Είστε εδώ

Τεχνολογία

Volkswagen: Μεγάλη επένδυση για νέου τύπου μπαταρίες

του Σωτήριου Χάλλα

Μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να εξελίσσονται συνεχώς και οι εταιρείες να ανακοινώνουν συνεχώς νέα μοντέλα όμως υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο στην καθολική επικράτησή τους και αυτό είναι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούν.

Η λύση φαίνεται ότι είναι οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης (solid state batteries) οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα και σημαντικά μικρότερο βάρος επιτρέποντας στους κατασκευαστές να δημιουργήσουν μοντέλα πιο ελαφριά και με πολύ μεγαλύτερη αυτονομία. Ακόμα, οι solid state batteries είναι πιο ασφαλείς καθώς πιάνουν πολύ πιο δύσκολα φωτιά σε περίπτωση σύγκρουσης σε σχέση με τις μπαταρίες λιθίου ενώ παράγουν και λιγότερη θερμότητα μειώνοντας τις ανάγκες ψύξης.

Μέχρι στιγμής είναι αρκετές οι εταιρείες που έχουν “μπει στο παιχνίδι”  της εξέλιξής τους και ανάμεσα σε αυτές συναντάμε τις Toyota, Honda, BMW, Nissan, Lamborghini καθώς και τον ενεργειακό κολοσσό BP. Τώρα, στην “παρέα” των παραπάνω εταιρειών μπαίνει και η Volkswagen η οποία μάλιστα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να τις χρησιμοποιήσει σε μοντέλα μαζικής παραγωγής ήδη από το 2025.

Η γερμανική μάρκα θα εμπλακεί στην ανάπτυξη των μπαταριών στερεάς κατάστασης μέσω της εταιρείας QuantumScape η οποία ασχολείται αποκλειστικά με τέτοιου είδους μπαταρίες. Η συνεργασία των δύο εταιρειών έχει ξεκινήσει από το 2012 και σε αυτό το διάστημα έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος οπότε αυτό τους οδήγησε στην απόφαση να αγοράσουν μερίδιο της εταιρείας επενδύοντας 100 εκατομμύρια δολάρια (85.8 εκατομμύρια ευρώ).

Θέλοντας να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα αυτών των μπαταριών οι άνθρωποι της VW αναφέρουν ότι αν χρησιμοποιούνταν στο e-Golf η αυτονομία του από τα 300 χλμ. που είναι σήμερα θα έφτανε τα 750 χλμ.

Αν και τα πλεονεκτήματα των solid state batteries είναι πολλά η πρόοδος είναι αργή και δύσκολη οπότε περιμένουμε να δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον για αυτή την τόσο πολλά υποσχόμενη μέθοδο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχετικά άρθρα

Volkswagen Polo R5

Με τον Ερίκ Καμιλί πίσω από το τιμόνι συνεχίστηκαν οι δοκιμές του Volkswagen Polo R5 επι Ισπανικού εδάφους στην περιοχή της Καταλονίας. Μάλιστα για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν τα ασφάλτινα ελαστικά P Zero της Pirelli και όπως έδειξαν οι τηλεμετρίες το κράτημα ικανοποίησε την ομάδα. Το αυτοκίνητο

P.I.C.K. Πάτρας

Στην γιορτή του καρτ, στο Διεθνές Σιρκουί Καρτ της Πάτρας, πιο γνωστό ως P.I.C.K., οι οδηγοί που συμμετέχουν στο θεσμό ΙΑΜΕ θα δώσουν το παρών. 

Kirkos lubricants & batteries house

Οι Δημήτρης και Μίλτος Κύρκος στην οδό Λένορμαν 184, στον Κολωνό, δημιούργησαν το Kirkos lubricants & batteries house.

EuroNCAP

H τεχνολογική υπεροχή του νέου Ford Focus αναδεικνύεται και στον τομέα της ασφάλειας, καθώς ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός EuroNCAP το βαθμολόγησε με πέντε αστέρια.

ERC-Ράλι Ρώμης

Μερικές 10ετίες πριν τα Fiat 124 Abarth ήταν αυτά που έδιναν το τόνο σε κάθε μορφής αγώνων.

Ferrari Dino

Μπορεί να μην ήταν η πιο ισχυρή Ferrari που κατασκευάστηκε επί εποχής Έντσο Φεραρι, αλλά ήταν ίσως το πιο αγαπημένο μοντέλο του ιδρυτή της θρυλικής ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

EuroNCAP

Τη συνωνυμία της με τη λέξη ασφάλεια επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά η Volvo καθώς το νέο XC40, απέσπασε την ύψιστη διάκριση των πέντε αστέρων από τον ανεξάρτητο ευρωπαϊκό οργανισμό EuroNCAP.

Lamborghini Aventador και Huracan

Δε σταματά να μετρά επιτεύγματα στον τομέα της παραγωγής η Lamborghini.

Η ιταλική εταιρία των supercars λοιπόν ανακοίνωσε ότι η παραγωγή των Aventador και Huracan έφτασαν σε υψηλούς, για τα δεδομένα της Lamborghini πάντα, αριθμούς.

Toyota Supra

Όλα τα κεφάλαια από την ιστορία της Toyota Supra ενώθηκαν για πρώτη φορά κάτω από την ίδια στέγη.

Bentley

Ένα νέο διακοσμητικό υλικό δημιούργησε για τα μοντέλα της Bentley το τμήμα εξατομίκευσης Mulliner.