Είστε εδώ

Τεχνολογία

Volvo: Έφτιαξε σκάφος που "παρκάρει" μόνο του (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να εξελίξουν ολοένα και περισσότερο τις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και σταδιακά βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα όπως τα συστήματα αυτόματου παρκαρίσματος όμως η τεχνογνωσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλλού.

Το 1999 η Volvo χωρίστηκε σε δύο εταιρείες. Η μία είναι η αυτοκινητοβιομηχανία που ξέρουμε και η άλλη είναι η Volvo Group που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το τμήμα φορτηγών και τη Volvo Penta που ασχολείται με συστήματα σκαφών θαλάσσης.

Η τελευταία, θέλει να φέρει το αυτόματο παρκάρισμα και στον κόσμο της θάλασσας. Εδώ και μια δεκαετία έχει δημιουργήσει ένα σύστημα με το οποίο ο skipper, δηλαδή ο χειριστής του σκάφους, μπορεί να το χειριστεί κατά τη διαδικασία του ελλιμενισμού μόνο με τη χρήση ενός joystick ενώ η εταιρεία έχει ενσωματώσει μια λειτουργία με την οποία το σκάφος διατηρείται σταθερό ακόμα και αν φυσάει ή αν η θάλασσα έχει έντονα ρεύματα.

Τώρα στη Volvo Penta κάνουν το επόμενο βήμα και δίνουν τη δυνατότητα να γίνεται όλη η διαδικασία του ελλιμενισμού αυτόματα. Για να γίνει αυτό συνδυάζεται το σύστημα με το joystick με την τοποθέτηση αισθητήρων στην προβλήτα. Οι αισθητήρες ειδοποιούν το σκάφος ότι υπάρχει μία κενή θέση. Τότε ο skipper δίνει την εντολή να ξεκινήσει η αυτόματη διαδικασία και λίγο πριν τελειώσει ειδοποιείται για να τη σταματήσει. Η εμπλοκή του ανθρώπου σε όλη την υπόλοιπη διαδικασία είναι μηδενική.

Μέσα από αυτή την εφαρμογή βλέπουμε πώς η εξέλιξη μιας τεχνολογίας σε έναν τομέα μπορεί να βρει εφαρμογή και αλλού καθώς μπορεί οι εταιρείες να εξελίσσουν τα συστήματά τους για το δρόμο όμως οι ίδιες αρχές χρησιμοποιούνται τελικά και στα σκάφη.

Σχετικά άρθρα

Μίμης Γεωργίτσης

Έφυγε ο κύριος Μίμης των αγώνων, ή «Θωρ» όπως ήταν το ψευδώνυμο του όταν βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού. Από τους πλέον αγαπητούς στο χώρο των αγώνων. Ευγενής, πράος, και πάντα με μεγάλη διάθεση στο να βοηθήσει τους αγωνιζόμενους. 

Μαουρίτσιο Αριβαμπένε

Ο επικεφαλής της ομάδας της Ferrari στη Formula 1, Μαουρίτσιο Αριβαμπένε, δήλωσε ότι αναλαμβάνει προσωπικά όλη την ευθύνη σχετικά με τα λάθη που έχει κάνει η ομάδα τη φετινή σεζόν και την έχουν οδηγήσει στο να είναι δεύτερη τόσο στο πρωτάθλημα κατασκευαστών όσο και σε εκείνο των οδηγών με τον Σεμ

Μαρκ Μαρκέθ

Ο Μαρκ Μαρκέθ σε δηλώσεις του πριν το Γκραν Πρι στην πίστα της Αραγονίας εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα οδηγών του 2018 λόγω της πολύ μεγάλης διαφοράς που απολαμβάνει αυτή τη στιγμή στην κατάταξη από τον δεύτερο, Αντρέα Ντοβιτσιόζο.

BMW

Μετά την παρουσίαση της Ζ4 Μ40i First Edition, της πιο ισχυρής από τις εκδόσεις του νέου roadster της BMW, η γερμανική εταιρεία παρουσίασε τώρα ακόμα τρεις εκδόσεις στο πλαίσιο του Pebble Beach Concours d’Elegance.+

Porsche - Hyundai

Τα head-up displays ή εν συντομία HUD είναι στην αγορά πολλά χρόνια όμως μόλις τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους σε πιο προσιτά μοντέλα ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων το μόνο που κάνουν είναι να μεταφέρουν κάποιες ενδείξεις του πίνακα οργάνων στο παρμπρίζ

Ferrari Monza SP1 και SP2

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Capital Markets Day που διοργανώνει για να ανακοινώσει τα μελλοντικά σχέδιά της η Ferrari παρουσίασε δύο νέα, ιδιαίτερα μοντέλα τα οποία συνδυάζουν σχεδίαση από το παρελθόν με τεχνολογία του σήμερα.

Mercedes

Η Mercedes - AMG παρουσίασε μετά ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που βλέπαμε φωτογραφίες teaser το νέο μέλος της οικογένειας της A-Class η οποία είναι η πιο γρήγορη μέχρι στιγμής εκδοχή της, την A35 4MATIC.

Seat Tarraco

Στην Αρένα της Ταραγκόνας ο Λόυκα Ντε Μέο, ο δραστήριος αυτός πρόεδρος της Seat που στην κυριολεξία την έχει αναστήσει, μαζί με το επιτελείο του αποκάλυψαν το νέο Tarraco.

Renault - Nissan - Mitsubishi

Μέχρι τώρα ο πιο εύκολος τρόπος για να μεταφέρουμε ένα κομμάτι της εμπειρίας που έχουμε με το κινητό μας, στο αυτοκίνητο, είναι σύνδεση του smartphone με το infotainment μέσω Android Auto ή Apple CarPlay.

Porsche Cayenne Turbo

Όταν οι λέξεις ρεκόρ και Porsche Cayenne Turbo βρίσκονται στην ίδια πρόταση τότε περιμένεις να διαβάσεις για ένα νέο επίτευγμα του γερμανικού SUV.