Είστε εδώ

Τεχνολογία

Volkswagen: Κάνει τα αυτοκίνητα υδρογόνου πιο φτηνά

του Σωτήριου Χάλλα

Σχεδόν το σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανιών έχει στραφεί στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μεταξύ των οποίων είναι και η Volkswagen Η οποία έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ όμως τώρα δηλώνει ότι και τα οχήματα υδρογόνου έχουν σημαντική προοπτική.

Μάλιστα, το κυριότερο από τα οφέλη τους όσον αφορά την καθημερινή χρήση έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορείς να τα ανεφοδιάσεις σε λίγα λεπτά ενώ τα ηλεκτρικά χρειάζονται κάποιες ώρες για να φορτίσουν.

Φυσικά, τα αυτοκίνητα με κυψέλες υδρογόνου έχουν και αρνητικά και αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με το κόστος κατασκευής. Μέσα στις οι κυψέλες υδρογόνου είναι υπεύθυνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το υδρογόνο. Στην όλη διαδικασία απαιτείται και η παρουσία λευκόχρυσου (πλατίνας). Βασικό πρόβλημα που αυξάνει πολύ το κόστος είναι ότι με τον τρόπο που κατανέμεται ο λευκόχρυσος μέσα στην κυψέλη σημαντικό ποσοστό του μένει ανεκμετάλλευτο.

Τώρα η VW κατάφερε να δώσει μια λύση και να μειώσει σημαντικά το κόστος μέσω μιας συνεργασίας με το πανεπιστήμιο Stanford. Η λύση είναι η τοποθέτηση των ατόμων του λευκόχρυσου με ακρίβεια πάνω σε μια επιφάνεια από άνθρακα ώστε να μην πηγαίνουν σε τυχαίες θέσεις όπου δε θα είναι χρήσιμα. Το τελευταίο βήμα είναι να βρεθεί ένας τρόπος αυτή η λύση να περάσει σε βιομηχανική κλίμακα.

Αν αυτή η ιδέα υλοποιηθεί θα μειωθεί κατά πολύ τόσο το κόστος κατασκευής ενός αυτοκινήτου υδρογόνου όσο και το κόστος συντήρησης.

Σχετικά άρθρα

Γκραν Πρι Μόντε Κάρλο

Το ετήσιο ραντεβού των celebrities στο μικρό πριγκιπάτο της Μεσογείου, στο Μονακό, είναι προγραμματισμένο για τις 26 Μαΐου.

Ημερομηνία που συμπίπτει με τις Ευρωεκλογές.

Αλλά τι σχέση μπορεί να έχει το Μόντε Κάρλο με τις Ευρωεκλογές. Aπολύτως καμία.

Όμιλος Σφακιανάκη

Μάζεψε τις ζημιές τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και στη μητρική, η Σφακιανάκης, στο α' τρίμηνο του έτους ενώ εμφάνισε σημαντική βελτίωση των EBITDA, παρά την πτώση των πωλήσεων.  Ειδικότερα, οι ζημίες προ φόρων για τον Όμιλο ήταν €3,9 εκ.

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το Α’ τετράμηνο του 2019 προκύπτει άνοδος πτήσεων και διακινούμενων επιβατών σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας.

Ο Αλόνσο στο Indy 500

Ο Φερνάντο Αλόνσο σχεδίαζε να τρέξει στον φετινό αγώνα των 500 μιλίων της Ινδιανάπολης (Indy 500), όμως ο Ισπανός οδηγός δε θα καταφέρει να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του.

Renault

Το μύθο ότι τα πολυχρηστικά μοντέλα δε μπορούν να έχουν πιο σπορ παρουσιαστικό έρχεται να καταρρίψει η νέα έκδοση ονόματι Black των Renault Scenic και Grand Scenic.

Mercedes GLE

Δε χρειάζεται να μπορεί κανείς να προβλέψει το μέλλον, ώστε να γνωρίσει τα καινοτόμα συστήματα ασφαλείας που εξελίσσει η Mercedes, αρκεί να ρίξει μια ματιά στη συγκεκριμένη GLE.

Hyundai

Είναι ευρέως γνωστό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, ευθύνεται για πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Skoda

Γνωρίζουμε ήδη ότι στις 23 Μαΐου η Skoda θα αποκαλύψει την ανανεωμένη Superb, ενώ η τσέχικη εταιρεία μας ενημερώνει ότι από τη γκάμα της ναυαρχίδας δε θα απουσιάζει η πρακτικότερη έκδοση Scout, με station wagon αμάξωμα.

Volkswagen

Παραδοσιακά η Volkswagen μας συστήνει στο “SOWO European Experience”, το οποίο πραγματοποιήθηκε φέτος από 18 έως 19 Μαΐου στην Πολιτεία της Τζόρτζια, πρωτότυπα βελτιωμένα σπορ μοντέλα από την υφιστάμενη γκάμας της.

Suzuki Vitara 1.0 Boosterjet 4WD

Μπορεί να μην είναι η πρώτη μας συνάντηση με το ανανεωμένο Vitara καθώς πριν λίγο καιρό είχαμε στα χέρια μας την έκδοση με τον βενζινοκινητήρα των 1.4 λίτ