Είστε εδώ

Τεχνολογία

Volkswagen: Φέρνει επανάσταση στα φώτα (video)

του Σωτήριου Χάλλα

Τα φώτα των αυτοκινήτων έχουν γνωρίσει μεγάλη εξέλιξη με την πάροδο των ετών η οποία έχει βελτιώσει κατά πολύ την ορατότητα του οδηγού όμως η βασική τους λειτουργία έχει παραμείνει η ίδια, να σκορπίζουν φως μπροστά από το αυτοκίνητο.

Ωστόσο, σταδιακά αυτό θα αλλάξει. Φυσικά η κυρίαρχη χρήση τους θα συνεχίσει να είναι η παροχή φωτός όταν πέφτει το σκοτάδι όμως πέραν αυτού θα αναλαμβάνουν και άλλες λειτουργίες. Μία από αυτές θα είναι η επικοινωνία του αυτοκινήτου με το περιβάλλον του. Αυτή τη στιγμή όταν ο οδηγός θέλει να επικοινωνήσει το κάνει με τα μάτια, με νοήματα ή ακόμα και μιλώντας όμως όταν το αυτοκίνητο θα είναι αυτόνομο και οι επιβάτες θα ασχολούνται με κάτι άλλο, πλην της οδήγησης, τότε την επικοινωνία θα αναλαμβάνουν τα interactive (διαδραστικά) φώτα.

Πρόκειται για φωτιστικά σώματα που θα αποτελούνται από 30.000 μικρές φωτιστικές μονάδες οι οποίες θα καθοδηγούνται από λογισμικό ώστε να προβάλλουν στο δρόμο διάφορες πληροφορίες όπως διαγραμμίσεις εκεί που δεν υπάρχουν.

Από την εξέλιξη δε θα εξαιρεθούν και τα πίσω φωτιστικά σώματα τα οποία θα προβάλλουν προειδοποιήσεις σε περίπτωση ανάγκης ενώ ταυτόχρονα θα έχουν και υποστηρικτικό ρόλο δημιουργώντας σημάδια στην άσφαλτο που θα βοηθάνε τον οδηγό να παρκάρει σωστά.

Οι δοκιμές για όλα τα παραπάνω συστήματα φωτισμού δοκιμάζονται στις εγκαταστάσεις της Volkswagen που βρίσκονται στο Βόλφσμπουργκ. Πρόκειται για ένα τούνελ με μήκος 100 μέτρα, πλάτος 15 μέτρα και ύψος 5 μέτρα το οποίο έχει βοηθήσει τα μέγιστα στην επιτάχυνση της εξέλιξης καθώς οι μηχανικοί δε χρειάζεται να περιμένουν να νυχτώσει αλλά μπορούν να κάνουν δοκιμές ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Ανάλογη τεχνολογία με “φώτα που μιλάνε” είχαμε δει πριν από λίγο καιρό και από τη Mercedes.

Σχετικά άρθρα

Μεταγραφές

Silly season αποκαλείται το διάστημα που ακούγονται φήμες σχετικά με το μέλλον των οδηγών που το συμβόλαιό τους λήγει στο τέλος της εκάστοτε χρονιάς και μέχρι πριν λίγα χρόνια συνηθιζόταν να ξεκινάει στο καλοκαιρινό διάλειμμα.

Peugeot 308 GTi

Ο συνδυασμός αυτός καθηλώνει, καθώς το να αντικρίσεις μια τόσο όμορφη γυναίκα πίσω από το τιμόνι του Peugeot 308 GTi είναι σίγουρα ένα οπτικό υπερθέαμα.

Nέα Porsche Cayenne Coupe

Η coupe οροφή είναι μόδα ακόμα και στα μεγάλα SUV, ενώ πλέον την εν λόγω σχεδιαστική γραμμή αποφάσισε να ακολουθήσει και η Porsche Cayenne.

Skoda

Η Skoda επιδιώκει τα επόμενα χρόνια να μεγαλώσει ως εταιρεία και αυτό σκοπεύει να το κάνει παρουσιάζοντας πάνω από 30 νέα μοντέλα τα οποία θα τα δούμε σταδιακά μέχρι το 2022.

Πιερ Γκασλί

Το Γκραν Πρι της Formula 1 που γίνεται στους δρόμους του Μονακό κάθε χρόνο είναι το στολίδι του πρωταθλήματος χάρη στον κοσμοπολίτικο αέρα του Πριγκιπάτου αλλά και ένα από τα πιο δύσκολα λόγω των τοίχων που καραδοκούν δεξιά και αριστερά και του πολύ μικρού πλάτους της πίστας.

Ford

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η Ford έχει σημειώσει ελαφρώς μικρότερη πρόοδο σε σχέση με άλλες εταιρείες, σε αντίθεση με την αυτόνομη οδήγηση όπου οι έρευνές της έχουν προχωρήσει σημαντικά.

Land Rover Discovery

Ένα ξεχωριστό ταξίδι ετοιμάζεται να κάνει το ειδικά τροποποιημένο Land Rover Discovery που βλέπετε, καθώς προορισμός του είναι να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

American Airlines

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία του κόσμου, η American Airlines, από 4 Μαΐου έως και 29 Σεπτεμβρίου θα συνδέει για πρώτη φορά την Αθήνα με τη μεγαλούπολη των ουρανοξυστών, το Σικάγο.

Toyota - Suzuki

Η Suzuki και η Toyota υπέγραψαν το 2017 μνημόνιο συνεργασίας που αφορούσε την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τα υβριδικά κινητήρια σύνολα και τα μοντέλα που ανήκουν στις compact κατηγορίες.

Ηνωμένες Πολιτείες

Μπορεί να είναι αρκετοί αυτοί που δε θα εμπιστεύονταν εύκολα τη μετακίνησή τους σε κάποιο εντελώς αυτόνομο όχημα όμως όταν πρόκειται για μεταφορά αντικειμένων σίγουρα οι ενστάσεις είναι λιγότερες.