Είστε εδώ

Τεχνολογία

Volkswagen: Μεγάλη επένδυση για νέου τύπου μπαταρίες

του Σωτήριου Χάλλα

Μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να εξελίσσονται συνεχώς και οι εταιρείες να ανακοινώνουν συνεχώς νέα μοντέλα όμως υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο στην καθολική επικράτησή τους και αυτό είναι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούν.

Η λύση φαίνεται ότι είναι οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης (solid state batteries) οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα και σημαντικά μικρότερο βάρος επιτρέποντας στους κατασκευαστές να δημιουργήσουν μοντέλα πιο ελαφριά και με πολύ μεγαλύτερη αυτονομία. Ακόμα, οι solid state batteries είναι πιο ασφαλείς καθώς πιάνουν πολύ πιο δύσκολα φωτιά σε περίπτωση σύγκρουσης σε σχέση με τις μπαταρίες λιθίου ενώ παράγουν και λιγότερη θερμότητα μειώνοντας τις ανάγκες ψύξης.

Μέχρι στιγμής είναι αρκετές οι εταιρείες που έχουν “μπει στο παιχνίδι”  της εξέλιξής τους και ανάμεσα σε αυτές συναντάμε τις Toyota, Honda, BMW, Nissan, Lamborghini καθώς και τον ενεργειακό κολοσσό BP. Τώρα, στην “παρέα” των παραπάνω εταιρειών μπαίνει και η Volkswagen η οποία μάλιστα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να τις χρησιμοποιήσει σε μοντέλα μαζικής παραγωγής ήδη από το 2025.

Η γερμανική μάρκα θα εμπλακεί στην ανάπτυξη των μπαταριών στερεάς κατάστασης μέσω της εταιρείας QuantumScape η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τέτοιου είδους μπαταρίες. Η συνεργασία των δύο εταιρειών έχει ξεκινήσει από το 2012 και σε αυτό το διάστημα έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος οπότε αυτό τους οδήγησε στην απόφαση να αγοράσουν μερίδιο της εταιρείας επενδύοντας 100 εκατομμύρια δολάρια (85.8 εκατομμύρια ευρώ).

Θέλοντας να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα αυτών των μπαταριών οι άνθρωποι της VW αναφέρουν ότι αν χρησιμοποιούνταν στο e-Golf η αυτονομία του από τα 300 χλμ. που είναι σήμερα θα έφτανε τα 750 χλμ.

Αν και τα πλεονεκτήματα των solid state batteries είναι πολλά η πρόοδος είναι αργή και δύσκολη οπότε περιμένουμε να δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον για αυτή την τόσο πολλά υποσχόμενη μέθοδο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχετικά άρθρα

Ράλι Ακρόπολις

Ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ Δημήτρης Μιχελακάκης παρέθεσε συνέντευξη Τύπου με θέμα το ράλι Ακρόπολις που δεν θα είναι σε κανένα διεθνές ημερολόγιο το 2019. 

Black Friday

Η  Peugeot για δεύτερη συνεχή χρονιά εφαρμόζει το  θεσμό Black Friday στην αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα με μοναδικές προσφορές! 

Ράλι Αυστραλίας

Τελευταίος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος στη χώρα των καγκουρό και η Michelin, αποκλειστικός προμηθευτής των εργοστασιακών ομάδων, ταξιδέψε στην Αυστραλία με 628 ελαστικά. 

Mercedes GLC F-Cell

Κατά καιρούς έχουμε δει διαφόρων ειδών υβριδικά συστήματα κίνησης μεταξύ των οποίων μπαταρίες και βενζινοκινητήρας, μπαταρίες και πετρελαιοκινητήρας και τις αντίστοιχες plug-in εκδοχές τους, μέχρι και συστήματα με πεπιεσμένο αέρα.

Ford GT Heritage Edition

Η μεγάλη ζήτηση για το Ford GΤ και ο περιορισμένος αριθμός παραγωγής του, δημιουργούν ένα μακρύ κατάλογο στη λίστα αναμονής.

YΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ προκύπτει ότι το 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου διακινήθηκαν 58,7 εκατομμύρια επιβάτες.

Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 9,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 όπου είχαν διακινηθεί 53.404.425 επιβάτες.

Ισπανία

Όσο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξελίσσονται και έρχονται πιο κοντά στην καθημερινότητα τόσο κάποιες κυβερνήσεις αρχίζουν να σκέφτονται την απαγόρευση εκείνων με κινητήρες εσωτερικής καύσης προκειμένου να μειωθεί η μόλυνση του αέρα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

Hyundai

Πέρα από την έλευση της ηλεκτροκίνησης και των αυτόνομων αυτοκινήτων, παρατηρείται ότι στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσεων κινητικότητας για το μέλλον ερευνώνται και οι εναέριες μεταφορές με νέα μέσα.

Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Η πορεία προς την ηλεκτροκίνηση δεν είναι εύκολη για τις αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές νέες προκλήσεις όμως μία από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη, είναι η προμήθεια των μπαταριών που απαιτούνται για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Mercedes

Μέχρι πριν λίγο καιρό όποιος ήθελε να πάρει τη νέα Mercedes A-Class με κινητήρα πετρελαίου είχε μόνο μια επιλογή και αυτή ήταν η A180d όμως τώρα η γερμανική εταιρεία προσθέτει δύο ακόμα επιλογές που φέρουν τις ονομασίες A200d και A220d.