Είστε εδώ

Τεχνολογία

Volkswagen: Κάνει τα αυτοκίνητα υδρογόνου πιο φτηνά

του Σωτήριου Χάλλα

Σχεδόν το σύνολο της αυτοκινητοβιομηχανιών έχει στραφεί στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μεταξύ των οποίων είναι και η Volkswagen Η οποία έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ όμως τώρα δηλώνει ότι και τα οχήματα υδρογόνου έχουν σημαντική προοπτική.

Μάλιστα, το κυριότερο από τα οφέλη τους όσον αφορά την καθημερινή χρήση έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορείς να τα ανεφοδιάσεις σε λίγα λεπτά ενώ τα ηλεκτρικά χρειάζονται κάποιες ώρες για να φορτίσουν.

Φυσικά, τα αυτοκίνητα με κυψέλες υδρογόνου έχουν και αρνητικά και αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με το κόστος κατασκευής. Μέσα στις οι κυψέλες υδρογόνου είναι υπεύθυνες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το υδρογόνο. Στην όλη διαδικασία απαιτείται και η παρουσία λευκόχρυσου (πλατίνας). Βασικό πρόβλημα που αυξάνει πολύ το κόστος είναι ότι με τον τρόπο που κατανέμεται ο λευκόχρυσος μέσα στην κυψέλη σημαντικό ποσοστό του μένει ανεκμετάλλευτο.

Τώρα η VW κατάφερε να δώσει μια λύση και να μειώσει σημαντικά το κόστος μέσω μιας συνεργασίας με το πανεπιστήμιο Stanford. Η λύση είναι η τοποθέτηση των ατόμων του λευκόχρυσου με ακρίβεια πάνω σε μια επιφάνεια από άνθρακα ώστε να μην πηγαίνουν σε τυχαίες θέσεις όπου δε θα είναι χρήσιμα. Το τελευταίο βήμα είναι να βρεθεί ένας τρόπος αυτή η λύση να περάσει σε βιομηχανική κλίμακα.

Αν αυτή η ιδέα υλοποιηθεί θα μειωθεί κατά πολύ τόσο το κόστος κατασκευής ενός αυτοκινήτου υδρογόνου όσο και το κόστος συντήρησης.

Σχετικά άρθρα

Πιερ Γκασλί

Ο οδηγός της Toro Rosso, Πιερ Γκασλί, εντυπωσίασε με τα αποτελέσματά του τη φετινή σεζόν με αποτέλεσμα να πάρει προαγωγή για την ομάδα της Red Bull όπου θα βρεθεί να αγωνίζεται στο πλευρό του Μαξ Φερστάπεν.

SEAT

Το νέο SEAT Tarraco δε μεριμνά μόνο για την ασφάλεια των επιβατών του, αλλά και για τους πιο ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου. 

Monza rally show

Αυτό το τρομερό παιδί των δύο τροχών, ο Βαλεντίνο Ρόσι με συνοδηγό τον Κάρλο Κασίνα οδηγώντας το Ford Fiesta WRC, κέρδισε για 7η φορά τον αγώνα που διοργανώνεται στην πίστα της Μόντσα.

Dirt Games

Παρά τις πολλές συμμετοχές, οι θεατές δεν έδωσαν βροντερό παρών στο φινάλε των αγώνων του Dirt Game στην πίστα των Μεγάρων που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για την περίσταση σε μια μικτή διαδρομή.

Ίσως σε αυτό να επηρέασε και η τιμή του εισιτηρίου των 10 ευρώ ανά άτομο.

Ford Mustang GT500

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης κερδίζει διαρκώς έδαφος στην παραγωγή αυτοκινήτων, ενώ και η Ford ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να την εκμεταλλευτεί.

Bloodhound SSC

Το Project Bloodhound αναπτυσσόταν από το 2008 μέχρι σήμερα με σκοπό της ομάδας να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά όμως όταν τελείωσαν τα χρήματα όλη η προσπάθεια πήγε χαμένη αφού το πρόγραμμα σταμάτησε.

Volkswagen

Η Volkswagen εντυπωσίασε με τη νίκη της στην ανάβαση Pikes Peak στην οποία συμμετείχε με το ειδικά κατασκευασμένο για αυτή την περίσταση ID R το οποίο κινείται αποκλειστικά ηλεκτρικά.

Nissan

Όντας στην παραγωγή από το 2010 έφτασε η στιγμή για τη Nissan να παρουσιάσει τη δεύτερη γενιά του Juke με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει το καλοκαίρι του 2019.

Toyota

Με αρκετό ενδιαφέρον γύρω από την Toyota θα ξεκινήσει το 2019, καθώς στα μέσα περίπου του ερχόμενου Ιανουαρίου θα αποκαλυφτεί η πολυαναμενόμενη Supra, αλλά και μια πρωτότυπη αγωνιστική της έκδοση.

Opel

Το 2019 η Opel συμπληρώνει 120 χρόνια παραγωγής αυτοκινήτων και στο πλαίσιο των εορτασμών αλλά και του εξηλεκτρισμού της γκάμας θα παρουσιάσει αρκετά μοντέλα του είδους που θα είναι είτε υβριδικά είτε αμιγώς ηλεκτρικά.