Είστε εδώ

Τεχνολογία

Volkswagen: Βραβείο από τον EuroNCAP

του Σωτήριου Χάλλα

Η Volkswagen θα περιλαμβάνει στο βασικό εξοπλισμό του νέου Golf όγδοης γενιάς τη δυνατότητα το αυτοκίνητο να επικοινωνεί με άλλα οχήματα, αλλά και με στοιχεία του δρόμου όπως τα φανάρια.

Το σύστημα των Γερμανών ονομάζεται Local Hazard Warning και είναι η πρώτη τεχνολογία που βραβεύεται από τον EuroNCAP μετά από έξι χρόνια.

Εκτός από το Golf, το νέο σύστημα θα το συναντάμε και στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της οικογένειας ID.

Όταν το σύστημα του αυτοκινήτου καταλάβει ότι έχει υπάρξει κάποιο απρόοπτο γεγονός που μπορεί να επηρεάσει του υπόλοιπους οδηγούς, εκπέμπει ένα σήμα το οποίο μπορούν να λάβουν τα αυτοκίνητα που έχουν ανάλογο σύστημα. Οι οδηγοί εκείνων των οχημάτων θα δουν προειδοποιητικές ενδείξεις ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Έτσι, αν κάποιο αυτοκίνητο έχει υποστεί βλάβη και είναι σταθμευμένο στην άκρη του δρόμου τότε οι υπόλοιποι οδηγοί θα δουν κάποια ενημέρωση, όμως αν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα, τότε οι προειδοποιήσεις θα είναι σαφώς πιο έντονες.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στο σύστημα με τον κυριότερο να είναι ότι η λειτουργία του ξεκινάει πάνω από τα 80 χλμ./ώρα, δεδομένου ότι τα περισσότερα σοβαρά ατυχήματα γίνονται σε αυτοκινητόδρομους και επαρχιακούς δρόμους.

Το εν λόγω σύστημα θα βρίσκεται στο βασικό εξοπλισμό όλων των Golf, όμως δε θα είναι ενεργοποιημένο για λόγους προσωπικών δεδομένων. Αυτό θα γίνεται χειροκίνητα από τον χρήστη και το σύστημα θα παραμένει μόνιμα ενεργό, εκτός αν ο οδηγός το απενεργοποιήσει.

Σχετικά άρθρα

Ένα από τα πιο εμβληματικά και ποθητά μοντέλα στην ιστορία της Mazda είναι αναμφισβήτητα το RX-7.

Ένας οδηγός στην πόλη Νοβάτο της Καλιφόρνια κατέγραψε χάρη σε κάμερα που είχε τοποθετήσει στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του, τη στιγμή που μία οδηγός τον χτύπησε και επέλεξε να φύγει, χωρίς να αφήσει τα στοιχεία της.

Οι οίκοι στην Ευρώπη «ψάχνονται» στο θέμα της διαφοροποίησης, ενώ δεν είναι λίγοι που «παντρεύουν» το παρελθόν με σύγχρονες τεχνολογίες. 

Ένας τέτοιος οίκος είναι ο Lazareth που έφτιαξε ένα Mini Moke με καρδιά Maserati. 

Έαν έχεις κέφι όλα γίνονται. 

Ο Ζακ Μπράουν, επικεφαλής της ομάδας της McLaren στη Formula 1, θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή το άθλημα βρίσκεται σε πολύ “εύθραυστη” κατάσταση, καθώς εκτός από τα έσοδά του, ίσως να απειλείται και η ίδια του η ύπαρξη.

Μπορεί σήμερα η Skoda να μην είναι γνωστή για τα επαγγελματικά της οχήματα, όμως πριν από 113 χρόνια διέπρεψε στην κατηγορία αυτή.

Κάποιες χώρες έχουν θέσει στόχο να απαγορεύσουν εντελώς την πώληση οχημάτων με μοτέρ βενζίνης ή/και πετρελαίου μέσα στις επόμενες δεκαετίες, στοιχείο το οποίο μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο συμπέρασμα ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης σταδιακά θα αποτελέσουν παρελθόν, όμως η Mazda διαφωνεί.

Tην περίοδο 2002-2009 η Toyota ενεπλάκη και στη Formula 1, ξεκινώντας την εξέλιξη του μονοθεσίου από το 1999.

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός του WRC για τους φίλους των αγώνων όπου η ψήφος θα κρίνει το ποιος είναι ο κορυφαίος οδηγός ράλι από το 1979, εποχή που θεσπίστηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι. 

Όλο και συχνότερα παρατηρούμε στα νέα μοντέλα ότι οι οθόνες αφής στο κέντρο του ταμπλό αυξάνουν διαρκώς το μέγεθος τους, ωστόσο η Nissan επιθυμεί στα μελλοντικά της μοντέλα να ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση στο συγκεκριμένο τομέα.

Το Volkswagen e-Golf οδεύει προς το τέλος της εμπορικής του πορείας, όμως φαίνεται ότι δεν έχει σκοπό να αποχωρήσει ακόμα, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία του έδωσε παράταση τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.