Είστε εδώ

Τεχνολογία

Toyota: Για πρώτη φορά, με νέου τύπου μπαταρίες

του Σωτήριου Χάλλα

Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης είναι το επόμενο βήμα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς έχουν πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα σε συνδυασμό με χαμηλότερο βάρος σε σχέση με τις ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα που θα τις χρησιμοποιούν θα μπορούν να καλύψουν περισσότερα χιλιόμετρα ενώ επιπλέον, έχουν το πλεονέκτημα της ταχύτερης φόρτισης.

Αν και η ώρα που θα δούμε να μπαίνουν σε ευρεία παραγωγή είναι σχετικά μακριά, οι επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 που θα γίνουν στο Τόκιο θα έχουν μια πρώτη επαφή μαζί τους.

Η Toyota έχει ανακοινώσει ότι για την κάλυψη κάποιων αναγκών μετακίνησης θα διαθέσει το e-Palette, ένα όχημα με αυτονομία επιπέδου 4, το οποίο θα καλύπτει κάποιες συγκεκριμένες διαδρομές, όπως εκείνες μέσα στο Ολυμπιακό χωριό.

Τώρα η ιαπωνική εταιρεία έκανε γνωστό ότι αυτά τα ηλεκτρικά οχήματα σε θα έχουν μπαταρίες ιόντων λιθίου, αλλά solid state. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει η πρώτη που χρησιμοποιεί solid state μπαταρίες σε εφαρμογές πέρα από οχήματα δοκιμών.

Βέβαια, οι άνθρωποι της μάρκας ξεκαθάρισαν ότι για να δούμε κάποιο εμπορικά διαθέσιμο μοντέλο με αυτού του τύπου τις μπαταρίες, θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, χρονοδιάγραμμα που ταιριάζει με εκείνο που έχουν δώσει και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σε κάθε περίπτωση, θα έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οχήματα με solid state μπαταρίες θα βγουν από τα εργαστήρια δοκιμών και θα μπουν σε πιο ρεαλιστικές συνθήκες.

Σχετικά άρθρα

Aston Martin DBX

Μπορεί τα περισσότερα πολυτελή SUV μεταξύ των οποίων είναι και η Aston Martin DBX να μην οδηγούνται σχεδόν ποτέ σε εκτός δρόμου διαδρομές, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν τις απαραίτητες ικανότητες, όπως μπορούμε να δούμε στο βίντεο που ακολουθεί.

WRC, ράλι Μόντε Κάρλο

Αυτό είναι το Peugeot 208 των Νικόλα Παυλίδη-Άλαν Χάριμαν που θα οδηγήσουν στην πρεμιέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι, στο Μόντε Κάρλο 23-26 Ιανουαρίου.

Bentley Bentayga Speed

Για τους περισσότερους από εμάς κοινούς θνητούς είναι μάλλον απίθανο να κάνουμε δική μας μια Bentley Bentayga, ωστόσο μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε δωρεάν τον τρόπο της εξειδικευμένης παραγωγής της.

Formula 1-Γκραν Πρι Βιετνάμ

Στις 5 Απριλίου 2020 η Formula 1 θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στην 70χρονη ιστορία της στο Βιετνάμ, στην πίστα του Ανόι.

Scuderia Ferrari

Δύο πιτσιρικάδες, ο Αρτούρο Λεκλέρκ, αδερφός του Σαρλ Λεκλέρκ, γεννηθείς 14 Οκτωβρίου 2000 και ο Σουηδός Ντίνο Μπεγκάνοβιτς, γεννηθείς 19 Ιανουαρίου 2004, είναι τα δύο νέα πρόσωπα της Ferrari Drive Accademy.

Hyundai Kona Electric

Ποιος είπε ότι τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα μπορούν να κινούνται αποκλειστικά εντός της πόλης;

Toyota

Δεδομένου ότι η τρέχουσα γενιά του Land Cruiser κυκλοφορεί από το 2007, αναμενόμενα η Toyota ετοιμάζει μια νέα γενιά του μοντέλου, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Ράλι Αρκτικής

Την πρώτη τους νίκης οδηγώντας Toyota Υaris WRC σημείωσαν οι Ροβάνπερα-Χαλτούνεν, κερδίζοντας το ράλι Αρκτικής, ένας αγώνας για το πρωτάθλημα Φινλανδίας με έδρα το Ροβανιέμι, το χωριό του Άγιου Βασίλη. 

Aγορά-2019

Στα 115.090 καινούργια αυτοκίνητα «έκλεισε» το 2019. 11.246 περισσότερες καινούργιες ταξινομήσεις από το 2018 που ήταν 103.844.

WRC, ράλι Μόντε Κάρλο

Με το Νο74 στις πόρτες και τη γαλανόλευκη στα παράθυρα, στο Peugeot 208, είναι η συμμετοχή του Νίκου Παυλίδη με συνοδηγό τον Άλαν Χάριμαν στην πρεμιέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι, Μόντε Κάρλο, που διεξάγεται 23-26 Ιουνίου