Είστε εδώ

Τεχνολογία

Volkswagen: Φέρνει επανάσταση στα φώτα (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Τα φώτα των αυτοκινήτων έχουν γνωρίσει μεγάλη εξέλιξη με την πάροδο των ετών η οποία έχει βελτιώσει κατά πολύ την ορατότητα του οδηγού όμως η βασική τους λειτουργία έχει παραμείνει η ίδια, να σκορπίζουν φως μπροστά από το αυτοκίνητο.

Ωστόσο, σταδιακά αυτό θα αλλάξει. Φυσικά η κυρίαρχη χρήση τους θα συνεχίσει να είναι η παροχή φωτός όταν πέφτει το σκοτάδι όμως πέραν αυτού θα αναλαμβάνουν και άλλες λειτουργίες. Μία από αυτές θα είναι η επικοινωνία του αυτοκινήτου με το περιβάλλον του. Αυτή τη στιγμή όταν ο οδηγός θέλει να επικοινωνήσει το κάνει με τα μάτια, με νοήματα ή ακόμα και μιλώντας όμως όταν το αυτοκίνητο θα είναι αυτόνομο και οι επιβάτες θα ασχολούνται με κάτι άλλο, πλην της οδήγησης, τότε την επικοινωνία θα αναλαμβάνουν τα interactive (διαδραστικά) φώτα.

Πρόκειται για φωτιστικά σώματα που θα αποτελούνται από 30.000 μικρές φωτιστικές μονάδες οι οποίες θα καθοδηγούνται από λογισμικό ώστε να προβάλλουν στο δρόμο διάφορες πληροφορίες όπως διαγραμμίσεις εκεί που δεν υπάρχουν.

Από την εξέλιξη δε θα εξαιρεθούν και τα πίσω φωτιστικά σώματα τα οποία θα προβάλλουν προειδοποιήσεις σε περίπτωση ανάγκης ενώ ταυτόχρονα θα έχουν και υποστηρικτικό ρόλο δημιουργώντας σημάδια στην άσφαλτο που θα βοηθάνε τον οδηγό να παρκάρει σωστά.

Οι δοκιμές για όλα τα παραπάνω συστήματα φωτισμού δοκιμάζονται στις εγκαταστάσεις της Volkswagen που βρίσκονται στο Βόλφσμπουργκ. Πρόκειται για ένα τούνελ με μήκος 100 μέτρα, πλάτος 15 μέτρα και ύψος 5 μέτρα το οποίο έχει βοηθήσει τα μέγιστα στην επιτάχυνση της εξέλιξης καθώς οι μηχανικοί δε χρειάζεται να περιμένουν να νυχτώσει αλλά μπορούν να κάνουν δοκιμές ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Ανάλογη τεχνολογία με “φώτα που μιλάνε” είχαμε δει πριν από λίγο καιρό και από τη Mercedes.

Σχετικά άρθρα

Ανάβαση Πιτίτσας

Tελευταία παράσταση του φετινού Πρωταθλήματος Αναβάσεων στην Πιτίτσα, τη γνωστή διαδρομή της Πάτρας,

Η Βάσω Κουρτίδου πίσω από το τιμόνι του ασημί Toyota Yaris της δεν συμμετείχε απλώς, αλλά “έγραψε” μια καλή επίδοση και αποχαιρέτησε τη φετινή χρονιά με ένα κύπελλο.

Αυτοκίνηση 2018-Nissan GT R

Ο “Godzilla”, όπως είναι το προσωνύμιο του Nissan GT R, δίνει το παρών στο περίπτερο της ιαπωνικής μάρκας στην έκθεση αυτοκίνηση 2018 που γίνεται στο Ολυμπιακό Ακίνητο Ξιφασκίας.

Αυτοκίνηση 2018-BMW i3s

Το i3 είναι το ηλεκτρικό μοντέλο με το οποίο η BMW μπήκε στη νέα εποχή της αυτοκίνησης το 2013 που άρχισε να παράγεται και τώρα το ελληνικό κοινό έχει τη δυνατότητα να δει την πιο ισχυρή του έκδοση με την ονομασία i3s στην Αυτοκίνηση 2018.

Αυτοκίνηση 2018-Renault Megane R.S.

Στην Αυτοκίνηση 2018 το ελληνικό κοινό έχει τη δυνατότητα να δει για πρώτη φορά από κοντά την πιο πρόσφατη δημιουργία της Renault Sport, του τμήματος επιδόσεων της γαλλικής εταιρείας, το Megane R.S.

Aυτοκίνηση 2018

Η έκθεση αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση 2018», που άνοιξε τις πύλες της για το κοινό το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, «γράφει» σημαντική αύξηση σε ό,τι έχει να κάνει με την προσέλευση επισκεπτών.

Αυτοκίνηση 2018-Nissan e-NV200

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της επερχόμενης ηλεκτροκίνησης στη φετινή Έκθεση «Αυτοκίνηση 2018» αποτελεί σίγουρα το Νissan e-NV200.

Αυτοκίνηση 2018-Citroen C3 Aircross

Στο περίπτερο της Citroen μπορούμε ανάμεσα στα άλλα μοντέλα να δούμε και το C3 Aircross το οποίο έχει κερδίσει πληθώρα βραβείων μεταξύ των οποίων εκείνο του αυτοκινήτου της χρονιάς για το 2018 από τον δημοσιογραφικό οργανισμό Autobest.

Αυτοκίνηση 2018-Hyundai i30 N

Η Hyundai για πρώτη φορά αποφάσισε να μπει στα “χωράφια” των αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων με το i30 N το οποίο είδαμε και πέρυσι στην Αυτοκίνηση και το εγχείρημά της μόνο ως επιτυχημένο μπορεί να χαρακτηριστεί ειδικά αν συνυπολογίσει κάποιος και την απειρία

Porsche

Αν κάποιος είναι κάτοχος μιας συλλεκτικής και αρκετά ακριβής Porsche θα εμπιστευτεί τον οποιοδήποτε για να φροντίσει το σέρβις της;

BMW

Η BMW έχει δηλώσει πολλές φορές ότι τα επόμενα χρόνια τα μοντέλα της θα στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην ηλεκτροκίνηση περνώντας πρώτα από το στάδιο των plug-in υβριδικών (PHEV).