Είστε εδώ

Τεχνολογία

Tesla: Παρουσίασε πλατφόρμα πλήρως αυτόνομης οδήγησης

του Σωτήριου Χάλλα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι εξελίξεις γύρω από τα αυτόνομα αυτοκίνητα τρέχουν πιο γρήγορα, ίσως, από κάθε άλλη χώρα του πλανήτη και σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει η Tesla με το σύστημα Autopilot που εφοδιάζει τα μοντέλα της.

Τώρα, η εταιρεία πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα ανακοινώνοντας ότι μέσα στο 2020 θα παρουσιάσει μια σειρά από αυτόνομα ταξί τα οποία δε θα διαθέτουν οδηγό πίσω από το τιμόνι, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει μέχρι τώρα που υπάρχει κάποιος χειριστής για λόγους ασφαλείας.

Μιλώντας στην εκδήλωση Tesla Autonomy Day ο διευθύνων σύμβουλος της μάρκας, Ίλον Μασκ, είπε ότι η εισαγωγή των αυτόνομων ταξί στην αρχή θα γίνει σε κάποιες επιλεγμένες πόλεις ενώ δήλωσε ότι η εταιρεία του θα δημιουργήσει αυτοκίνητο χωρίς χειριστήρια (τιμόνι και πεντάλ) πιθανόν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Μαζί με τα παραπάνω σχέδια ο Μασκ παρουσίασε τη νέα πλακέτα για εφαρμογή σε συστήματα αυτόνομης οδήγησης με την ονομασία Full Self-Driving η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο καλύτερος υπολογιστής του είδους σε όλον τον κόσμο.

Η Tesla εργάζεται πάνω στα συστήματα αυτόνομης οδήγησης πολλά χρόνια και ο Μασκ είπε ότι όλα τα Model S και Model X που έχουν κατασκευαστεί μετά την 20η Μαρτίου καθώς και όλα τα Model 3 μετά τη 12η Απριλίου φέρουν το εν λόγω κύκλωμα.

Η κατασκευή της πλακέτας γίνεται από τη Samsung στο Τέξας και σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία είναι ικανή να αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τον έλεγχο ενός αυτοκινήτου, χάρη στην ενσωμάτωση του πολύ ισχυρού κυκλώματος επεξεργασίας Xavier από την Nvidia.

Κλείνοντας, ο Μασκ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι συστήματα με χρήση LiDar που εφαρμόζουν κάποιες εταιρείες είναι λανθασμένη επιλογή καθώς, όπως είπε, είναι ακριβά και άχρηστα.

Σχετικά άρθρα

Mercedes - Benz

Το καλοκαίρι του 2020 οι αντιπροσωπείες της Mercedes σε όλη την Ευρώπη θα υποδεχτούν την ανανεωμένη E-Class, όμως η γερμανική εταιρεία δε μας άφησε να περιμένουμε μέχρι τότε για να δούμε τις αλλαγές, καθώς έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του μοντέλου σε πρωτότυπη μορφή.

Renault

Η τελευταία γενιά των Renault Twingo και Smart Forfour είχαν πάρα πολλά κοινά στοιχεία, αφού τα δύο μοντέλα είχαν εξελιχτεί από κοινού, όμως με τον ερχομό του 2020 το μοντέλο της Daimler έγινε αποκλειστικά ηλεκτρικό, αφήνοντας τη Renault να συνεχίζει την παραγωγή μόνη της.

Honda E Type R

Η Honda ετοιμάζει το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, Honda E, το οποίο έχει ανακοινωθεί ότι θα προσφέρεται με κινητήρες ισχύος 134 και 152 ίππων, όμως ποια είναι η θέση της σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενός Honda E Type R;

WRC, πρόγραμμα 2020

Αρχικά το πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι 2020 είχε ανακοινωθεί με 14 αγώνες, με την προσθήκη δύο νέων αγώνων σε Κένυα και Ιαπωνία.

Porsche Cayenne Turbo S E-Hybrid

Την «ακτινογραφία» της Cayenne Turbo S E-Hybrid αναλύει η Porsche, εξηγώντας μας όλες τις τεχνολογίες που ενσωματώνει και την κάνουν οδηγικά απολαυστική.

Volkswagen Golf

Τις τελευταίες μέρες έχουν πληθύνει οι διαρροές σχετικά με τις πιο γρήγορες εκδόσεις του Volkswagen Golf όγδοης γενιάς που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2019, με την τελευταία να μας δίνει την πιο σαφή εικόνα γύρω από την ιπποδύναμη της κάθε μίας.

Κίνα - Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Κίνα θέλει να κάνει παρελθόν το πρόβλημα της φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες ανάλογα με την ισχύ του φορτιστή, στρεφόμενη προς τη λύση της εναλλαγής των μπαταριών, διαδικασία η οποία θα διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.

Subaru

Η λακωνική συνήθως στις δηλώσεις της Subaru προχώρησε σε μια σειρά ανακοινώσεων σχετικά με την πορεία και τους στόχους της για το μέλλον.

DS 3 Crossback 1.2 PureTech EAT8

Παρατηρώντας το DS 3 Crossback μας έρχεται στο νου η φράση του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ότι «η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο».

WRC, Hyundai Motorsport

Σημαντικό ρόλο στην καθημερινή οδήγηση παίζει η σωστή ρύθμιση του καθίσματος, τόσο για την έδρα όσο και για την πλάτη. Πόσο μάλλον στους αγώνες.

Στο θέμα αυτό δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη.