Είστε εδώ

Τεχνολογία

Volkswagen: Κάνει τα αυτοκίνητα υδρογόνου πιο φτηνά

του Σωτήριου Χάλλα

Σχεδόν το σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανιών έχει στραφεί στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μεταξύ των οποίων είναι και η Volkswagen Η οποία έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ όμως τώρα δηλώνει ότι και τα οχήματα υδρογόνου έχουν σημαντική προοπτική.

Μάλιστα, το κυριότερο από τα οφέλη τους όσον αφορά την καθημερινή χρήση έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορείς να τα ανεφοδιάσεις σε λίγα λεπτά ενώ τα ηλεκτρικά χρειάζονται κάποιες ώρες για να φορτίσουν.

Φυσικά, τα αυτοκίνητα με κυψέλες υδρογόνου έχουν και αρνητικά και αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με το κόστος κατασκευής. Μέσα στις οι κυψέλες υδρογόνου είναι υπεύθυνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το υδρογόνο. Στην όλη διαδικασία απαιτείται και η παρουσία λευκόχρυσου (πλατίνας). Βασικό πρόβλημα που αυξάνει πολύ το κόστος είναι ότι με τον τρόπο που κατανέμεται ο λευκόχρυσος μέσα στην κυψέλη σημαντικό ποσοστό του μένει ανεκμετάλλευτο.

Τώρα η VW κατάφερε να δώσει μια λύση και να μειώσει σημαντικά το κόστος μέσω μιας συνεργασίας με το πανεπιστήμιο Stanford. Η λύση είναι η τοποθέτηση των ατόμων του λευκόχρυσου με ακρίβεια πάνω σε μια επιφάνεια από άνθρακα ώστε να μην πηγαίνουν σε τυχαίες θέσεις όπου δε θα είναι χρήσιμα. Το τελευταίο βήμα είναι να βρεθεί ένας τρόπος αυτή η λύση να περάσει σε βιομηχανική κλίμακα.

Αν αυτή η ιδέα υλοποιηθεί θα μειωθεί κατά πολύ τόσο το κόστος κατασκευής ενός αυτοκινήτου υδρογόνου όσο και το κόστος συντήρησης.

Σχετικά άρθρα

Αριβαμπένε

Όταν ο Σεμπάστιαν Φέτελ πήγε στη Ferrari το 2015 είχε δηλώσει ότι θέλει πάση θυσία να κατακτήσει τουλάχιστον έναν τίτλο με τη Scuderia όμως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα.

JLR

Μπορεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να κερδίζουν κάθε μέρα και πιο πολύ έδαφος όμως μέχρι στιγμής η μόνη εταιρεία που παράγει συμβατικά αυτοκίνητα αλλά έχει ανακοινώσει ότι θα στραφεί αποκλειστικά στην παραγωγή ηλεκτρικών είναι η Smart ωστόσο κάτι ανάλογο εξετάζουν και οι άνθρωποι της Jaguar.

CMR

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα μονοθέσια να πηγαίνουν με ταχύτητες άνω των 300 χλμ./ώρα και θεωρούμε ότι η μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να προσφέρουν αυτοί οι κινητήρες είναι περίπου στα 350 χλμ./ώρα.

Ιταλικό Πρωτάθλημα Ράλι

Τι σερί έχει αυτό το δίδυμο Πάολο Αντρεούτσι –Άννα Αντρεούσι με το εργοστασιακό Peugeot 208 T16 R5.

Κατέκτησαν το Ιταλικό πρωτάθλημα ράλι για 11η συνεχή χρονιά.

Renault Captur 1.5 dCi

Κόντρα στις διαρκείς εξελίξεις γύρω από τους πετρελαιοκινητήρες, εμείς για ακόμα μια φορά επιλέγουμε να μετακινηθούμε με το Renault Captur, αλλά όχι στη βενζινοκίνητη έκδοση του.

Mercedes

Η Mercedes παρουσίασε στην έκθεση αυτοκινήτου του Παρισιού την πρώτη από τις δύο εκδόσεις της A-Class που θα φέρουν τα σήματα της AMG όμως εκτός από τη hatchback εκδοχή του μοντέλου αντίστοιχη έκδοση θα υπάρξει και για την coupe εκδοχή του μοντέλου, τη CLA.

Rali 2 Valli

Η τελευταία παράσταση του έργου ιταλικό πρωτάθλημα ράλι, διεξήχθη στην Ιταλία, στην περιοχή της Βερόνας. Τρεις ήταν οι μνηστήρες του τίτλου.  Ο Σκάντολα  με 57,5 βαθμούς, έναντι 57,3 του Αντρεούτσι και 52,4 του Καμπεντέλι.

Βάτσλαφ Κλέμεντ

Η φετινή 16η μέρα του Οκτωβρίου έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Skoda, καθώς συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννηση ενός εκ των δυο ιδρυτών της.

Γκραν Πρι των ΗΠΑ, στο Τέξας

Στην υπερσύγχρονη πίστα του Ώστιν στο Τέξας διεξάγεται ο 2ος από τους 5 τελικούς του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου.

Polestar

Τον πρώτο της εκθεσιακό χώρο θα αποκτήσει η Polestar, η αυτόνομη εταιρεία της Volvo που θα κατασκευάζει ηλεκτροκίνητα μοντέλα επιδόσεων.