Είστε εδώ

Τεχνολογία

Volkswagen: Κάνει τα αυτοκίνητα υδρογόνου πιο φτηνά

του Σωτήριου Χάλλα

Σχεδόν το σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανιών έχει στραφεί στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μεταξύ των οποίων είναι και η Volkswagen Η οποία έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ όμως τώρα δηλώνει ότι και τα οχήματα υδρογόνου έχουν σημαντική προοπτική.

Μάλιστα, το κυριότερο από τα οφέλη τους όσον αφορά την καθημερινή χρήση έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορείς να τα ανεφοδιάσεις σε λίγα λεπτά ενώ τα ηλεκτρικά χρειάζονται κάποιες ώρες για να φορτίσουν.

Φυσικά, τα αυτοκίνητα με κυψέλες υδρογόνου έχουν και αρνητικά και αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με το κόστος κατασκευής. Μέσα στις οι κυψέλες υδρογόνου είναι υπεύθυνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το υδρογόνο. Στην όλη διαδικασία απαιτείται και η παρουσία λευκόχρυσου (πλατίνας). Βασικό πρόβλημα που αυξάνει πολύ το κόστος είναι ότι με τον τρόπο που κατανέμεται ο λευκόχρυσος μέσα στην κυψέλη σημαντικό ποσοστό του μένει ανεκμετάλλευτο.

Τώρα η VW κατάφερε να δώσει μια λύση και να μειώσει σημαντικά το κόστος μέσω μιας συνεργασίας με το πανεπιστήμιο Stanford. Η λύση είναι η τοποθέτηση των ατόμων του λευκόχρυσου με ακρίβεια πάνω σε μια επιφάνεια από άνθρακα ώστε να μην πηγαίνουν σε τυχαίες θέσεις όπου δε θα είναι χρήσιμα. Το τελευταίο βήμα είναι να βρεθεί ένας τρόπος αυτή η λύση να περάσει σε βιομηχανική κλίμακα.

Αν αυτή η ιδέα υλοποιηθεί θα μειωθεί κατά πολύ τόσο το κόστος κατασκευής ενός αυτοκινήτου υδρογόνου όσο και το κόστος συντήρησης.

Σχετικά άρθρα

Πίστα Βαρκελώνης - 2η μέρα

Οι κόκκινες βολίδες από το Μαρανέλο ήταν οι ταχύτερες και στη 2η μέρα των επίσημων δοκιμών, αλλά με τον Μονεγάσκο Λεκλέρκ στο κόκπιτ της Ferrari SF90, αντί του Φέτελ. 

Jaguar E-Type

Τα σύγχρονα μοντέλα, όπως η Jaguar E-Type, διαθέτουν πληθώρα τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία μαθαίνουν τις συνήθειες των οδηγών τους όσο αυτοί βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Ράλι Σουηδίας

Η Pirelli είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών του jwrc με τα Ford Fiesta R2.

Τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούν κινητήρα ενός λίτρου τεχνολογίας EcoBoost απόδοσης 200 ίππων. Συνδυάζεται με κιβώτιο της Sadev 5 σχέσεων με την κίνηση να μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς.

Κιβώτιο ταχυτήτων

Το μέλλον της Formula 1 έχει πάρει το δρόμο της τυποποίησης των τμημάτων.

Χειμερινές δοκιμές

Οι χειμερινές δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, με το μεσημεριανό διάλειμμα να βρίσκει και πάλι τη Ferrari στην κορυφή με τον Σαρλ Λεκλέρκ πίσω από το τιμόνι.

Από το Λε Μαν στο πικάπ σας

Η Porsche αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια σειρά δίσκων βινυλίου στην οποία θα αναλύονται οι 19 νίκες που έχει πετύχει στον πιο διάσημο αγώνα αντοχής, τις 24 ώρες του Λε Μαν.

SEAT

Ήδη τα σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, όπως η αυτόματη πέδηση έκτακτης ανάγκης, συμβάλουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Lamborghini

Από τη στιγμή που όλη η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, αναπόφευκτα το ίδιο θα συμβεί και με μάρκες που ειδικεύονται στην κατασκευή εξωτικών supercars όπως είναι η Lamborghini.

Subaru

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι επισκεφτούν το περίπτερο της Subaru στο φετινό 89ο Σαλόνι της Γενεύης δε θα βαρεθούν.

Αυτό διότι η ιαπωνική εταιρεία στην ελβετική πόλη, πέρα από δυο ηλεκτρικά μοντέλα τεχνολογίας e-BOXER, θα παρουσιάσει και το νέο Viziv Adrenaline Concept.

Apple

Ολοένα και περισσότεροι χρήστες εξοικειώνονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου που διαθέτουν αρκετά κινητά μέσω των οποίων αναγνωρίζουν τον κάτοχό τους και ξεκλειδώνουν.