Είστε εδώ

Τεχνολογία

Volkswagen: Φέρνει επανάσταση στα φώτα (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Τα φώτα των αυτοκινήτων έχουν γνωρίσει μεγάλη εξέλιξη με την πάροδο των ετών η οποία έχει βελτιώσει κατά πολύ την ορατότητα του οδηγού όμως η βασική τους λειτουργία έχει παραμείνει η ίδια, να σκορπίζουν φως μπροστά από το αυτοκίνητο.

Ωστόσο, σταδιακά αυτό θα αλλάξει. Φυσικά η κυρίαρχη χρήση τους θα συνεχίσει να είναι η παροχή φωτός όταν πέφτει το σκοτάδι όμως πέραν αυτού θα αναλαμβάνουν και άλλες λειτουργίες. Μία από αυτές θα είναι η επικοινωνία του αυτοκινήτου με το περιβάλλον του. Αυτή τη στιγμή όταν ο οδηγός θέλει να επικοινωνήσει το κάνει με τα μάτια, με νοήματα ή ακόμα και μιλώντας όμως όταν το αυτοκίνητο θα είναι αυτόνομο και οι επιβάτες θα ασχολούνται με κάτι άλλο, πλην της οδήγησης, τότε την επικοινωνία θα αναλαμβάνουν τα interactive (διαδραστικά) φώτα.

Πρόκειται για φωτιστικά σώματα που θα αποτελούνται από 30.000 μικρές φωτιστικές μονάδες οι οποίες θα καθοδηγούνται από λογισμικό ώστε να προβάλλουν στο δρόμο διάφορες πληροφορίες όπως διαγραμμίσεις εκεί που δεν υπάρχουν.

Από την εξέλιξη δε θα εξαιρεθούν και τα πίσω φωτιστικά σώματα τα οποία θα προβάλλουν προειδοποιήσεις σε περίπτωση ανάγκης ενώ ταυτόχρονα θα έχουν και υποστηρικτικό ρόλο δημιουργώντας σημάδια στην άσφαλτο που θα βοηθάνε τον οδηγό να παρκάρει σωστά.

Οι δοκιμές για όλα τα παραπάνω συστήματα φωτισμού δοκιμάζονται στις εγκαταστάσεις της Volkswagen που βρίσκονται στο Βόλφσμπουργκ. Πρόκειται για ένα τούνελ με μήκος 100 μέτρα, πλάτος 15 μέτρα και ύψος 5 μέτρα το οποίο έχει βοηθήσει τα μέγιστα στην επιτάχυνση της εξέλιξης καθώς οι μηχανικοί δε χρειάζεται να περιμένουν να νυχτώσει αλλά μπορούν να κάνουν δοκιμές ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Ανάλογη τεχνολογία με “φώτα που μιλάνε” είχαμε δει πριν από λίγο καιρό και από τη Mercedes.

Σχετικά άρθρα

18η ανάβαση Δημητσάνας

Στην καρδιά του καλοκαιριού, 20 και 21 Ιουλίου, διεξάγεται στην ορεινή Γορτυνία, η ανάβαση Δημητσάνας - Zυγοβιστίου με οργανωτή το σωματείο StartLine.

Ράλι Ρώμης

Ένας από τους Ιταλούς οδηγούς «πρώτης γραμμής» ο Ουμπέρτο Σκάντολα με τον μόνιμο συνοδηγό του Γκουίντο Ντ’ Αμόρε, πρωταθλητές Ιταλίας 2013, θα μοιραστούν τα bucket του Hyundai i20 R5 στο ράλι Ρώμης 19-21 Ιουλίου.

25ο ράλι Ηπειρωτικό

Από την Ελετά Sport, το σωματείο που διοργάνωσε το 25ο  Ηπειρωτικό ράλι λάβαμε από το Δ.Σ. μια σειρά απαντήσεων για το άρθρο που αναρτήσαμε στο motori.gr

Mercedes

Ένα από τα πλεονεκτήματα των ηλεκτροκίνητων μοντέλων είναι η εντελώς αθόρυβη λειτουργία τους που κάνει πιο χαλαρή την οδήγηση, ενώ ταυτόχρονα ξεκουράζει τα αφτιά στις πολύβουες μεγαλουπόλεις.

Ράλι Φινλανδίας

Η ατυχία κτύπησε τον Έβανς και οι γιατροί συνέστησαν στον εργοστασιακό οδηγό της Ford να μην συμμετάσχει στο ράλι Φινλανδίας.

Ο λόγος είναι ότι στο ράλι Εσθονίας μετά από ένα άλμα, και έτσι όπως προσγειώθηκε το Fiesta WRC, είχε σαν αποτέλεσμα να τρανταχτεί η σπονδυλική στήλη του Έβανς.

Silk Way Rally

Με τη δέκατη μέρα και ένατη Ειδική Διαδρομή ολοκληρώθηκε το Silk Way Rally, ένας αγώνας ο οποίος απλώνεται σε τρεις χώρες, Ρωσία (στο κομμάτι της Σιβηρίας), Μογγολία και Κίνα και περνάει από εξαιρετικά δύσβατα και αφιλόξενα εδάφη όπως η έρημος Γκόμπι.

Electrify America

Μία μόδα που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στο internet και ειδικότερα στα social media και τις εφαρμογές instant messaging είναι τα emojis, δηλαδή μικρές εικόνες οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους συνομιλητές για να συμπυκνώσουν το λόγο τους και να μη χρειάζεται να γράφουν μακροσκελείς π

ΥΠΑ

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το α΄ εξάμηνο του 2019 προκύπτει ότι η αεροπορική κίνηση της χώρας μας παρουσιάζει άνοδο.

SEAT Tarraco 1.5 ΤSI ACT

Αρχικά νομίζαμε ότι τα αυτοκίνητα επιβράδυναν και μας κοίταζαν, καθώς σταματήσαμε πάνω σε μια στροφή (είχαμε πάρει μέτρα ασφαλείας, καθώς υπήρχε άνθρωπος που έλεγχε την κυκλοφοριακή ροή) προκειμένου να έχουμε τη μαγευτική θέα που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία.

Honda

Ό,τι πιο “φρέσκο” έχει να παρουσιάσει η Honda στον τομέα των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι το μοντέλο πόλης Honda E όμως οι Ιάπωνες δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί.