά τη διαδικασία του ελλιμενισμού μόνο με τη χρήση ενός joystick ενώ η εταιρεία έχει ενσωματώσει μια λειτουργία με την οποία το σκάφος διατηρείται σταθερό ακόμα και αν φυσάει ή αν η θάλασσα έχει έντονα ρεύματα.

Τώρα στη Volvo Penta κάνουν το επόμενο βήμα και δίνουν τη δυνατότητα να γίνεται όλη η διαδικασία του ελλιμενισμού αυτόματα. Για να γίνει αυτό συνδυάζεται το σύστημα με το joystick με την τοποθέτηση αισθητήρων στην προβλήτα. Οι αισθητήρες ειδοποιούν το σκάφος ότι υπάρχει μία κενή θέση. Τότε ο skipper δίνει την εντολή να ξεκινήσει η αυτόματη διαδικασία και λίγο πριν τελειώσει ειδοποιείται για να τη σταματήσει. Η εμπλοκή του ανθρώπου σε όλη την υπόλοιπη διαδικασία είναι μηδενική.

Μέσα από αυτή την εφαρμογή βλέπουμε πώς η εξέλιξη μιας τεχνολογίας σε έναν τομέα μπορεί να βρει εφαρμογή και αλλού καθώς μπορεί οι εταιρείες να εξελίσσουν τα συστήματά τους για το δρόμο όμως οι ίδιες αρχές χρησιμοποιούνται τελικά και στα σκάφη.

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Polo R5

Με τον Ερίκ Καμιλί πίσω από το τιμόνι συνεχίστηκαν οι δοκιμές του Volkswagen Polo R5 επι Ισπανικού εδάφους στην περιοχή της Καταλονίας. Μάλιστα για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν τα ασφάλτινα ελαστικά P Zero της Pirelli και όπως έδειξαν οι τηλεμετρίες το κράτημα ικανοποίησε την ομάδα. Το αυτοκίνητο

P.I.C.K. Πάτρας

Στην γιορτή του καρτ, στο Διεθνές Σιρκουί Καρτ της Πάτρας, πιο γνωστό ως P.I.C.K., οι οδηγοί που συμμετέχουν στο θεσμό ΙΑΜΕ θα δώσουν το παρών. 

Kirkos lubricants & batteries house

Οι Δημήτρης και Μίλτος Κύρκος στην οδό Λένορμαν 184, στον Κολωνό, δημιούργησαν το Kirkos lubricants & batteries house.

EuroNCAP

H τεχνολογική υπεροχή του νέου Ford Focus αναδεικνύεται και στον τομέα της ασφάλειας, καθώς ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός EuroNCAP το βαθμολόγησε με πέντε αστέρια.

ERC-Ράλι Ρώμης

Μερικές 10ετίες πριν τα Fiat 124 Abarth ήταν αυτά που έδιναν το τόνο σε κάθε μορφής αγώνων.

Ferrari Dino

Μπορεί να μην ήταν η πιο ισχυρή Ferrari που κατασκευάστηκε επί εποχής Έντσο Φεραρι, αλλά ήταν ίσως το πιο αγαπημένο μοντέλο του ιδρυτή της θρυλικής ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

EuroNCAP

Τη συνωνυμία της με τη λέξη ασφάλεια επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά η Volvo καθώς το νέο XC40, απέσπασε την ύψιστη διάκριση των πέντε αστέρων από τον ανεξάρτητο ευρωπαϊκό οργανισμό EuroNCAP.

Lamborghini Aventador και Huracan

Δε σταματά να μετρά επιτεύγματα στον τομέα της παραγωγής η Lamborghini.

Η ιταλική εταιρία των supercars λοιπόν ανακοίνωσε ότι η παραγωγή των Aventador και Huracan έφτασαν σε υψηλούς, για τα δεδομένα της Lamborghini πάντα, αριθμούς.

Toyota Supra

Όλα τα κεφάλαια από την ιστορία της Toyota Supra ενώθηκαν για πρώτη φορά κάτω από την ίδια στέγη.

Bentley

Ένα νέο διακοσμητικό υλικό δημιούργησε για τα μοντέλα της Bentley το τμήμα εξατομίκευσης Mulliner.